KSEEB Solutions for Class 5 EVS Chapter 12 Elements, Compounds and Mixtures

Students can Download EVS Chapter 12 Elements, Compounds and Mixtures Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 EVS helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 EVS Chapter 12 Elements, Compounds and Mixtures

Class 5 EVS Elements, Compounds and Mixtures Text Book Questions and Answers

Question 1.
What are elements?
Answer:
Elements are those substances which cannot be subdivided chemically or cannot be synthesized out of other elements.

KSEEB Solutions

Question 2.
What are compounds?
Answer:
Compounds are those substances which can be decomposed into constituent elements or can be synthesized out of constituent elements.

Question 3.
What are mixtures? Give two examples.
Answer:
Mixtures are impure substances made up of two or more substances. Mixtures may be solids, liquids or gases.

Question 4.
Answer the following questions:

  1. Element ansists of a group of same type of _______
  2. Compound consists of a group of atoms of different ________
  3. A compound is _______
  4. A mixture os ________
  5. Give five examples to each of these:
    Element: ________ [ oxygen ]
    Compound: ________ [ water ]
    Mixture: ________ [ clay ]

Answers:

  1. atom
  2. Elements
  3. Two or more substances combine chemically.
  4. A substance made by mixing other substances together.

KSEEB Solutions

Question 5.
Classify the following into elements, compounds, and mixtures
Answer:
Bromine, Soil, Water, Iron, Air, Helium, Sugar, Lime Juice, Methane, Carbon.

Elements Compounds Mixture
Bromine, Helium, Carbon, Water, Sugar, Methane Air, Lime Juice, Soil

Question 6.
Write the differences between a compound and a mixture. Differences between a compound and a mixture:
Answer:

Compound Mixture
1. A compound is formed by two or more elements combining chemically.
2. The compound generally will have constituent elements in a definite ratio.
3. Constituent elements in a compound do not retain their original properties
4. Constituents of a compound cannot be separated without chemical reactions.
1. Mixture is formed by mixing two or more substances physically.
2. The constituents in a mixture can be in any ratio.
3. Constituent elements in a mixture retain their original properties.
4. Constituent elements in a mixture can be separated by simple methods.

Class 5 EVS Elements, Compounds and Mixtures Additional Questions and Answers

I. Multiple choice questions:

Question 1.
Water is an example for
a. Elements
b. Impure substance
c. Compound
d. Pure substance
Answer:
a. Elements

KSEEB Solutions

Question 2.
Air is a
a. Compound
b. Mixture
c. Element
d. Pure substance.
Answer:
b. Mixture

II. Fill in the blanks:

  1. Oxygen is an example for element
  2. Water contains hydrogen and oxygen in the ratio of 2:1.
  3. There are about 90 natural elements.
  4. Plutonium is an artificial element.
  5. Gold and Silvr are used in the preparation of ornaments.
  6. Copper and Aluminum are used in the preparation of utensils and in electric cables.
  7. Helium is an example for gaseous form.
  8. The molecular formula of water is H2O
  9. In water Hydrogen and Oxygen combine chemically in the ratio of 2:1
  10. Air is a mixture of many gases.

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!