KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Students can Download Chapter 12 Electricity and Circuits Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 6 Science, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Class 6 Science Electricity and Circuits NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Fill in the blanks
a. A device that is used to break an electric circuit is called Switch
b. An electric cell has Two

Question 2.
Mark ‘ True” or ‘False’ For the following statement.
a. Electric current can flow through metals True
b. Instead of metals wires, a jute string can be used to make a circuit False
c. Electric current can pass through a sheet of thermocol False

Question 3.
Explain why the bulb would not glow in the arrangement show in fig
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 1
The bulb would not glow in the arrangement shown in the figure because the one end of tester/ screw driver is made up of plastic which does not allow the electric current to flow through it

Question 4.
Complete the drawing shown in Fig 12.9 to indicate where the free ends of the two wires should be joined to make the bulb glow
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 51

Question 5.
What is the purpose of using an electric switch. Name some electrical gadgets that have switches built into them.
Answer:
An electric switch helps in making as well as breaking the circuit without removing the connection When switch is ON, the current will flow in the circuit, thus, it also saves electricity and make the use of appliances easier. Some electric gadgets are: Television, iron box, Washing machine, Refrigerator etc.

Question 6.
Would the bulb glow after completing the circuit shown in Fig 12.14 if instead of safety pin we use an eraser
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 8
No, the bulb will not glow when we use an eraser instead of safety pin even after circuit is complete because rubber is an insulator and current will not flow through it

Question 7.
Would the bulb glow in the circuit shown in Fig 12.15
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 9
No, the bulb will not glow because the wires from both terminal of the battery are connected to the one terminal of the bulb.
In order to make the bulb glow, wires should be connected to the terminals of the bulb

Question 8.
Using the ‘conduction tester’ on an object it was found that the bulb be gins to glow Is that object a conductor or an insulator? Explain.
Answer:
That object must be an insulator because it allows the current to flow through it and thus helped in the glowing of bulb.

Question 9.
Why should an electrician use rubber glows while repairing an electric switch at your home ? Explain.
Answer:
Rubber gloves are insulator which do not allow the current to flow through it. Therefore an electric use ribber gloves while repairing an electric switch at your home because it protect them from the shock of electricity and for the safety purpose.

Question 10.
The handles of the tools like screwdriver and pliers used by electricians for repair work usually have plastic or rubber covers on them can you explain why?
Answer:
The handles of the tools like screw-driver and pliers used by electrician for repair work usually have plastic or rubber covers on then as plastic is an insulator which protect the electrician from severe electric shocks and accidents

Class 6 Science Electricity and Circuits Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
What is pointer ‘A’ as shown in the figure of electric bulb?
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 50
a) Element
b) Filament
c) Holder
d) Terminal
Answer:
b) Filament

Question 2.
What is pointer ’B’ as shown in the figure of an electric bulb?
a) Element
b) Filament
c) Holder
d) Terminal
Answer:
d) Terminal

Question 3.
A simple device that is used to either break or complete the electric circuit is called
a) Switch
b) terminal
c) Current
d) Conductor
Answer:
a) Switch

Question 4.
Electric cell( Battery) as shown in the figure points ’A’ indicate
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 55
a) Filament
b) Holder
c) Positive terminal
d) Negative terminal
Answer:
c) Positive terminal

Question 5.
Electric as shown in figure, points ‘B’ indicator
a) Filament
b) Holder
c) Positive terminal
d) Negative terminal
Answer:
d) Negative terminal

Question 5.
Materials which allow current to pass through them easily are called?
a) Insulator
b) Conductor
c) Switch
d) Battery
Answer:
d) Battery

Question 7.
___ are materials that do not allow electric current to pass through them
a) Insulator
b) Conductor
c) Switch
d) Battery
Answer:
a) Insulator

Question 8.
Which one of the following statement is false?
a) Rubber is a bad conductor
b) In general metals are good conductor of electricity
c) Our body is a bad conductor of electricity
d) The bulb glows only when current flows through the circuit
Answer:
c) Our body is a bad conductor of electricity

Question 9.
Which one of the following will allow electric current to pass through
a) Eraser
b) Matchstick
c) Plastic comb
d) Iron nail
Answer:
d) Iron nail

Question 10.
An electric cell has ____ terminals
a) one
b) Two
c) Three
d) Four
Answer:
b) Two

II. Answer the following question:

Question 1.
What is the direction of flow of current in a dry cell?
Answer:
The current flows in closed circuit from + ve to – ve terminal of cell

Question 2.
What is dry cell?
Answer:
It is a device which convert chemical energy into electrical energy.

Question 3.
What is solar cell?
Answer:
It is a device which converts solar energy into electrical energy

Question 4.
What is open circuit?
Answer:
An electric current in which electrical contact at any point is broken is called open circuit

Question 5.
Write one use of insulators?
Answer:
Insulators are used in making switch board, handers of testers, Screw drivers.

Question 6.
Define conductors and insulators Give one example of each
Answer:
A conductor is that which easily allows the passage of current through it Ex: Aluminium or copper An insulator is that which does not allow the passage of current through it Ex: Rubber. Plastic

Question 7.
Name the scientists who invented electric cell and electric bulb
Answer:
Electric cell : Alessandro Volta
Electric bulb : Thomas Alva Edison

Question 8.
Give one activity to prove that air is an insulator
Answer:
Take an electric circuit, keep the terminals unconnected in the air the bulb does not glow ads air is an insulator and does not allow the current to flow through it

Question 9.
The headlights of a car have reflectors behind the bulb. What is the function of reflectors
Answer:
The reflectors helps in reflecting the light into a focused area

Question 10.
Draw a diagram showing the two terminals of a bulb
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 40

Question 11.
Draw a circuit diagram for operating a bulb with the help of a dry cell
Answer:
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 45

Question 12.
a) What is electric circuit?
Answer:
The diagram that shows the path of electric current is called electric circuits

b) How many types of electric circuit are there ?
Answer:
i) Open electric circuits
ii) Closed electric circuits

i) Open electric circuits:
The circuit in which electrical contact at any point is broken is called Open circuits

ii) Closed electric circuits:
The circuit in which electrical current flows from one terminal of a cell or battery to the other is called closed circuits.

c) Draw a diagram to show the closed circuit for switch, bulb and dry cell
Answer:
There are two types of electric circuits
KSEEB Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits 57

Leave a Comment