KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Students can download Class 10 Political Science Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science Political Science Important Questions Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Question 1.
Why is it inevitable for a country to have relations with other countries?
OR
Why do countries need to have good relations with other countries?
OR
It is inevitable for India to have good relations with other countries. Why?
Answer:
A country can never progress without interacting with other countries. In this globalised and modernised environment, it is inevitable for a country to have relations with another country.

Question 2.
Which Part of the Indian Constitution deals with international peace and coexistence?
Answer:
Article 51 under Directive Principles of State Policy embodied under Part IV of the Indian Constitution deals with international peace and coexistence.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Question 3.
Trace India’s relations with China.
Answer:
The relations between India and China go back to Mesopotamian and Sindhu river civilisations in and times. Many of the Indian rulers had cordial trade relations with Chinese rulers. The silk trade between India and China is discussed in Kautilya’s ‘Arthasastra’. In modern times, after the emergence of these two nations as sovereign republics, their relations have been guided by Panchsheel principles.

In 1962, a war broke out between India and China over the Tibetan crisis. After the war, border disputes arose which still remain unresolved. In spite of these developments, India has developed good trade relations with China after 1980s. With the efforts of India and China, BRICS Development Bank has been established in 2015. This has further strengthened the relations between the two countries.

Question 4.
In spite of the border dispute between India and China, how have they strengthened their relations?
Answer:
In spite of the border dispute between India and China, India has developed good trade relations with China after 1980s. With the efforts of India and China, BRICS Development Bank has been set up in 2015. This has further strengthened the relations between the two countries.

Question 5.
Which is the main bone of contention between China and India?
Answer:
The insistence of China that Arunachal Pradesh belongs to it is the main bone of contention between India and China.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Question 6.
Relations between India and China have spoilt in recent times. What is the reason for this?
Answer:
War broke out between India and China in 1962 due to escalation of the Tibetan crisis. After the war, border disputes arose which remain unresolved even today. The insistence of China that Arunachal Pradesh belongs to it has spoilt the relations between India and China.

Question 7.
Which principles guide the relations between India and China?
Answer:
The Panchsheel principles guide the relations between India and China.

Question 8.
Why did war break out between India and China?
Answer:
War broke out between India and China in 1962 due to escalation of the Tibetan crisis.

Question 9.
Explain the relations between India and Pakistan.
OR
In spite of a lot of commonalities between India and Pakistan, relations are not good between them. Why?
OR
What are the reasons for tension between India and Pakistan?
Answer:
India and Pakistan share a common cultural heritage, a common history and economic ties. In spite of these commonalities, the relations between the two countries have not been cordial There have been three wars between India and Pakistan. Good relations with Pakistan have not been possible because of issues like terrorism, Jammu and Kashmir, and sharing of river water.

Though efforts have been made through Tashkent agreement, Shimla agreement, Lahore bus yatra and Agra conference, the results have not been fruitful Attack on Indian Parliament in 2001, Mumbai attack in 2007 and Pathankot attack in 2016 supported by Pakistan have affected the relations between the two countries.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Question 10.
What are the commonalities between India and Pakistan?
Answer:
For centuries Pakistan was an integral part of India till the partition in 1947. Hence they share a common history and common cultural and economic ties. Trade relations between the countries have continued even after partition. Similarly, both have responded to each other’s needs during emergencies and natural calamities.

Question 11.
What are the issues over which there are disputes between India and Pakistan?
Answer:
There are disputes between India and Pakistan over the issues of terrorism, Jammu and Kashmir, and sharing of river water.

Question 12.
Mention some of the steps taken to improve Indo – Pak relations.
Answer:
Tashkent Agreement, Shimla Agreement, Lahore Bus Yatra and Agra Conference are some of the steps taken to improve Indo – Pak relations.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Question 13.
Mention some of the incidents that have strained the relations between India and Pakistan.
Answer:
Terrorist attack on Indian Parliament in 2001, Mumbai attack in 2007 and Pathankot attack in 2016 are some of the incidents that have strained the relations between India and Pakistan.

Question 14.
Explain India’s relations with Russia.
OR
How can you say that India has cordial relations with Russia?
Answer:
India has cordial relations with Russia. Though India followed the policy of Non – alignment, she has had good relations with Russia in the political economic and other fields. The USSR condemned China’s invasion of India in 1962. The USSR supported India at the U.N.O. during the liberation of Goa in 1961. In 1966, the Tashkent Agreement was signed by India and Pakistan with the mediation of Russia.

In 1971, India and Soviet Russia entered into a twenty – year Treaty of Peace, Friendship and Co-operation. In addition, the USSR has assisted India to set up steel plants at Bhilai and Bokaro. India has also received aid from Russia for the growth of her industries and technology. Russia has extended its support to India’s quest for a permanent seat in the Security Council of the U.N.O.

Question 15.
Name the countries and the year in which the Tashkent Agreement was signed.
Answer:
The Tashkent Agreement was signed between India and Pakistan in 1966.

Question 16.
Name the steel plants established in India with the assistance of U.S.S.R.
Answer:
Steel plants have been established at Bhilai and Rourkela with the assistance of the U.S.S.R.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Question 17.
Mention the instances where U.S.S.R.J Russia has supported India.
OR
How has Russia helped India in improving its relations with its neighbouring countries?
Answer:

  1. U.S.S.R. condemned China’s invasion of India in 1962.
  2. U.S.S.R. supported India at the U.N.O. during the liberation of Goa in 1961.
  3. The Tashkent Agreement was signed in 1966 between India and Pakistan with the mediation of U.S.S.R.
  4. U.S.S.R. assisted India to set up steel plants at Bhilai and Bokaro.
  5. India has received aid from Russia for the growth of her industries and technology.
  6. Russia has extended support to India’s quest for a permanent seat in the U.N. Security Council.

Question 18.
Explain India’s relations with the USA.
OR
India and the USA. are two democratic countries. Explain the mutual cooperation that exists between the two countries.
Answer:
Though the relations between India and the U.S.A. have seen several major shifts since 1947, both the countries have had good relations throughout. During the cold war, India followed the policy of non – alignment and maintained equal distance from both U.S.A. and U.S.S.R. The U.S.A. has supported India’s economic development through the Five Year Plans. The U.SA extended support to India during the Chinese invasion in 1962.

But, later, during the Indo – Pak war, the U.S.A. extended her support to Pakistan. But both India and U.S.A. have shared interest in controlling terrorism. India enjoys good relations with the U.S.A. in foreign trade, science and technology, space science, education and other areas of mutual interest. Both the countries share mutual responsibility in strengthening the U.N.O. and in the maintenance of world peace.

Question 19.
In which areas do India and the USA. enjoy good relations?
Answer:
India enjoys goods relations with the U.S.A. in the fields of foreign trade, science and technology, space science, education, etc.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Question 20.
Give some instances where the US. policy towards India has shown major shifts since 1947.
Answer:
There have been several instances since 1947 where the U.S. policy towards India has shown major shifts. While the U.S.A. extended her support to India during the invasion by China in 1962, later, during the war with Pakistan, the U.SA supported Pakistan. Again, while the foreign policy of the U.S.A. has been anti – Indian and pro – Pakistan many a time, both India and the U.SA have shared interest in controlling terrorism.

Question 21.
Name the neighbouring countries of India.
Answer:
Srilanka, Bhutan, Nepal, Pakistan, Afghanistan, Bangladesh, Myanmar and China are the neighbouring countries of India.

Multiple – choice Questions

Question 1.
The Indian state over which China has laid clain) is _______
(A) Arunachal Pradesh
(B) Mizoram
(C) Manipur
(D) Sikkim
Answer:
(A) Arunachal Pradesh

Question 2.
India signed a twenty-year Treaty of Peace, Friendship and Cooperation with _______
(A) U.S.A.
(B) United Kingdom
(C) China
(D) U.S.S.R.
Answer:
(D) U.S.S.R.

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Question 3.
Relations between India and China are based on _______
(A) Panchsheel principles
(B) Tashkent Agreement
(C) Directive Principles of State Policy
(D) Shimla Agreement
Answer:
(A) Panchsheel principles

Question 4.
Which of the following is not an issue between India and Pakistan?
(A) Terrorism
(B) Refugee problem
(C) Jammu and Kashmir
(D) Sharing of river water
Answer:
(B) Refugee problem

Question 5.
The agreement signed by India and Pakistan in 1966 with the support of U.S.S.R. was _______
(A) Agra Agreement
(B) Tibetan Agreement
(C) Tashkent Agreement
(D) Shimla Agreement
Answer:
(C) Tashkent Agreement

KSEEB Class 10 Political Science Important Questions Chapter 3 India’s Relationship with Other Countries

Question 6.
The USA. did not support India in which of the following?
(A) India’s economic development under the Five Year Plans.
(B) During the Indo – China war of 1962.
(C) In controlling terrorism.
(D) During the Indo – Pak war of 1965.
Answer:
(D) During the Indo – Pak war of 1965.

Fill in the blanks

  1. The relation with China was strengthened with Panchsheel principles.
  2. International peace and cooperation is discussed in Article 51 of our Constitution.
  3. In 1962, China invaded our country.

Leave a Comment