KSEEB Solutions for Class 9 Geography Chapter 4 Water Resources of Karnataka

Students can Download Geography Chapter 4 Water Resources of Karnataka Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 9 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 9 Social Science Geography Chapter 4 Water Resources of Karnataka

Class 9 Social Science Water Resources of Karnataka Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
The Cauvery river takes its birth at _________of Kodagu district.
Answer:
Talakaveri.

Question 2.
The famous Jog Falls is produced by the __________river.
Answer:
Sharavati.

KSEEB Solutions

Question 3.
The Krishnarajasagar dam is in _________ district.
Answer:
Mysuru.

Question 4.
The first hydro-electric power generating station in Karnataka is __________
Answer:
Shivanasamudra.

Question 5.
The Almatti dam has been constructed across _________ river.
Answer:
the river Krishna.

II. Discuss in groups and answer the following questions :

Question 1.
Name the important rivers of Karnataka.
Answer:
The important rivers of Karnataka are Krishna, Cauvery, Pennar, Palar, Sharavati, Kali, Netravathi, Varahi, Aghanashini, etc.

Question 2.
Write a short note on the river Krishna.
Answer:
The Krishna is the second important river of South India. It takes birth at Mahabaleshwar and flows 1,392 kms Eastwards to join the Bay of Bengal. But it flows for only 480 km. through Karnataka. The Bhima, Koyna, Tungabhadra, Ghataprabha, and Malaprabha are its tributaries. Irrigation and hydro-electric power generation from the Krishna river system have benefitted Northern Karnataka.

KSEEB Solutions

Question 3.
What are the tributaries of the Cauvery river?
Answer:
The tributaries of Cauvery river are Hemavati, Harangi, Arkavati, Shimsha, Kapila, Bhavani, Lakshmanatirtha, Suvarnavati, etc.

Question 4.
Name the different sources of irrigation in Karnataka.
Answer:
The different sources of irrigation in Karnataka are wells, canals, tanks, underground water irrigations.

Question 5.
Mention the main hydro-electric power stations of our state.
Answer:
The main hydro-electric power stations of our state are Shivanasamudra, Shimsa, Sharavati, Linganamakki, Mahatma Gandhi hydropower station, Supa, Kodasalli, Varahi, Marikanive, Tungabhadra, Alamatti, etc.

Question 6.
Write a brief note on river water disputes.
Answer:
Many rivers in India flow through more than one state. This has given rise to a dispute regarding the use of river water.The Cauvery water and the Krishna water disputes in Karnataka are of this kind. The catchment area of the river Cauvery is spread in Karnataka, Tamil Nadu, and Pondicherry. The river dispute between Karnataka and Tamil Nadu is more than a century old, yet it is a burning issue even today.

The river Krishna to flows through different states, Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh., This has also given rise to river water dispute.

                                          A                                          B
1. Linganamakki dam a.Hydro-electric project.
2. Gaganachukki, Bharachukki b. River
3. Vani Vilas Sagar c. Kali river
4. Nagajhari d. Cauveiy river
5. Pennar e. Sharavathi
f. Marikanive

Answer:
1. – (e)
2. – (d)
3. – (f)
4. – (c)
5. – (b)

Leave a Comment

error: Content is protected !!