KSEEB Solutions for Class 9 Geography Chapter 7 Transport

Students can Download Geography Chapter 7 Transport Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 9 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 9 Social Science Geography Chapter 7 Transport

Class 9 Social Science Transport Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words.

Question 1.
Villages and towns are linked by ___________ transport.
Answer:
District Roads

Question 2.
There are __________ national highways passing through Karnataka.
Answer:
14.

KSEEB Solutions

Question 3.
The city railway system of Bengaluru is called ___________
Answer:
“Namma Metro Rail Transport”.

Question 4.
The port that is called the ‘Gateway of Karnataka’ is ______________
Answer:
New Mangaluru.

Question 5.
The Coastal Railway of Karnataka is called ____________
Answer:
Konkan Railway.

II. Discuss in groups and answer the following questions.

Question 1.
Explain the importance of road transport.
Answer:
Road transport occupies a very important role in linking the villages and towns because a large number of people live in rural areas in Karnataka. Roads can be constructed easily, at low cost. People and goods can be transported to every corner of the state. Development of road determines the progress of the state’s agriculture, industry, mining, and commerce.

Question 2.
Name the different types of roads in Karnataka.
Answer:
Different types of roads in Karnataka are

  1.  National Highways
  2.  State Highways
  3.  District Road
  4.  Village Roads

Question 3.
List the important rail routes of Karnataka.
Answer:
In Karnataka state, there is no uniform distribution of railway lines in all the districts. Bangalore, Bellary, Belgaum, Hassan, Uttar Kannada, Chitradurga, Udupi, Ramanagar districts have an average of 150 to 200 km long railway.

Question 4.
What are the advantages of air transport?
Answer:
The advantages of air transport are: It is the fastest mode of transport. It helps to take people, post and lightweight goods to distant places in the shortest time. It is of great help during natural calamities, wars, and other emergencies.

KSEEB Solutions

Question 5.
Name the parts of Karnataka.
Answer:
The ports of Karnataka are New Mangaluru Port, Karwar Port, Malpe, Bhatkal, Honnavar, Belekeri, Old Mangaluru Port and Tadri Port.

III. Match the following :

                                           A                                            B
1. Golden Quadrilateral a. Port.
2 Broad gauge b. Bengaluru
3. H.A.L. c. NH-4
4. Belekeri d. Airport
5. Namma Metro e. Railways
f. Waterways

Answer:
1. – (c)
2. – (e)
3. – (d)
4. – (a)
5. – (b)

Leave a Comment