KSEEB Solutions for Class 9 Geography Chapter 6 Mineral Resources

Students can Download Geography Chapter 6 Mineral Resources Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 9 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 9 Social Science Geography Chapter 6 Mineral Resources

Class 9 Social Science Mineral Resources Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
Kudremukh in Karnataka is noted for __________ ore.
Answer:
Iron

Question 2.
The best-quality iron ore is _________
Answer:
Magnetite.

KSEEB Solutions

Question 3.
Sandur in Ballari district has __________ mines.
Answer:
Manganese Ore

Question 4.
The metal that is produced from bauxite ore is ___________
Answer:
Aluminum.

Question 5.
The deepest gold mine is ____________
Answer:
Champion Reef.

II. Discuss in groups and answer the following questions :

Question 1.
Why is Karnataka called the ‘Land of Gold’?
Answer:
Karnataka occupies the first position in the production of Gold. It produces 80% of total gold in India. Therefore Karnataka is called the “Land of Gold”.

Question 2.
Which are the important minerals available in Karnataka?
Answer:
The important minerals available in Karnataka are Iron ore, manganese, bauxite, gold, copper, mica, etc.

Question 3.
Which is the ore used as an alloy?
Answer:
The ore used as an alloy is manganese.

Question 4.
Name the places in Karnataka where iron ore is available.
Answer:
The places in Karnataka where iron ore is available are Hospet and Sandur in Ballari district, Bababudangiri, Kemmanagundi in Chikkmagaluru district, Hosadurga, Sasalu of Chitradurga, Huliyara, Chikkanayakanahalli of Tumakuru district, Ameenagadha in Bagalkot and Kumsi, Shiddarahalli of Shivamogga district.

Question 5.
Which district is an important producer of bauxite?
Answer:
Belagavi district.

KSEEB Solutions

Question 6.
Name the important gold mines of Karnataka.
Answer:
The important gold mines of Karnataka are Kolar gold field, Hutti gold mine in Raichur district, Ballari in Tumakuru district, Ajjanahalli near Sira, Mulgund and Kappatagudda in Gadag district.

III. Match the following :

                                          A                                            B
1. Supa a. Manganese
2. Hutti b. Bauxite
3. Kumsi c. Limestone
4. Khanapur d. Iron ore
e.Gold mine

Answer:
1. – (a)
2. – (e)
3. – (d)
4. – (b)

Leave a Comment