KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6

Students can Download Chapter 7 Fractions Ex 7.6 Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Maths helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6

Question 1.
Solve
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 1
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 2

 

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 3
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 4

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 5
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 6

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 7
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 8

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 9
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 10

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 11
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 12

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 13
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 14

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 15
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 16
Taking 6 as L.C.M.

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 17
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 18
(Taking 12 as L.C.M)

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 19
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 20
(Taking 6 as L.C.M)

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 21
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 22

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 23
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 251

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 25
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 271

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 27
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 29

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6

Question 2.
Santa bought \(\frac{2}{5}\) metre of ribbon and Lalita \(\frac{3}{4}\) metre of ribbon. What is the total length of the ribbon they bought?
Solution:
Length of ribbon bought by Sarita = \(\frac{2}{5}\) m
Length of ribbon bought by Lalita = \(\frac{3}{4}\) m
Total length of ribbon bought by them = \(\frac{2}{5}+\frac{3}{4}\)
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 30
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 301

Question 3.
Naina was given 1\(\frac{2}{5}\) piece of cake and Najma was given 1\(\frac{1}{3}\) piece of cake. Find the total amount of cake was given to both of them.
Solution:
Fraction Naina got = \(1 \frac{1}{2}=\frac{3}{2}\)
Fraction Najma got = \(1 \frac{1}{3}=\frac{4}{3}\)
Total amount of cake to them
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 31

Question 4.
Fill in the blanks
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 321
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 32

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6

Question 5.
Complete the addition – subtraction box.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 33
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 34

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 341

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 35
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 36

Question 6.
A piece of wire \(\frac{7}{8}\) metre long broke into two pieces. One piece was \(\frac{1}{4}\) metre long. How long is the other piece ?
Solution:
Length of one piece = \(\frac{1}{4}\) m
The length of the other piece of wire will be the difference of the length of the original wire
Hence, Length of the other piece of wire = \(\frac{7}{8}-\frac{1}{4}=\frac{7-(1 \times 2)}{8}-\frac{7-2}{8}=\frac{5}{8} \mathrm{m}\)

Question 7.
Nandini’s house is \(\frac{9}{10}\) km from her school. She walked some distance and then took a bus for \(\frac{1}{2}\) km to reach the school. How far did she walk?
Solution:
Distance walked by Nandhini = Total distance – Distance for Which she took the bus
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 37

KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6

Question 8.
Asha and Samuel have book shelves of the same size partly filled with books. Asha’s shelf is \(\frac{5}{6}\) th full and samuel’s shelf is \(\frac{2}{5}\) th full. Whose bookshelf is more full? By what fraction?
Solution:
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 38
Converting these into like fractions
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 39
Clearly, Asha’s bookshelf is more full
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 40

Question 9.
Jaidev takes 2 \(\frac{1}{5}\) minutes to walk across the school ground. Rahul takes \(\frac{7}{4}\) to do the same. Who takes less time and by What fraction?
Solution:
Time taken by Jaidev = 2\(\frac{1}{5}\) minutes = \(\frac{11}{5}\) min
Time taken by Rahul = \(\frac{7}{4}\) min
Converting these into like fractions.
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 41
As 44 > 35
Hence, Rahul takes lesser time
KSEEB Solutions for Class 6 Maths Chapter 7 Fractions Ex 7.6 42

Leave a Comment

error: Content is protected !!