KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 8 Children of Courage Bravery Awards

Students can Download English Lesson 8 Children of Courage Bravery Awards Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 English Prose Chapter 8 Children of Courage Bravery Awards

Children of Courage Bravery Awards Questions and Answers, Summary, Notes

Warm up Activity:

Task 1:
Imagine you are walking home Irani school. You see a small hoy sitting on a branch of a tree. There is a crack in the branch and the boy is about to fall. What would you do? Discuss with your partner.

I would shout and ask other people to join me in saving the child. I will remove my uniform shirt and with the help of other people, spread it out like a net under the cracked branch. F.ven if the boy falls, he will be protected by Hilling onto my spread shirt. Thus he will be rescued.

Task 2: Think of some stories that you have heard about accidents that have been prevented because of the brave acts of children. Tell your partner and share with the class.

Siddcsh, a 9 year – old, class 4 student of the Government Higher Primary school in Avaragere village, on the outskirts of Davanagere city, averted a railway accident, not only alerted his father Manjunath about a crack in the track but also flagged down the approaching train with his red T-Shirt. He stood on the railway track waving his red R- shirt until the train driver noticed him and stopped the train. This brave act of Siddcsh saved hundreds of passengers traveling on the train.

Every year the Indian Council for Child Welfare (ICCW) awards children who have performed outstanding deeds of bravery; about 25 children below the age of 16 are given this award annually. The national awards for bravery began in 1957. The first award was given to a child who saved the life of the first Prime Minister of India – Jawaharlal Nehru.

KSEEB Solutions

Vocabulary:

V1. Fill in the blanks with the words given in the box.

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 8 Children of Courage Bravery Awards 1
It was unfortunate that Abhi and his friends met with an accident on the way to Nandi Hills. His friend Nit in showed determination in saving them, when he pulled Abhi and two others out of the car. Nitin received an award for bravery. He is always desire to help his friends.

KSEEB Solutions

V2. Match the following:

1. Gagan and Bhoomika a. saved an old man from J. Murthy a train accident
2. Moonis Khan b. saved the life of her cousin from a fire
3. Rahul c. saved a baby that was caught in the path of two bulls
4. Silver Kharbani d. used her bare hands to dispose of a live grenade
5. Kumari Maibam
Prity Devi
e. identified criminals who had planted bombs
f. fought off a leopard that was trying to attack his sister

Answer:
1-c, 2-a, 3-e, 4-b, 5-d.

V3 Fill in the blanks with suitable adjectives choosing the correct word from the brackets.

  1. This is an adventure story. (adventure/adventurous)
  2. She is a beautiful girl. (beautiful/beauty)
  3. He is a young boy. (young/youth)
  4. This is a tall tree. (tall/high)
  5. Our teacher is good to us. (better/good)

KSEEB Solutions

Comprehension:

C1. Answer the following questions:

Question 1.
When was the first Bravery Award for children given in India?
Answer:
On 2nd October 1957, a fire broke out in a Shamiana through a short circuit at Delhi’s Ramlila grounds at the Red fort. India’s first Prime Minister, Jawaharlal Nehru was present there watching the program. Harish Chandra, a scout boy quickly cut open the Shamiana with a knife and saved the fives of hundreds of trapped people. The first Bravery Award for children was given to Harish Chandra on the eye of Republic Day 1958. This tradition was started by Pandit Nehru and continues till date.

Question 2.
Why are the Bravery Awards given?
Answer:
The Bravery Awards are given to inspire the children to act bravely at times of danger and save life and property of people around them.

KSEEB Solutions

Question 3.
What is the age group that is considered for the Bravery Awards?
Answer:
Children below the age of 16 are considered for the Bravery Award.

Question 4.
What do the awardees receive?
Answer:
The awardees receive a Medal, a certificate and cash as a token of appreciation of their valour. Some of them are granted financial assistance to complete their higher education

KSEEB Solutions

C2 Discuss the stories of bravery that you have read. Decide which act impressed you the most and write it down as a note.

Use these sentence beginnings:

  • I feel that the disposal of a live grenade with bare hands (name the action) was a very brave act.
  • The child who did this is Kumari Maibam Pritv Devi from Manipur. She/he was 10 years old when this happened.
  • I think it was very brave because she risked her life to save people (give the reason).

A 10 year old child will not know what is a grenade. Instead of going and hiding she with all courage and presence of mind has disposed it with bare hands to save her mother’s shop at Imphal. So I think, this is an act of bravery.

KSEEB Solutions

C3 Identify the adjectives in paragraph number 10.

10. Kumari Maibam Prity Devi of Manipur, aged 10, saved several lives. She used her bare hands to dispose of a live grenade that was hurled at her mother’s shop in Imphal. Her aim is to fight terror by joining the police force.

Language Exercise:

L1. Discuss with your partner why ‘you like to’ or ‘don’t like to’ do the following:

Question 1.
Speak before the whole school during the assembly
Answer:
I like to speak before the whole school during the assembly to get ride of stage fear.
I don’t like to speak before the whole school during the assembly because I will shiver on the stage.

Question 2.
take an injection from the doctor when you are ill
Answer:
I like to take an injection from the doctor. When I am ill because I will be well soon.
I don’t like to take an injection from the doctor. When I am ill because the prick will be very painful.

KSEEB Solutions

Question 3.
Stand up and tell your teacher that you have not done your homework
Answer:
I like to stand up and tell my teacher that I have not done my homework because I want to be truthful.
I don’t like to stand up and tell my teacher that I have not done my homework fearing punishment.

Question 4.
Tell your parents truthfully that you spent Rs. 25/- they gave for vegetables on buying ice-cream
Answer:
I like to tell my parents truthfully that I spent Rs. 25/- they gave for vegetables on buying ice-cream because I don’t want to him.
I don’t like to tell my parents truthfully that I spent Rs.25/- they gave for vegetables on buying ice-cream because they will scold and beat me.

KSEEB Solutions

Question 5.
Ask a boy in Class 5 not to make fun of your teacher
Answer:
I like to ask a boy in class 10 not to make fun of my teacher because I like my teacher very much.
I don’t like to ask a boy in class 10 not to make fun of my teacher because I like the fun.

L2.Underline the nouns in the following paragraph:

Indian music is very expressive. It is traditionally taught through oral methods. The system of Indian music is based on two important pillars-rag and tal. Rag is the melodic form while tal is the rhythmic form. The interpretation of the rag and the tal is not the same all over India. Today, there are two major traditions of classical music. There is the north Indian Hindustani sangeet. The other is the south Indian Carnatic music. Both systems are fundamentally similar but differ in performance.

KSEEB Solutions

Children of Courage Bravery Awards Summary In English

Children of Courage Bravery Awards Summary In English 1

The given lesson ‘Children of courage – Bravery Awards’ is an essay about the bravery of children and how the Government of India recognizes their brave deeds by giving them Awards.

The tradition of giving out bravery awards for children was started in 1958 by our first Prime- Minister Pt. Jawaharlal Nehru. On 2nd Oct 1957, Pt. Nehru was watching a performance at Delhi’s Ramlila grounds when a fire broke out in the shamiana due to a short circuit. A 14 year old boy, Harishchandra showed his presence of mind and quickly cut the burning Shamina with his knife. This act saved hundreds of life. Inspired by this act of bravery, Pt. Nehru was inspired to initiate bravery awards. Harishchandra was the first recipient of the bravery award.

Children of Courage Bravery Awards Summary In English 2

The bravery awards are announced on Children’s day (14th Nov – the birthday of Chacha Nehru)., every year. The Prime Minister of India presents these awards to the recipients on Republic day every year. The awardees receive a medal, certificate and cash in recognition of their brave deeds.

Some of them are also granted financial aid for higher education. The awardees take part in the Republic day celebrations every year. The awardees take part in the Republic day parade in New Delhi, riding on a decorated elephant.

Many ‘Brave Hearts’ have been honored. In 2008, six year old twins Gagan and Bhoomika J. Murthy of Bengaluru were honored for saving an eighteen month old child from two charging bulls. In the same year, .Rahul, a twelve year old balloon seller was an eye – witness to the Delhi bomb blasts. He helped the police to identify the criminals. Silver Kharbani of Meghalaya was honored for saving her cousin from a fire. Vishal Surajvi Patil of Maharastra was honored for saving a woman and her child from drowning.

Children of Courage Bravery Awards Summary In English 3

In 2009, 21 children were honored. Among them, was a 13-year-old boy, Gaurav Singh Saini of Haryana. He had saved 50-60 people in a stampede at the Naina Devi temple in Himachal Pradesh. Kumari Maiban Prity Devi of Manipur (10 years old) had used her bare hands to dispose of a live grenade (a small bomb thrown by hand). It was hurled by militants at her mother shop. This act saved several fives. She aspires to join the police force.

Ten-year-old Priyanshu Joshi of Uttarakhand was honored in 2010, for fighting off a leopard that had attacked his sister, on their way to school. Eleven year old Ginjeevan Singh from Punjab was honored for preventing a bank robbery. He had attacked the thieves with bricks. When they open fire, he escaped. The other people who were present their managed to catch the thieves. Moonis Khan (15) from Madhya Pradesh was -honored for saving an old man from a railway accident.

KSEEB Solutions

Children of Courage Bravery Awards Summary In Kannada

Children of Courage Bravery Awards Summary In Kannada 1
Children of Courage Bravery Awards Summary In Kannada 2
Children of Courage Bravery Awards Summary In Kannada 3
Children of Courage Bravery Awards Summary In Kannada 4
Children of Courage Bravery Awards Summary In Kannada 5

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!