KSEEB Solutions for Class 9 Geography Chapter 5 Land Resources of Karnataka

Students can Download Geography Chapter 5 Land Resources of Karnataka Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 9 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 9 Social Science Geography Chapter 5 Land Resources of Karnataka

Class 9 Social Science Land Resources of Karnataka Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
Utilizing land for different purposes is called __________
Answer:
Land Utilization.

Question 2.
The largest net area sown is in ________ the district.
Answer:
Kalaburagi.

KSEEB Solutions

Question 3.
Sorghum vulgare is the scientific name of the __________ crop.
Answer:
Jowar.

Question 4.
The ____________ district is the largest producer of sugarcane in Karnataka.
Answer:
Belagavi.

Question 5.
Tobacco contains an intoxicating substance called ____________
Answer:
Nicotine.

II. Discuss in groups and answer the following questions :

Question 1.
Name the different types of land utilization in Karnataka.
Answer:
The different types of land utilization in Karnataka are :

  1. Net Sown area
  2.  Forest Area
  3. Land not available for cultivation
  4. other uncultivated lands
  5. Follow land.

Question 2.
Write a note on the importance of agriculture in Karnataka.
Answer:
Agriculture is one of the ancient, primary occupations of Karnataka. It is the main source of livelihood for many people. It is the backbone of our state economy. Economic progress depends on agriculture. It provides employment to people. It provides food for the people and raw materials to industries. It is the source of revenue to the state.

It earns foreign exchange by exporting crops like cotton, coffee, tea, tobacco, etc.

Agriculture helps to transport, banking and insurance. It plays an important role in the political and social systems of the State.

KSEEB Solutions

Question 3.
What is meant by ‘irrigation’? Name the main crops grown under irrigation.
Answer:
Crops grown by using water, from canals, tanks or wells is called “Irrigation”. Paddy and sugarcane crops are grown under irrigation.

Question 4.
Explain the main characteristics of ‘mixed farming’?
Answer:
The characteristics of mixed farming are :

  1. This farming is not meant for growing crops.
  2. In addition to growing crops other forms of farming are undertaken. Along with growing crops dairy farming, silkworm rearing poultry, bee-keeping, fishery, etc., are taken up.
  3. This type of farming is a popular one and is gaining more popularity in Karnataka.

Question 5.
Mention the uses of ragi.
Answer:
Ragi is an important food crop. It is a very nutritive food grain. Ragi is used to prepare for many food items. It is used to prepare Ragi balls, porridge, sprouted flour, malt, dosa, etc. The stalks of the ragi plant are used as fodder for cattle.

III. Match the following :

                                         A                                          B
1. Coffee a. Mixed farming
2. Cotton b. Beverage crop
3. Sugarcane c. Tobacco
4. Nippani d. Fibres crop
5. Sheep-rearing e. Plantation crop
f. Commercial crop.

Answer:
1. – (b)
2. – (d)
3. – (f)
4. – (c)
5. – (a)

Leave a Comment