Karnataka Class 10 English Solutions Poem Chapter 1 To a Pair of Sarus Cranes

You can Download To a Pair of Sarus Cranes Poem Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 10 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

To a Pair of Sarus Cranes Poem Questions and Answers, Notes, Summary

Comprehension Questions

I. Answer briefly the following questions

Question 1.
The time of the day suggested in the poem is
a. sunrise
b. sunset
c. either sunrise or sunset
d. not clear
Answer:
(a) sunrise

Question 2.
The sun is described as the reluctant sun. It means that
a. the sun was unwilling to rise.
b. the male bird was impatient.
c. it was the bird’s feeling that the sun was reluctant to rise.
d. the sun always takes more time to rise than to set.
Answer:
(a) the sun was unwilling to rise.

Question 3.

  1. In the first 4 lines, there is an exaggeration in the description. What is it?
  2. What is the figure of speech used here?

Answer:

  1. The male bird is shown as bending to pluck the sun out from the rim of the horizon. Certainly, the bird cannot touch the sun with its beak or even reach the horizon. The bent neck of the bird and the eager movements of the bird are shown thus.
  2. The figure of speech is Hyperbole.

Question 4.
How was the majestic neck humbled by the hunter?.
Answer:
The neck of a Sarus crane is very long, graceful and beautiful. At a time when the bird was stretching its neck and trying to do something impossible like pulling the sun out of the rim of the horizon, the bird was shot in the neck. When it fell down dead, the hunter, without paying any attention to the beauty that was lost through his action, casually picked up the bird ‘hands and jaws’, crumpled it like a piece of paper and threw it into his bag without a second look at it. In this manner, the majestic neck has humbled the hunter.

Question 5.
The expression ‘picked up hands and jaws,’ suggests,
a. callousness of the hunters.
b. heartlessness of the hunters.
c. urgency of the hunters.
d. cruelty of the hunters
Answer:
(a) callousness of the hunters

Question 6.
_____________ is compared to ‘dirty linen’ (complete the sentence using the correct option)
a. the proud neck of the birds
b. the dead body of the bird
c. the hands and jaws of the bird.
d. the material of the bag,
Answer:
(b) the dead body of the bird

Question 7.
and sat to hatch/the bloodstained feathers/into a toddling chick’. This suggests,
a. that the female bird was out of her senses after the death of the male bird.
b. the intense love of the female bird towards its male partner.
c. the foolish act of the female bird.
d. the desperate act of the female bird to bring the male bird back to life.
Answer:
(a) that the female bird was out of her senses after the death of the male bird.

Question 8.
How is the end of the female crane suggested in the poem?
Answer:
It is said that ‘a wave of the se^s she had never seen’ came to her and carried her away. It cannot be the real sea because the cranes lived near the sea. It could be a wave of grief which the bird had never known as long as her partner was alive. She was always very happy, and the death of the male bird pushed her towards sadness. Grieving for the male bird and sitting on his blood-stained feathers, the female bird forgot to eat or drink and thus, becoming very weak, met her end.

II. Close Study:

Read the following extract carefully. Discuss in pairs and then write the answers to the questions given below it.
A wave of the seas she had never seen/came to her from far away/ and carried her to him.

  1. What does ‘wave of the seas’ refer to?
  2. What hadn’t the female bird seen before?
  3. What figure of speech is used in the extract?

Answer:

  1. A wave of grief.
  2. The female bird hadn’t known grief or sadness before.
  3. Personification.

III. Paragraph Writing:

Discuss in pairs/groups of 4 each and answer the following questions. Individually note down the points for each question and then develop the points into one-paragraph answers.

Question 1.
How is the callousness of the bird killers brought out in the poem?
Answer:

  1. Poem brings out a contrast between birds and hunter.
  2. Male bird is ‘necking’. The word can be interpreted in two different ways.
  3. Hunter shoots down a bird and picking it up, throws it into a washing bag.
  4. Birds are very graceful and beautiful but the hunter treats them carelessly
  5. Hunter goes away but female bird stays there.

Paragraph: The callousness of the hunters is brought out in the way the poet describes killing of a male sarus bird. It was shot when the bird had dipped its beak in the water. It seemed like it was trying to pull the reluctant sun out of the water at the rim of the horizon. The hunters were not touched by the beauty of the bird. They picked up the dead bird by its hands and jaws
and flung it into a course bag as if it were a piece of dirty linen and the bag a washing bag.

Question 2.
How does the poet bring out the agony and desperation of the female crane in the poem?
Answer:

  1. The female bird flies around crying when male bird is shot.
  2. It returns to the spot when the hunter goes away.
  3. It goes on expressing its sorrow to anyone who could understand.
  4. It sits on the feathers as if to hatch them, forgetting food and drink.
  5. It finally dies, grieving for its mate.

Paragraph: The cranes pair for life. Having seen its mate shot dead by the hunters and being taken away, the female sarus is heartbroken. The bird circled the sky with grace mourning over the disgraceful end of its partner. After the killers had left the place, the female bird returned to the death scene and kept flying around whining for its companions« with short and long wails resembling the Morse Code. With her beak she kissed and bloodstained feathers of her mate which the wind had not yet carried away and sat down to hatch them in the hope she could bring him back to life. This shows the agony and the despair of the bird.

Question 3.
Pick out any two figures of speech used in the poem and explain how they add to the effectiveness of the poem.
Answer:
The first stanza of the poet contains a figure os speech – the hyperbole – which is used to highlight a particular point through exaggeration. The male Sarus crane is shown as if it is stretching its neck to pull out the sun from the rim of the horizon. It is shown to be engaged in an impossible act, and yet the very attempt to do it shows the courage of the crane. However, the bird was no match for the cunningness and heartlessness of man.

The second stanza contains the figure of speech ‘simile’ – “to lie like dirty linen”. The proud, dignified bird was killed and thrown into the washing bag like dirty linen. This reveals the callousness and lack of aesthetic sense of the hunter. The beautiful, graceful bird was just a piece of meat for him.

To a Pair of Sarus Cranes Poem Summary in English

A hunter kills a male sarus crane for sport without realizing the impact it would have on the female sarus crane, he also does not realize what it can mean to the eco-system that they are a part of.

The female crane is distressed at the scene she witnesses, she gracefully flies around the scene in circles and croons over the disgraceful end of her partner.

The bird cries over the careless disregard and lack of dignity with which the dead bird is picked up by the callous hunters. She encircles the death scene making shrill cries over it.

The poet compares the shrill cries with the dots and pits of Morse code hinting at the keen ear required to understand the grief that is being expressed.

The female crane then pecks at a few feathers of the male crane and in a desperate attempt to bring the male crane back to life tries to hatch the feathers to a toddling chick.

Finally, a wave that the female crane had never seen before comes and sweeps her away to death and closer to the dead male crane.

And the poet says that the female sarus crane went beyond Hume’s words and beyond the legends and fables of human love.

To a Pair of Sarus Cranes Poem Summary in Kannada

To a Pair of Sarus Cranes Poem Summary in Kannada 1
To a Pair of Sarus Cranes Poem Summary in Kannada 2

KSEEB SSLC Class 10 English Solutions

1 thought on “Karnataka Class 10 English Solutions Poem Chapter 1 To a Pair of Sarus Cranes”

Leave a Comment

error: Content is protected !!