KSEEB Solutions for Class 7 Social Science Chapter 15 Karnataka-Economic and Social Transformation

Students can Download Social Science History Chapter 15 Karnataka-Economic and Social Transformation Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 Social Science helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 7 Social Science History Chapter 15 Karnataka-Economic and Social Transformation

Class 7 Social Science Karnataka-Economic and Social Transformation Textbook Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words:

  1. B.D.Jatti was the _______ of India.
  2. In 1974 _______ was the chief Minister of Karnataka.
  3. In 1975 _______ was the first Chairman of Backward classes Commission.

Answers:

  1. Ex-vice president
  2. D.Devaraj Urs
  3. L.G.Havanur

KSEEB Solutions

II. Answer the following in two or three sentences each:

Question 1.
What are ‘land reforms’?
Answer:
The measures implemented in order to solve the problems with regard to land holdings are called land reforms.

Question 2.
Which are the main land reforms implemented in Karnataka?
Answer:

  • Abolition of the Zamindari system
  • Reforms in the Tenancy system
  • Maximum limit on Land holding
  • Creation of Economic holdings
  • Development of co-operative farming

Question 3.
What is meant by ‘economic holdings’.
Answer:
The landholdings which enable the cultivator to earn sufficient income for a comfortable life for his family after accounting for all his expenses are called ‘economic holdings’.

Question 4.
Why has the Karnataka government fixed the limit for the maximum area of land that can be owned by a family?
Answer:
Because a family could have more acres . of land that had no facility of water. They could not able to cultivate all the acres of lands, they could able to cultivate limited acres of land. If the Government fixed a limit on the land the remaining land will be distributed to others.

Question 5.
What is ‘co-operative farming’?
Answer:

  • Farmers voluntarily form co-operative associations give up their lands for collective supervision and cultivate the lands together.
  • When the crop is harvested and sold, they set aside money for the long-term development of the land and divide the rest of the money among themselves. This is called co-operative farming.

KSEEB Solutions

Question 6.
How did the L.G.Havanur commission identify the backwardness of a community?
Answer:
As per the recommendations of the Havanur report a Government order was issued. It was a revolutionary order, enabled to a great extent, the backward classes to be economically and politically empowered. All the reservation policies issued with regard to the backward classes.

Class 7 Social Science Karnataka-Economic and Social Transformation Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks:

  1. _______ were undertaken to remove inequality in land ownership.
  2. After the arrival of the _______ in India, a new social mobility began to be seen.
  3. As per the recommendations of the _______ report, a government order was issued in 1977.
  4. Due to political pressures, the _______ report was not accepted by the government.

Answers:

  1. Land Reforms
  2. British
  3. Havanur
  4. Venkata Swamy

II. Match the following:

A B
1. 1921 a. Land Reform (Amendment) Act
2. 1921 b. The Inam commission Cancellation Act
3. 1974 c. The first Reservation Rule came into force
4. 1977 d. T. Venkataswamy commission was a appointed
5. 1983 e. Maximum limit on land holdings was fixed

Answers:

  1. c
  2. e
  3. a
  4. b
  5. d

KSEEB Solutions

III. Answer the following question in a sentence each:

Question 1.
What was the objective of the ‘Abolition of the Zamindari System’.
Answer:
Restricting the hold of the feudal class on land was the objective of this measure.

Question 2.
What were the problems faced by the Indian tenants?
Answer:
Indian tenants faced many problems like a huge amount of rent to be paid, insecure land holdings, and landless farm workers.

Question 3.
How did the creation of economic holdings affect the life of the farmers?
Answer:
The standard of life of many farmers improved after the consolidation of holdings.

Question 4.
Why was a non-Brahmin movement started in Mysore Province?
Answer:

  • Though the non-brahmins were the majority, they were not suitably represented in government jobs.
  • Hence, they began a non-brahmin movement in Mysore province.

IV. Answer the following question in two or three sentences each:

Question 1.
Why was there inequality in the distribution of wealth?
Answer:
Earlier, there were rights only to a landowner, not to a tenant. Therefore inequality resulted in the concentration of wealth and unequal wealth distribution.

KSEEB Solutions

Question 2.
How did the reforms in the Tenancy system help the farmers?
Answer:

  • the tiller became the owner of the land.
  • many landless people who had been cultivating the land under tenancy became landowners.

Question 3.
What were the recommendations of the committee formed under B.D Jatti on the abolition of the Zamindari system?
Answer:

  • The committee recommended that every family be given a maximum 116 acres dry land and 27 acres irrigated land.
  • These recommendations helped the wealthy but did not change the existing system in a decisive manner.

Question 4.
What are the terms for the development of co-operative forming?
Answer:

  • When the crop is harvested and sold, they set aside money for long – term development of the land.
  • They divide the rest of the money among themselves. This is called a cooperative farming system.

V. Choose the correct option and fill in the blanks:

1. Under the _______ system, all people irrespective of caste or class could avail English education.
a) Arabic
b) Greek
c) English
d) French
Answer:
c) English

2. For the first time in India, during the reign of _______ a backward class commission was appointed.
a) Raja Wodeyar
b) Narasaraja
b) Chikkadevaraja
d) Krishnaraja Wodeyar IV
Answer:
d) Krishnaraja Wodeyar IV

3. The first reservation rule came into force in _______.
a) 1921
b) 1931
c) 1941
d) 1951
Answer:
a) 1921

KSEEB Solutions

4. Chief Minister _______ appointed the first backward classes commission in 1975.
a) Ramakrishna Hedge
b) Devaraja Urs
c) Bangarappa
d) Yediyurappa
Answer:
b) Devaraja Urs

5. During the period of Chief Minister Ramakrishna Hegde, a committee was formed under the leadership of _______.
a) Lesley.C.Miller
b) L.G.Havanur
c) Chinnappa Reddy
d) Venkataswamy
Answer:
c) Chinnappa Reddy

Leave a Comment