KSEEB SSLC Class 10 Political Science Solutions Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Students can Download Political Science Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science Political Science Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Class 10 Social Science India’s Relationship with Other Countries Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with appropriate answers :

Question 1.
The relationship with was strengthened with …………… Panchasheela principle.
Answer:
China.

Question 2.
International peace and cooperation is discussed in the ………….. article of our Constitution.
Answer:
51.

KSEEB Solutions

Question 3.
In 1962 ………… invaded our country.
Answer:
China.

II. Discuss in a group and answer the following questions :

Question 1.
Why does countries need to have a good relationship with other countries?
Answer:
An independent country in the world cannot fulfill all its demands without assitance of other countries. Without depending upon other countries assitance, co-operation, any country cannot achieve progress in economic and other fields. Especially there should be a good relationship of one country with its neighbours. Good relationship between neighbour countries is helpful to develop mutual understanding so that progress can be achieved economic gains, trade development, etc.

Question 2.
What are the reasons for tensions between India and Pakistan?
Answer:
The reasons for tension between India and Pakistan are:

  1. Military Dictatorship and political instability in Pakistan.
  2. Kashmir problem between the two countries.
  3. The threat of terrorism to India from Pakistan.

Question 3.
The relationship between India and China is recently spoiled. What are the reasons for this?
Answer:
China’s claim over Arunachal Pradesh, one of our states is a significant issue of Indo-China relationship. Maoist’s terrorism in the form of Naxalism in India is also casting a shadow on our mutual relations. Our border is also not finally demarcated. As such, there is no well-settled International Border but we do have only Line of Actual Control. Even nuclear treat, foreign trade challenges, military advancements in the border areas are some of the issues which strain our relations with China.

Question 4.
India and the USA are two democratic countries. Explain the mutual cooperation that exists between both countries.
Answer:
India and U.S.A. are big democratic nations in the world. The U.S.A. has helped us financially far our economic development through five-year plans. During Chinese in 1962, the support of the U.S.A. strengthened India. Later the U.S.A. extended its help, to Pakistan in the Indo-Pak words. Many a time the foreign policy of the U.S.A. has favored Pakistan at our disadvantages. Both India and the U.S.A. are bound by the principles of the world. Peace and support for U.N.O. India is keeping a close watch on the foreign policy trends of Democratic and Republic Party Presidents. Accordingly, we prepare our policy towards the U.S.A.

KSEEB Solutions

Question 5.
Explain the relationship between India and Russia.
Answer:

  • India has cordial relationship with Russia
  • Even though India followed Non Aligned policy, it had good relationship with Russia in the field of economics, politics and other areas.
  • Russia had opposed China’s invasion of India in 1962.
  • During the Goa liberation in 1961 – Russia supported to India.
  • USSR had supported India at UNO
  • USSR had supported the Tashkent agreement between India and Pakistan in 1966.
  • In 1971 India and USSR signed an agreement of20 years for peace and cooperation,
  • USSR had supported for the establishment of Bilai and Bhokora steel plants.
  • India has taken major support from Russia to improve its industries and technology.
  • Russia has extended its support to India’s quest for a permanent seat in the UN security council.

Class 10 Social Science India’s Relationship with Other Countries Additional Questions and Answers

Complete The Following Blanks With Suitable Answers

Question 1.
India and …………… singed an agreement between India and Pakistan.
Answer:
USSR

Question 2.
The relationship between …………….. and ………….. have found a few major shifts ever since 1947.
Answer:
India, USA

Question 3.
War broke between India and China in …………….
Answer:
1962

Question 4.
Tibet is under the leadership of ……………
Answer:
China.

KSEEB Solutions

Question 5.
At present, there are ………… sovereign countries in the world.
Answer:
198.

Multiple Choice Questions

Question 1.
The silk trade between China and India is discussed in Kautilya’s
a. Astanga Sangraha
b. Charaka Samhita
c. Indica
d. Arthashasthra
Answer:
d. Arthashasthra

Question 2.
Shimla agreement signed between
a. India and Pakistan
b. India and Nepal
c. India and China
d. India and Srilanka
Answer:
a. India and Pakistan

Question 3.
An agreement of 20 years for peace and cooperation signed between
a. India and Russia in 1971
b. India and USA in 1971
c. India and Srilanka in 1971
d. India and Pakistan in 1971
Answer:
a. India and Russia in 1971

Question 4.
Both India and USA have shared interest in controlling
a. Terrorism
b. Corruption
c. Smuggling
d. Discrimination
Answer:
a. Terrorism

Two Mark Questions

Question 1.
What is the role of our constitution in foreign policy
Answer:

  • In the fourth part of out constitution under article 51 international peace and co-existence is explained.
  • It is discussed under directive principles of the state.
  • India strives to have cordial relationships with other countries as per the directions of the constitution.

Question 2.
Which are the similarities between Pakistan and India?
Answer:

  • Both share common cultural and economic ties and the mutual exchanges in both fields have continued.
  • The mutual trade relationships have continued ever since independence.
  • Similarly, both have responded to each other’s needs during an emergency and natural calamities.

Leave a Comment