KSEEB Solutions for Class 5 EVS Chapter 11 Nature of Matter

Students can Download EVS Chapter 11 Nature of Matter Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 EVS helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 EVS Chapter 11 Nature of Matter

Class 5 EVS Nature of Matter Text Book Questions and Answers

Question 1.
What is matter?
Answer:
Matter is anything that occupies space and has weight.

Question 2.
State the properties of matter.
Answer:
Properties of matter are:

  • Matter occupies space.
  • Matter has weight.

KSEEB Solutions

Question 3.
How can you prove that matter occupies space?
Answer:
Place a glass beaker completely filled with water on a plate. Immerse a stone tied to a thread slowly into the beaker. Some water in the beaker flows out and collects in the plate.

Question 4.
Name the three forms of matter.
Answer:
The three forms of matter are solids, liquids, and gases.

Question 5.
Think and group these materials in their particular column:
[butter milk, candle,- curd, kerosene, charcoal, honey, piece of brick, smoke.]
Answer:

Solid Liquid Gas
Piece of brick
candle
buttermilk
kerosene honey
smoke
charcoal

Question 6.
Fill in the blanks with suitable words
Answer:

  1. Ice cube on heating water
  2. Water on heating vapor
  3. vapor on cooling water
  4. water on cooling Ice

Question 7.
Write two factors that density depends.
Answer:
The density depends on two factors:

  1. Mass of each particle.
  2. Compactness of arrangement of these particles.

Question 8.
Mention the other classification of matter.
Answer:
The other classifications of matter are

  1. Elements
  2. Compounds and
  3. Mixtures.

KSEEB Solutions

Question 9.
Explain buoyancy.
Answer:
When an object is immersed in water, it exerts a downward force on water and the water, in turn, exerts an upward force or upthrust on the objects. The upthrust is equal to the mass of the liquid displaced. It is this upthrust that keeps a body afloat. This upthrust is called the force of buoyancy.

Nature of Matter Additional Questions and Answers

I. Multiple choice questions:

Question 1.
Atomic theory was proposed by
a. Kannada
b. John Dalton
c. Lavosier
d. Berzilius
Answer:
a. Kannada

Question 2.
The particles are held tightly in
a. Liquids
b. Plasma
c. Solids
d. Gases
Answer:
d. Gases

Question 3.
Liquids have a
a. Definite volume but not definite shape
b. Definite shape and definite volume.
c. Definite volume
d. Definite shape.
Answer:
b. Definite shape and definite volume.

Question 4.
The quantity of matter in a given object or a substance is called
a. Bouyancy
b. Density
c. Pressure
d. Mass
Answer:
c. Pressure

II. Fill in the blanks:

  1. The law of conservation of matter is given bv the scientist John Dalton.
  2. SI unit of mass is kilogram
  3. The SI unit of density is
  4. The elements are classified into metals and nonmetals.
  5. Mass is the quantity of matter in a given object (or) a substance.
  6. Pressure is the force exerted on a unit area.
  7. Volume is the amount of space occupied by matter.
  8. Plasma is the fourth state of matter.
  9. Visible matter is made up of invisible particles.

III. Answer the following questions:

Question 1.
How are the particles arranged in solids and liquids?
Answer:
In solids, particles are help together closely in a compact manner, in liquids, the particles are close together but they are ot arranged in an order as in case of solids.

KSEEB Solutions

Question 2.
Gases have no definite shape and volume. Why?
Answer:
Gas particles in a container move independently in all directions and so it has no definite shape or volume.

Question 3.
What is sublimation?
Answer:
The change of stae from solid to vapour or from vapour tosolid without passing through the liquid state is called sublimation.

Question 4.
State the law of conservation of matter
Answer:
The law of conservation of matter states that the quanity of matter in this universe never varies (that is, the quantity of matter remains the same) regardless of what change it undergoes.

Question 5.
Define density and pressure.
Answer:
Density is the amount of mass contained in a unit volume. Pressure is the force exerted on a unit area.

Question 6.
Define change of state of that substance.
Answer:
This change of a solid substance into liquid substance and then into gases on heating is called change of state of that substance.

KSEEB Solutions

Leave a Comment