KSEEB Solutions for Class 9 History Chapter 6 Bhakti Panth

Students can Download History Chapter 6 Bhakti Panth Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 9 Social Science helps you to revise complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 9 Social Science History Chapter 6 Bhakti Panth

Class 9 Social Science Bhakti Panth Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
Bhakti means _________to God.
Answer:
complete surrender.

Question 2.
The famous follower of Ramanand was _________
Answer:
Kabir.

Question 3.
Kabir’s followers are called ____________
Answer:
the Kabirpanthis.

KSEEB Solutions

Question 4.
The collection of Chaitanya’s philosophical thoughts is called ___________
Answer:
Chaitanya Charitamruta.

II. Answer the following questions by discussing with your group :

Question 1.
What are the teachings of Kabir ?
Answer:
Kabir condemned caste system and multiple idol worship and declared that God is one, and he is the same for both Hindus and Muslims. He tried to bring about harmony and tolerance between the two communities. He preached in Hindi, the common man’s language – like his Guru. He reached more people. Kabir preached the greatness of humourness that goes beyond caste and religion boundaries.

Question 2.
Who are Sikhs? Which is their holy book?
Answer:
Sikhs are the followers of Gurunanak, the advocator of the Bhakti Movement. Their holy book is “Guru Granth Sahib”

Question 3.
Explain the concept of Bhakti by Purandaradasa.
Answer:
Purandaradasa rejected false Bhakti and insisted on inner reflections. He declared without inner purity, external purity is of no use. He said, ‘what is the use of cleaning the external filth without cleansing the internal filth’. ‘He also said without faith, the mere dipping in a river is of no use.

KSEEB Solutions

Question 4.
What are the effects of the Bhakti Movement ?
Answer:
The effects of the Bhakti movement are:

  • The reformers brought about harmony between Hindus and Muslims.
  • They removed many weaknesses in the Hindu society.
  • The regional languages of India flourished since the reformers wrote in these languages. This enabled development of Indian culture.

Leave a Comment