KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 Dignity of Labour

Students can Download English Lesson 6 Dignity of Labour Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 English Prose Chapter 6 Dignity of Labour

Dignity of Labour Questions and Answers, Summary, Notes

Warm up Activity:

Task A: Discuss with your partner the different kinds of professions. The different kinds of profession are, Teacher, Doctor, Carpenter, Housekeeper, conductor, driver, Musician, etc.

Task B: You must have seen your mother and father work at home and outside. They work hard from morning till night. Make a list of the work each one does.

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 Dignity of Labour 1

No. Mother No. Father
1 Cuts grass 1. ploughs the field
2. sows seeds 2. weeds the field
3. Gather the crop 3. cuts the crops
4. cooks food 4. Milk the cows
5. grazes the cows 5. looks after the sheep

KSEEB Solutions

Vocabulary:

V1. Write the other gender of the words underlined, and complete the sentences.

  1. Raju’s father and mother went to the market
  2. My uncle and aunt came to our house.
  3. My grandfather and grandmother go for a walk.
  4. Boys and girls play in the playground.
  5. The businessman and the businesswoman both arrived for the meeting at the same time.
  6. wife was cool and calm but her husband was tense.

KSEEB Solutions

V2. Match the following:
KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 Dignity of Labour 2
Answer:
1-b, 2-c, 3-d, 4-e, 5-a.

V3. Some words are given below. They refer to the father and the son in the lesson. Select the appropriate words and write them in the right column:

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 Dignity of Labour 3
Father – Son
stricttears
happysweat
scaredlazy
wiseache
guessrashes, promised, value of hard work

KSEEB Solutions

Comprehension:

C1. Answer the following questions and share your answers with your partner. Then write.

Question 1.
What kind of a boy was the business man’s son?
Answer:
Businessman’s son was a lazy boy.

Question 2.
What did the businessman tell his son?
Answer:
The businessman told, ‘Today, I want you go out and earn something, otherwise, you won’t be given food tonight”.

Question 3.
Why did the mother give person gold coin?
Answer:
The boy went crying to his mother, her heart melted at the sight of tears in her son’s eyes. So, she gave her son a gold coin.

KSEEB Solutions

Question 4.
What did the father ask the son to do with the coin?
Answer:
The father asked him to throw it into the well in front of their house.

Question 5.
Why did the son go to the market?
Answer:
The son went to the market in search of work.

Question 6.
How did he earn two rupees?
Answer:
A shopkeeper offered him two rupees for carrying his bag to his house.

Question 7.
Why was the boy not ready to throw the two rupee coins into the well?
Answer:
Because it was his hard earned money.

KSEEB Solutions

C2. Discuss with your friends and write the following questions in four to six sentences each:

Question 1.
Describe the attitude of the boy towards work.
Answer:
The businessman’s son was lazy. His father wanted his son to be hardworking and responsible. He wanted his son to realise the value of Labour.

One day he called his son and warned him that he won’t be given food that night if he did not go out and earn. The lazy boy was not used to doing any kind of work. His father’s demands, scared him. When he went crying to his mother, she gave him a gold coin. The father asked him to throw the coin into a well. The next day his sister gave him a rupee coin.

Again his father asked him to throw it into the well The lather again warned his son to go out and earn or else he would not be given supper. This time there was no one to help him and therefore he went to the market in search of work. A businessman offered him two rupees for carrying his bag to his house. He agreed and carried the bag to his house. He was sweating a lot by the time he finished his work. His feet were trembling and his neck and back were aching.

In the evening he returned home and Landed the two rupees to his father, he asked the boy to throw in the well. The boy cried out in pain that it was his hard earned money and to earn that two – rupees, he had work hard by carrying a bag and his body was aching, there were rashes an his palms. He disagreed to throw the two rupees into the well. The boy had realised the value of hard work and the businessman was happy, He also promised not to be lazy again.

KSEEB Solutions

Question 2.
you are asking me to throw my hard earned money into the well!” Explain the feelings of the boy when he said this.
Answer:
There was a time no one to helped the boy. He went to the market in search of work. A shopkeeper offered him two rupees for carrying his bag to his house. The boy accepted the offer. He was sweating a lot by the time he finished this work. His feet were trembling and his neck and back were acting. He returned home and handed the two rupee coin to his father, his father asked him to throw it into the well. The boy cried out in pain and said, ‘Father, I earned this money, my entire body is

aching, my palms have rashes and you are asking me to throw my hard earned money into the well, the business man was happy his son had realised the value of hard work. The son vowed never to be lazy.

Language Exercises:

L1. The mark (‘) is an apostrophe which shows where the letters are left out. Now read after the teacher:

cannot – can’t
we are – we’re
there is – there’s
we will – we’ll
They have – they’ve
Who is – who’s
Do not – don’t
You are – you’re
Is not – isn’t

a. Write the short forms for the following:

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 Dignity of Labour 4

1. Has not – Hasn’t
2. Are not – Aren’t
3. Have not – Haven’t
4. They are – They’re
5. I will – I’ll

b. Write the full forms for the following:

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 6 Dignity of Labour 5

1. Weren’t – Were not
2. Doesn’t – Does not
3. I’ve – I have
4. What’s – what is
5. She’ll – She will

KSEEB Solutions

Dignity of Labour Summary In English

Dignity of Labour Summary In English 1

Once there lived a rich businessman. He had a lazy son. The father wanted him to learn the value of labour. So, one day the father calls his son arid says that today he should go out and earn or else he won’t get his food for the night. The lazy boy was not used to do any kind of work. He got scared and went crying to his mother. The mother’s heart melted on seeing his son crying. She gave him a gold coin. In the evening, the father asked what he had earned, the boy gaves him the coin. The father asked him to throw it in the well, he threw it.

The father was a wise man he guessed that the coin was given by his wife. So he sent her to her parents house. He again told his son to go out and earn. This time the sister give him a rupee coin. The boy shows his father the coin and he asked him to throw it into the well and he again did it. The father again realised that someone had given him the coin. So he sent his daughter now, to her in – law’s house. Once again he sent his son out to earn.

Dignity of Labour Summary In English 2

This time there was no one to help the boy. He went to the market in search of work. A shopkeeper offered him two rupees for carrying his bag to his house. The boy carried his bag, sweating a lot, his feet trembling and his neck and back aching. He returned home and give the money to his father.

His father again asks him to throw the coin into the well again. The boy cried and told him that was his hard earned money and would not throw it in the well The businessman became very happy. The son promised never to be lazy. The father gave the keys of his shop to the son. The son had realised the value of hard work.

KSEEB Solutions

Dignity of Labour Summary In Kannada

Dignity of Labour Summary In Kannada 1
Dignity of Labour Summary In Kannada 2
Dignity of Labour Summary In Kannada 3
Dignity of Labour Summary In Kannada 4
Dignity of Labour Summary In Kannada 5

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!