KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions

Students can Download Maths Chapter 5 Fractions Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 5 Maths Chapter 5 Fractions

KSEEB Class 5 Maths Fractions Ex 5.1

Question 1.
Which of the following figures have been divided into parts of the same size?

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 1
Answer:
b & c.

KSEEB Solutions

Question 2.
Draw a line to divide each of these figures into the required number of equal parts.

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 2
Answer:

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 3

KSEEB Solutions

Question 3.
Write each of the following as a fraction
Answer:
a) Half –\(\frac{1}{2}\)
b) Two-third – \(\frac{2}{3}\)
c) Two-tenth – \(\frac{2}{10}\)
d) Five-seventh – \(\frac{5}{7}\)
e) Five-sixteenth – \(\frac{5}{16}\)
f) Five-twelveth – \(\frac{5}{12}\)
g) Eight-nineth – \(\frac{8}{9}\)
h) Four-nineth – \(\frac{4}{9}\)
i) Three-fourth – \(\frac{3}{4}\)
j) Two-fifth – \(\frac{2}{5}\)

KSEEB Solutions

Question 4.
Write each of the fraction in words
Answer:
a) \(\frac{2}{5}\) – two-fifth
b) \(\frac{3}{4}\) – three-fourth
c) \(\frac{7}{10}\) – seven-tenth
d) \(\frac{11}{12}\) – eleven-twelveth
e) \(\frac{2}{3}\) – two-third
f) \(\frac{4}{5}\) – four-fifth
g) \(\frac{5}{8}\) – five-eight
h) \(\frac{3}{7}\) – three-seventh
i) \(\frac{5}{6}\) – five-sixth
j) \(\frac{7}{9}\) – seven-nineth

KSEEB Solutions

Question 5.
What fraction of the figure is shaded?
Answer:
a) \(\frac{2}{3}\)

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 4

b) \(\frac{2}{4}\)

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 5

c) \(\frac{5}{8}\)

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 6

d) \(\frac{7}{12}\)

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 7

e) \(\frac{7}{15}\)

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 8

f) \(\frac{6}{18}\)

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 9

KSEEB Solutions

Question 6.
Fill in the blanks:
Answer:
a) The denominator of the fraction \(\frac{1}{8}\) is 8
b) The numerator of the fraction is \(\frac{2}{5}\) 2
c) 3 is the denominator of fraction \(\frac{1}{3}\)
d) 1 is the numerater of the fraction \(\frac{1}{5}\)
e) In a fraction, the denominator is written below the numerator separated by a line.

KSEEB Solutions

Question 7.
Write down the fraction of the coloured portions in these figures.
Answer:
a) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 10
\(\frac{1}{5}\)

b) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 11
\(\frac{2}{4}\)

c) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 12
\(\frac{4}{12}\)

d) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 13
\(\frac{3}{6}\)

e) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 14
\(\frac{4}{9}\)

KSEEB Solutions

Question 8.
Write the fraction for the shaded part in each of the following figures.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 15\(\frac{4}{7}\)

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 16\(\frac{2}{9}\)

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 17\(\frac{7}{10}\)

KSEEB Solutions

Question 9.
Colour the figures as instructed.
Answer:

Eg: \(\frac{7}{10}\) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 18

\(\frac{1}{5}\) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 19

\(\frac{2}{3}\) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 20

\(\frac{2}{9}\) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 21

KSEEB Solutions

Question 10.
Represent the given fraction by drawing a line.
Answer:
a) What is \(\frac{1}{3}\) of 12?
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 22
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 23

b) What is \(\frac{2}{5}\) of 15?
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 24

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 25

c) What is \(\frac{2}{7}\) of 21?

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 25

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 44

KSEEB Solutions

Question 11.
Shade the figures to show the fractions.
Answer:
a) \(\frac{6}{11}\)
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 26

b) \(\frac{7}{20}\)
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 27

c) \(\frac{8}{15}\)
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 28

KSEEB Solutions

Question 12.
Which of the following shaded figures represent \(\frac{4}{9}\) ?
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 29
Answer:
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 30

KSEEB Solutions

Question 13.
Which of the following shaded figure represents \(\frac{5}{12}\) and give reason.
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 31
Answer:
fig b&d, Reason: 5 objectives out of 12 are shaded

Question 14.
Represent the grouped parts as fractions:
Answer:
a) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 32
\(\frac{4}{5}\)

b) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 33
\(\frac{3}{7}\)

c) KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 34
\(\frac{5}{6}\)

KSEEB Solutions

KSEEB Class 5 Maths Fractions Ex 5.2

I. Fill in the gaps using > or < signs.

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 35KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 36

KSEEB Solutions

KSEEB Class 5 Maths Fractions Ex 5.3

I. Complete the series.

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 37

2 × 2 = 4
2 × 3 = 6

3 × 2 =6
3 × 3 = 9
3 × 4 = 12

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 38

5 × 2 = 10
7 × 2 = 14

5 × 3 = 15
7 × 3 = 21

5 × 6 = 30
7 × 6 = 42

KSEEB Solutions

II. Write the next three equivalent fractions.

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 39

2 × 3 = 6, 5 × 3 = 15
2 × 4 = 8, 5 × 4 = 20
2 × 5 = 10, 5 × 5 = 25

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 40

3 × 3 = 9
3 × 4 = 12
3 × 5 = 15

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 41

9 × 3 = 27, 11 × 3 = 33
9 × 4 = 36, 11 × 4 = 44
9 × 5 = 45, 11 × 5 = 55

KSEEB Solutions

III. Are the two fractions equivalent?

Question 1.
\(\frac{3}{5}\) and \(\frac{18}{30}\)
Answer:
Yes,Reason, \(\frac{3}{5} \times \frac{6}{6}=\frac{18}{30}\)

Question 2.
\(\frac{12}{17}\) and \(\frac{8}{20}\)
Answer:
No, Both terms are different

Question 3.
\(\frac{2}{7}\) and \(\frac{7}{21}\)”
Answer:
No, Both terms are different

Question 4.
\(\frac{5}{11}\) and \(\frac{25}{55}\)
Answer:
Yes,Reason, \(\frac{5 \times 5}{11 \times 5}=\frac{25}{55}\)

KSEEB Solutions

IV. Find an equivalent raction of \(\frac{4}{7}\) having:

1. 16 as numerator
\(\frac{4 \times 4}{7 \times 4}=\frac{16}{28}\)

2. 24 as numerator
\(\frac{4 \times 6}{7 \times 6}=\frac{24}{42}\)

3. 21 as denominator
\(\frac{4 \times 3}{7 \times 3}=\frac{12}{24}\)

4. 84 as denominator
\(\frac{4 \times 12}{7 \times 12}=\frac{48}{84}\)

KSEEB Solutions

KSEEB Class 5 Maths Fractions Ex 5.5

I. Reduce each of the following fractions into its lowest form. 

  1. \(\frac{8}{16}=\frac{1}{2}\)
  2. \(\frac{5}{10}=\frac{1}{2}\)
  3. \(\frac{54}{108}=\frac{1}{2}\)
  4. \(\frac{4}{20}=\frac{1}{5}\)
  5. \(\frac{3}{15}=\frac{1}{5}\)
  6. \(\frac{12}{16}=\frac{3}{4}\)
  7. \(\frac{9}{27}=\frac{1}{3}\)
  8. \(\frac{36}{48}=\frac{3}{4}\)
  9. \(\frac{24}{56}=\frac{3}{7}\)
  10. \(\frac{24}{72}=\frac{1}{3}\)

KSEEB Solutions

KSEEB Class 5 Maths Fractions Additional Questions

Question 1.
Estimate the degree of closeness of the fractions \(\frac{2}{7}, \frac{3}{7}\) and \(\frac{5}{7}\) and \(\frac{1}{4}, \frac{1}{2}\) and \(\frac{3}{4}\)

KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 42
Answer:
\(\frac{2}{7}\) is closer to \(\frac{1}{4}, \frac{3}{7}\) is closer to \(\frac{1}{2}\)

\(\frac{5}{7}\) is closer to \(\frac{3}{4}\)

Question 2.
Estimate the degree of closeness of the fractions \(\frac{2}{9}, \frac{4}{9}, \frac{5}{9}\) and \(\frac{7}{9}\) to \(\frac{1}{4}, \frac{1}{2}\) and \(\frac{3}{4}\) .
KSEEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Fractions 43
Answer:
\(\frac{2}{9}\) is closer to \(\frac{1}{4}, \frac{4}{9}\) is closer to \(\frac{1}{2}\)

\(\frac{5}{9}\) is closer to \(\frac{1}{2}, \frac{7}{9}\) is closer to \(\frac{3}{4}\)

KSEEB Solutions

error: Content is protected !!