KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Students can Download Chapter 1 Nutrition in Plants Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Science, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants

Class 7 Science Nutrition in Plants NCERT Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why do organisms need to take food?
Answer:
Food is needed by all organisms for many purposes :

  1. The main function of food is to help in growth.
  2. Food provides energy for movements such as running, walking or raising our arm.
  3. Food is also needed for replacement and repairing damaged parts of body.
  4. Food gives us resistance to fight against diseases and protects us from infections.

Question 2.
Distinguish between a parasite and a saprotroph.
Answer:

Parasite Saprotrophs
(a) Parasite derives nutrients from living organisms. (a) They deserve nutrients from dead and decaying organisms
(b) The organism on which it feeds is called the host. (b) They do not feed on a living organism.
(c) Example: Cuscuta and orchids. (c) Example: Mushrooms and fungi.

Question 3.
How would you test the presence of starch in leaves?
Answer:
The presence of starch in leaves is tested in the following ways:

  • Take two potted plants of the same kind.
  • Keep one in the dark and the other in the sunlight for some time.
  • Take one leaf from each of the plants.
  • Put a few drops of iodine solution on each of the leaves.
  • The leaf kept in the sunlight will turn blue-black due to the presence of starch.
  • The leaf kept in the dark will not turn blue-black because of the absence of starch.

Question 4.
Give a brief description of the process of synthesis of food in green plants.
Answer:
Photosynthesis is defined as the process in which the chlorophyll-containing plant cells synthesize food in the form of carbohydrates, using carbon dioxide and water in the presence of solar energy.

Sources of raw materials required for photosynthesis are :

  1. Water is taken in, from the roots of the plant and is transported to the leaves.
  2. carbon dioxide from the air enters the leaves through the pores called stomata and diffuses to the cells containing chlorophyll.
  3. Solar energy is used to break water into hydrogen and oxygen. This hydrogen is combined with carbon dioxide to form food for the plants, which is ultimately used by the animals as well.

Thus, photosynthesis can be represented by the following equation.
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants 1

Question 5.
Show with the help of a sketch that the plants are the ultimate source of food.
Answer:
All the living being depends on plants whether directly or indirectly. For example, the plant-eater animals depend directly on plants but carnivore depends indirectly on plants. The following sketch shows some examples of plant dependency.
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants 2

Question 6.
Fill in the blanks:
(a) Green plants are called autotrophs since they synthesise their own food.
(b) The food synthesised by the plants is stored as starch.
(c) In photosynthesis solar energy is captured by the pigment called Chlorophyll.
(d) During photosynthesis plants take in carbon dioxide and oxygen release.

Question 7.
Name the following:
(i) A parasitic plant with yellow, slender and tubular stem.
Answer:
Cuscuta

(ii) A plant that has both autotrophic and heterotrophic mode of nutrition.
Answer:
Pitcher plant, Venus Flytrap (Insectivorous Plants)

(iii) The pores through which leaves exchange gases.
Answer:
Stomata

Question 8.
Tick the correct answer:
(a) Amarbel is an example of:
(i) autotroph
(ii) parasite ✓
(iii) saprotroph
(iv) host
Answer:
(ii) parasite

(b) The plant which traps and feeds on insects is:
(i) Cuscuta
(ii) china rose
(iii) pitcher plant
(iv) rose
Answer:
(iii) pitcher plant

Question 9.
Match the items given in Column I with those in
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants 3
Answers:
1 – d,
2 – a,
3 – e,
4 – b,
5 – c

Question 10.
Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:
(i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (T/F) False
(ii) Plants which synthesise their food themselves are, called saprotrophs. (T/F) False
(iii) The product of photosynthesis is not a protein. (T/F) True
(iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis. (T/F) True

Question 11.
Choose the correct option from the following:
Which part of the plant gets carbon dioxide from the air for photosynthesis,
(i) root hair
(ii) stomata
(iii) leaf veins
(iv) sepals
Answer:
(ii) stomata

Question 12.
Choose the correct option from the following:
Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:
(i) roots
(ii) stem
(iii) flowers
(iv) leaves
Answer:
(iv) leaves

Question 13.
Why do farmers grow many fruits and vegetable crops inside large greenhouses? What are the advantages to the formers?
Answer:
The greenhouse protects the plants inside it from the climatic conditions outside and gives plants a suitable temperature for growth and development. It also protects from birds and animals. The greenhouse is made up of glass. Glass is a bad conductor of heat and traps the heat inside it in cold places. Thus, it provides a suitable temperature for the plants to grow. This is the advantage of tire farmers.

Class 7 Science Nutrition in Plants Additional Important Questions and Answers

Question 1.
What are the nutrients?
Answer:
Carbohydrates, proteins, fats, vitamins, and minerals are called the components of food, These components are called nutrients.

Question 2.
What is nutrition?
Answer:
Nutrition is the mode of taking food by an organism and its utilization by the body.

Question 3.
What are autotrophs?
Answer:
All plants are called autotrophs plants to prepare food for themselves in the process of photosynthesis. Auto means self and trophies mean nourishment.

Question 4.
What are heterotrophs?
Answer:
All animals depend upon plants for their food are called heterotrophs. heteros mean other.

Question 5.
Write a neat diagram of a cell and label the parts.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants 4

Question 6.
What are Carbohydrates?
Answer:
Carbohydrates are produced in the process of photosynthesis. This is one of the components of food consists of Carbon, hydrogen and oxygen.

Question 7.
Is photosynthesis takes place in red, brown and other colours of leaves ?
Answer:
Yes, photosynthesis takes place in all colours of leaves. All colour leaves have chlorophyll in them but the other colour pigment dominate the green colour chlorophyll, hence it looks red or brown colour.

Question 8.
Write a neat diagram of the section of the leaf and label the parts.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants 5

Question 9.
What are insectivorous plants?
Answer:
Some plants eat insects for their food. These plants are insectivorous plants.
eg: pitcher plant.

Question 10.
Write a neat diagram of the pitcher plant. Label the parts and describe them.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants 6
Observe the above figure. The pitcher or pot like or Jug like structure is the modified part of leaf. The apex of the leaf forms a lid which can open and colse the mouth of pitcher. Inside the pitcher there are hair which are directed downwards. When an insect lands in
the pitcher, the lid closes and trapped insects gets entangled into the hair. The lid closes and the insect is trapped. The insect is digested by the digestive Juices secreted in the pitcher and its nutrients are absorbed

Question 11.
What are saprotrophs?
Answer:
The Organisms with the saprotrophic mode of nutrition are called saprotrophes.

Question 12.
What is meant by Saprotrophic nutrition?
Answer:
The Organisms which take nutrients from dead and decaying matter is called as saprotrophic nutrition.

Question 13.
What are parasites?
Answer:
The organism which live on other plants and absorb nutrients from them are called para-sites. Cuscuta is a good example for parosites. It grows on some trees and absorb nutrients from the host tree.

Question 14.
What is symbiosis?
Answer:
Some organisms live together and share both shelter and nutrients. This relationship is called symbiosis.

Question 15.
Explain the symbiosis in Lichens.
Answer:
In lichens, the chlorophyll-containing part-ner Alga and Fungus live together. The fungus provides shelter, water and minerals to the Alga and in return the Alga prepares food and provides to the Fungus.

Question 16.
What is the role of Rhizobium in plants’ life?
Answer:
The plants need nitrogen for their growth. In the atmosphere, plenty of nitrogen is there but plants cannot use it directly. They need nitrogen in a soluble form. The Rhizobium a kind of bacteria which lives in the roots of a gram, peas, moong, beans and other legumes. It can take atmospheric nitrogen and convert it into a usable form. Rhizobium provides nitrogen to plants, in return the plants provide food and shelter to the Rhizobium. Thus they have a symbiotic relationship. This is of great significance to the formers.

Question 17.
Write a diagram showing photosynthesis and label the parts.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 7 Science Chapter 1 Nutrition in Plants 7

Question 18.
Where and how Fungic will grow?
Answer:
The Fungi spores are present in the air when these spores land on moist and warm things grow. eg: Wet bread, pickles, deather goods, and other articles left in hot and humid weather for more days, Fungi grow on them and spoil the things.

II. Fill in the blanks :

  1. Leaves are the food factories of plants.
  2. Humans and animals are directly or indirectly dependent on plants.
  3. Nutrition is the mode of taking food by an organism and its utilisation by the body.
  4. The bodies of living organisms are made of tiny units called cells.
  5. The cell is enclosed by the thin outer boundary called a cell membrane.
  6. The nucleus is surrounded by a jellylike substance called cytoplasm.
  7. The tiny pores present on the surface of leaves are called stomata.
  8. The leaves have green pigment known as Chlorophyll.
  9. Sun is the ultimate source of energy for all living Organisms.
  10. Carbohydrates are synthesized in the process of photosynthesis.
  11. Mushroom is growing on dead and decayed material.
  12. Rhizobium lives in leguminous plants
  13. Light is very important to plants, so as to absorb maximum sunlight they grow in many patterns.
  14. The plant on which it climbs is called the host.
  15. Insectivorous plants eat insects to fulfill their needs for Nitrogen.
  16. The raw material for photosynthesis is Carbon dioxide and water.

Leave a Comment