Karnataka Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar

You can Download Dr. B.R. Ambedkar Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 10 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Dr. B.R. Ambedkar Questions and Answers, Notes, Summary

Question 1.
Ambedkar spent most of his life by _____
a) purchasing books
b) attending conferences
c) reading books
d) importing books
Ans:
c) reading books

Question 2.
Pick out the word in the first paragraph which means ‘a quality that makes a person or a thing different from another.’
Answer:
Trait

Question 3.
How did the fourteenth amendment of the American Constitution benefit the Black Americans?
Answer:
The fourteenth amendment of the American cotitution gave freedom to the Block AmericAnswer:

Question 4.
What did Mahatma Phule work for?
Answer:
Mahatma Phule was a devotee and worked for classless society and women’s upliftment.

Question 5.
Mookanayak, Bahishkrit Bharat and Samata were _______
a) Voice mails
b) Newspapers
c) Political parties
Ans:
b) Newspaper.

Question 6.
Gandhiji termed the depressed classes as _______
Answer:
Harijan

Share Your Responses

Question 1.
Draft is a banking term. How is the word used in the context of this lesson?
Answer:
Here the word ‘Draft’ is used as the meaning of make, write, Drafting committee means a committee set up to draft (write) the constitution of India.

Question 2.
Dr. Ambedkar was not in the Congress party. Yet he was made the chairman of the drafting committee. Why?
Answer:
He was made the chairman of the drafting committee because of his undying faith in the dignity of leadership of the Indian National Congress and his capability of doing the task.

Question 3.
He raised it ‘brick by brick’. In this context, what was raised?
Answer:
In this context, he raised brick by brick was the examples and experiences of other nations and the distinctive needs of our society, which now stands as the Fundamental Rights in the constitution of Indian.

Question 4.
Who were the other notable members of the drafting committee?
Answer:
The other notable members of the drafting committee were Alladi Krishnaswami Iyyar, K.M. Munshi and. Gopalaswami Ayyangar etc…

Question 5.
Ambedkar had ‘ rare gifts ’ What were they? Can you think of your own ‘gifts’? Share them with your class.
Answer:
Ambedkar had rare gifts like unraveling the most complicated legal concepts. And also he had tactfulness, frankness, and patience.

Question 6.
The constitution is a fundamental document to both the ruler and the ruled. How?
Answer:
The constitution is a fundamental document to both the ruler and the ruled because it defines the powers of the three organs and the powers of the legislature against the citizens. It is dealing with fundamental rights also.

Share Your Responses

Question 1.
Nehru chose Ambedkar as a law minister for three reasons. What are they? (paragraph 7)
Answer:
The three reasons are
1. He had skills in the field of law and legislation.
2. His vision of Social justice
3. His own campaigns against social injustice.

Question 2.
Are you aware of the facilities provided by the Social Welfare Department? Mention any two.
Answer:
Yes. The Social Welfare Department, as suggested by the name, strives for social welfare and justice. It ensures the welfare of the Scheduled Caste/Scheduled tribe, handicapped and marginalized sections of society. National Overseas Scholarship for the SCs/STs and Free Coaching Scheme for SC and OBC students are two of the many welfare schemes of the Department.

Question 3.
After independence, members of the Scheduled Castes have found doors opened to them. How?
Answer:
Since Independence, members of the scheduled castes have found doors opened to them. No legal bars exist for self – expression or self – advancement. They can enroll themselves in institutes of higher learning and enterpublic services. They occupy high offices of state and center. They also compete for the post of judges, ambassadors and governors. They have acquitted themselves creditably in all these positions of responsibility.

Question 4.
All people should be given equal opportunities to prove themselves. How are the members of the Scheduled Castes proving themselves?
Answer:
All people including Scheduled castes should be given equal opportunities to prove themselves. No legal bars exist for self-expression or self – advancement. They can enroll in institutes of higher learning and public services. They can prove themselves by participating and acquiring all these positions of responsibility.

Question 5.
Babasaheb Ambedkar considers public agitation in free India as unconstitutional. Why?
Answer:
Ambedkar considers public agitation in free India as unconstitutional because the right to rebellion is recognized against a government without people’s consent it should be a dictatorship such agitations invariably result in the loss of lives and Public property.

Question 6.
Social discrimination still exists in India. Debate in the class.
Answer:
Practical Activity should be conducted in the class [not writing]

Share Your Responses

Question 1.
What were the opinions of the Buddha and Avvai regarding the caste divisions?
Answer:
The opinion ofBuddha regarding the last divisions are

  1. The noble and wholesome people and
  2. The ignoble and unwholesome people.

The Tamil Poetess Awai said that

  1. The charitable who give and are superior
  2. The misers who do not give and are inferior.

Question 2.
Caste system in India is in a strong position because of _____[fill in the blank picking the answer from paragraph 11]
Answer:
Power structure.

Question 3.
Why did the British magnify the caste distinctions?
Answer:
The British rulers magnify or exaggerated the caste distinctions to strengthen their control over us. So they started the policy of “Divide and Rule”.

Question 4.
The word ‘hegemony’ means ______
a) distinction
b) control
c) strength
Answer:
b) Control

Question 5.
‘they brought about a veritable revolution in social thought.’
a) who are‘they’?
b) What ‘revolution’ is referred to here?
c) How did they bring about the revolution?
Answer:
a) They were Mahatma Gandhiji. and Dr. B.R. Ambedker.
b) The revolution referred here is repudiated (means deny) the caste system and to proclaim the oneness of the Hindu community.
c) Gandhiji brings the revolution by reminding the higher castes of their duty towards depression. Babasaheb did the same by reminding the depressed, classes about their inherent rights to equality with the higher and powerful costes.

Question 6.
Why did Nehru describe Dr. Ambedkar as ‘a symbol of revolt’?
Answer:
Nehru described Ambedkar as ‘a symbol of revolt’ because Ambedkar had the courage and conviction to rouse up the depressed classes of society which had suffered for long in the past. By doing this, Ambedkar also ensured that people belonging to the higher classes did not grow complacent with the idea that with constitutional amendment everything will be fine for the depressed classes.

Think About The Text

Question 1.
Ambedkar had a great thirst for books when he was a student, explain.
Answer:
Ambedkar was a voracious reader. His hunger for books was never satisfied. What is remarkable is that he bought books by sacrificing other needs. The author cites two instances to show what an avid reader Ambedkar was – in New York, where he was a student, he is said .to have bought 2000 old books. Later, when he went to London for the Second Round Table Conference he bought so many books that they had to be sent to India in 32 boxes. If others would have thought of bringing home attractive foreign goods, Ambedkar’s interest was solely in books.

Question 2.
How did the fourteenth amendment to the U.S. Constitution and Mahatma Phule influence on Ambedkar?
Answer:
Instances of atrocities of the higher stratum of society against the lower stratum have been the sordid state of affairs in many countries. In America, if the blacks were discriminated against, in India people belonging to the scheduled castes, have been the victims of ill-treatment by the upper caste people. Ambedkar, who himself belonged to the suffering class, was deeply troubled by the gross injustice of the situation.

Naturally, he was profoundly influenced by the fourteenth Amendment to the Constitution of the USA, giving freedom to black Americans. It made him envision the same kind of freedom for the victims of discrimination, back home in India. Mahatma Phule’s attempts at a classless society also had an impact on Ambedkar and he started his crusade for the uplift of the downtrodden.

Question 3.
There were great luminaries on the Drafting Committee. Dr. Ambedkar is remembered as the pilot. Give reasons.
Answer:
As a chairman of the Drafting Committee, Dr. Ambedkar took many examples and experiences of other nations. He considered the need of our own brothers (society) he laid the points step by step. Other luminaries also helped in his work. But he worked a lot. He had the rare gift of most complicated legal concepts into simple language which can also be understood by common people. So he was rightly called “Pilot”.

Question 4.
Write a short note on Dr.Ambedkar’s idea/perception of the three pillars of State.
Answer:
Dr. Ambedkar had a clear perception of the three pillars of the state. He realized that; the Jurisdiction of each should be clear and not hampered legal bars. He had a sense of the importance of the role of citizens. According to him, the constitution should define the position and powers of the three organs of the State-the executive, the Judiciary, and the legislature.

Question 5.
What are the significant observation of Dr. Ambedkar on the constitution?
Answer:
Dr. Ambedkar made significant observations. The Constitution is a fundamental document. It defines the position and power of the three organs viz., the executive, the legislative and the Judiciary. It also defines the powers of the organs against the citizens. Its main purpose is not merely to create the organs but to limit their authority to check, otherwise, there will be tyranny or oppression.

Question 6.
Nehru chose Dr. Ambedkar as the law minister. What might have prompted Nehru to do so?
Answer:
Dr. Ambedkar had talented skills in the field of law and legislation. He had a foresighted vision of Social Justice. Above all, he had succeeded in his own campaigns against social injustice. From all points of view, he deserved a person to choose as the law minister. Therefore Nehru chose him as the first law minister of free India.

Question 7.
What made Dr. Ambedkar describe the methods of Civil disobedience, Non-cooperation and Satyagraha as the “Grammar of anarchy”?
Answer:
Civil Disobedience, Non-Co-operation, and Satyagraha were not done as constitutional methods. Always the public agitations to achieve social justice through the methods of the constitution. So, According to him, the above agitations were called “Grammar of anarchy”.

Question 8.
How did Dr. Ambedkar and Mahatma Gandhi try to wipe out caste discrimination from India?
Answer:
The efforts of Dr. Ambedkar and Gandhi in wiping out caste discrimination and establishing an egalitarian society can be described as two sides of the same coin. In a divided India, suffering from the ‘Divide and Rule’ tactics of the British, the approaches of Ambedkar and the Mahatma were the unifying forces. If Gandhi tried to abolish the caste system by reminding the upper caste people of their duty towards the oppressed, Ambedkar goaded the oppressed to exercise their right to equality. Thus, together, the two great visionaries were the architects of Modern India with the vision of equality and fraternity.

Question 9.
Discuss with your friends and complete the web-chart given below
KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar 1
Answer:
1. Found the Books
2. Fist Law Minister
3. Symbol of Revolt
4. Chairman of the drafting committee
5. The pilot of Indian constitution.

Enrich Your Vocabulary

Task 1: Read the following paragraph and replace the underlined words appropriately with the words given below in brackets.

Children have special qualities. They can think and imagine in creative ways and are able to understand new things much better than their elders. But just by new ideas, nothing happens. Their ideas must have inborn strengths and stand the test of time. They should not become self-satisfied with their first steps of success.
[complacent, conceive, trait, perceive, inherent]

Use the words given in brackets in sentences of your own.

Words for underlined

1. traits
2. conceive
3. perceive
4. inherent
5. complacent

Own Sentences

1. This dog has very good smelling traits.
2. The cat conceived and gave birth to 3 kitten.
3. The children perceived German words very well
4. Patriatiwsm should be an inherent quality of soldiers
5. I have done my Job with full of complacent.

Listen And Comprehend

Task 1: Answer these questions orally :

Question 1.
What information is Shreya giving her father?
Answer:
Shreya was giving the information that she wants to give a speech on Republic Day.

Question 2.
Is her father encouraging or discouraging her?
Answer:
Yes, Her father was encouraging her.

Question 3.
What does the father tell her about what at Constitution is?
Answer:
Her father told her that the constitution is a set of rules and regulations for all people living in India.

Question 4.
Should everybody obey the Consitution? How do you know?
Answer:
Her father told her that the constitution is a set of rules and regulations for all people living in India.

Speak well

Expressing gratitude

(A boy goes to a book shop to buy a book on folktales. The dialogue is given below)

Bookseller: Good afternoon, gentleman. What can I do for you?
Sharieff: Good afternoon, I’d like to buy some books on national leaders.
Book Seller: On national leaders? Sure, sir. If you don’t mind, please have a look at the fourth alumni ah on your right.
Sharieff : (after going through some titles) Could you take them to put, please?
Book Seller: Of course (he takes them out and hands them over to sharieff)
Sharieff: Thank you. Ah! I need these three books. Will you please gift-wrap them?
Bookseller: With pleasure, (he does so)
Sharieff: How much should I pay?
Book Seller: We allow a 10% rebate.
Sharieff: That’s very nice of you. So, I have to pay ‘240.
Book Seller: Yes. We also give you a diary as a free gift.
Sharieff: Thank you very much, (he pays the money)
Bookseller: You’re welcome, (hands over the books and the gift)

These are the terms used to express gratitude.
KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar 2

Read And Respond

Task -1: I Read the poem. Note that every line of the poem is either suggestive or evocative, the* :s capable of making the readers imagine some pictures in mind. These poetic expressions are given in column ‘A’. Read the poem carefully, read the expressions, and find out the line that evokes or suggested the pictures. Write the line number in column ‘B’ One example is given.
KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar 3
Ans:
2
4
6
1
3
5

Self-assessment

Read the statement and put a tick mark in the appropriate box.
KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar 4

Practice writing

Task – 1: Imagine you are booking a ticket to visit Mumbai. Give the following personal details as furnished below :

KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar 5
KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar 6

Learn grammar through communication

Task -1: Here are some sentences. Combine them using linkers given in brackets. One is done for you. e.g. It rained heavily. We reached home in time, (though) Though it rained heavily, we reached home in time.

Question 1.
There is a shortage of water. Some people are wasting it unthinkingly. (although)
Answer:
Although there is a shortage of water, some people are wasting it unthinkingly.

Question 2.
There was heavy traffic. We were delayed, (since).
Answer:
Since there was heavy traffic, we were delayed.

Question 3.
The students played for an hour. They attended to their studies later on. (and then)
Answer:
The students played for an hour and then they attended to their studies later on.

Question 4.
We expected a difficult question paper. The questions asked in the examination were easy. (but)
Answer:
We expected a difficult question paper but the questions asked in the examination were easy.

Question 5.
The flight was delayed. The weather was cloudy, (as)
Answer:
The flight was delayed as the weather was cloudy.

Question 6.
The student scored less marks. He did not study properly, (because)
Answer:
The student scored less marks because he did not study properly.

Task – 1: Refer to a dictionary and split the following words into their syllables.

1. probability → pro – ba – bi – li – ty
2. determination → de – ter – mi – na – tion
3. accept → ac – cept
4. canteen → can – teen
5. again → a – gain
6. conscience → con – science
7. idea → i – de – a
8. reflection → re – flee – tion

Dr. B.R. Ambedkar Additional Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Sri R. Venkataraman wrote the book _____.
a. Mooknayak
b. Samata
c. Dr.B.R. Ambedkar
d. Mahatma
Answer:
c. Dr.B.R. Ambedkar

Question 2.
Dr. Ambedkar was conferred _____ posthumously.
a. Padma Vibhushan
b. Bharath Ratna
c. Doctorate
d. Padma Bhushan
Answer:
b. Bharath Ratna

Question 3.
Ambedkar was a ______ reader.
a. voracious
b. silent
c. fast
d. talented
Answer:
a. voracious

Question 4.
Ambedkar has an ______ thirst for books
a. ardent
b. ideal
c. imaginary
d. insatiable
Answer:
d. insatiable

Question 5.
In New York, he purchased about _______ books.
a. science
b. 2000 old
c. political
d. new
Answer:
b. 2000 old

Question 6.
He bought ______ of books from London.
a. 10 boxes
b. 15 boxes
c. 32 boxes
d. 30 boxes
Answer:
c. 32 boxes

Question 7.
Fourteenth Amendment of the constitution of the USA gave freedom to the _____.
a. Americans
b. Indians
c. Negros
d. Black Americ
Answer:
d. Black Americ

Question 8.
Ambedkar was greatly influenced by the life and work of ______
a. Mahatma
b. Mahatma Phule
c. Gandhiji
d. Venkataraman
Answer:
b. Mahatma Phule

Question 9.
Ambedkar started the newspapers such as Mooknayak, Bahishkrit Bhairs it and _____
a. Saitnata
b. Times of India
c. Popular
d. Herald
Answer:
a. Saitnata

Question 10.
Ambedkar set up the institution such as _____
a. Depressed home
b. Hitaka Rini sabha
c. Laboui home
d. Bahislil dit Bharat
Answer:
b. Hitaka Rini sabha

Question 11.
Babasallneb was elected To Bombay Legislative Assembly murder the constitution of India Act ____
a. 1919
b. 1927
c. 1929
d. 1935
Answer:
d. 1935

Question 12.
Gandhiji called Depressed classes as _____
a. Superior
b. inferior
c. Harijans
d. Hindus
Answer:
c. Harijans

Question 13.
Indian National Congress and Ambedkar as the ____ of the Drafting Committee.
a. officer
b. chairman
c. pilot
d. Adviser
Answer:
b. chairman

Question 14.
The constitution is _____ document.
a. new
b. written
c. fundamental
d. descriptive
Answer:
c. fundamental

Question 15.
______ chose Dr.Ambedkar to be the first law minister.
a. R. Venkataraman
b. President
c. Prime minister
d. Jawaharlal Nehru
Answer:
d. Jawaharlal Nehru

Question 16.
After becoming Law Mfiiiiister and Lawmaker he was called as _____
a. Pioneer
b. Padma Bhushan
c. Modem Manu
d. Doctor.
Answer:
d. Doctor.

Question 17.
Ambedkar describe d the civil disobedience, non-cooperation and Satyagraha as the _____
a. grammar of anarchy
b. rebellion
c. revolution
d. opposition
Answer:
a. grammar of anarchy

Question 18.
British followed the policy of ____
a. Caste-system
b. Social injustice
c. Divide and Ruled
d. Veritable revolution
Answer:
c. Divide and Ruled

Question 19.
Babasaheb passed away in December _____.
a. 1958
b. 1956
c. 1948
d. 1950
Answer:
b. 1956

Question 20.
Jawaharlal Nehru described Babasaheb as ____
a. Modern manu
b. Leader of Depressed class
c. a Symbol of revolt
d. Patriot
Answer:
c. a Symbol of revolt

I. Match the following :

KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar 7
Answer:
1 – e
2 – f
3 – d
4 – c
5 – a
6 – b

II. Match the following :

KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar 8
Answer:
1 – e
2 – f
3 – a
4 – b
5 – c
6 – d

III. Match the following :

KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar 9
Answer:
1 – e
2 – a
3 – b
4 – c
5 – d

III. Give one-word of phrase for the following:

Question 1.
Very eager for knowledge.
Answer:
Voracious

Question 2.
that which cannot be satisfied.
Answer:
insatiable

Question 3.
be transferred or passed to somebody.
Answer:
devolve

Question 4.
never giving up.
Answer:
indefatigable

Question 5.
ability to see, hear, understand.
Answer:
perception

Question 6.
not hampered legal bars.
Answer:
untrammeled

Question 7.
deeply rooted.
Answer:
entrenched

Question 8.
control by one country or organization.
Answer:
hegemony

Question 9.
Advantageous position.
Answer:
vantage point

Question 10.
liable to change rapidly
Answer:
volatile

Question 11.
Good for one’s health or well being.
Answer:
wholesome

Question 12.
Calmly satisfied with oneself.
Answer:
complacent

Answer the following questions in a word or a sentence each:

Question 1.
Which was the one trait that marked Dr. Ambedkar not only during his student days but also throughout his life?
Answer:
The trait of reading voraciously was the one trait that marked Dr. Ambedkar not only during his student days but also throughout his life.

Question 2.
What was the amendment to the U.S. Constitution that influenced Ambedkar?
Answer:
The fourteenth amendment to the Constitution of the USA, giving freedom to the Black Americans, influenced Ambedkar.

Question 3.
What did Mahatma Phule advocate?
Answer:
Mahatma Phule advocated a classless society and women’s uplift.

Question 4.
Which were the institutions set up by Ambedkar?
Answer:
Hitakarini Sabha and the Independent Labour Party of India were the institutions set up by Ambedkar.

Question 5.
Who was appointed as the chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?
Answer:
Ambedkar was appointed as the chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly.

Question 6.
Who was the Constitutional Adviser to the Constituent Assembly?
Answer:
B.N. Rau was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly.

Question 7.
Who is hailed as the modern Manu?
Answer:
Ambedkar is hailed as the modern Manu.

Question 8.
What is the consequence of the right to rebellion against a government in a democracy?
Answer:
The consequence of the right to rebellion against a government in a democracy is the loss of lives and public property.

Question 9.
Under which policy did the British rulers try to divide the people on the basis of caste?
Answer:
Under the ‘Divide and Rule’ policy, the British rulers tried to divide the people on the basis of caste.

Question 10.
In which year did Ambedkar pass away?
Answer:
Ambedkar passed away in 1956.

Answer the following questions in 2-3 sentences each:

Question 1.
What progress has been made in providing equality of opportunities to the scheduled castes?
Answer:
In independent India many attempts have been made to provide equal opportunities to the scheduled castes. Scheduled castes are free of the legal bars for self-expression or self¬advancement. There are special schemes that have made it possible for the scheduled castes to be educated and thereby occupy high offices of state, both at the Centre and ill the States.

Question 2.
What was the difference in the methods of Ambedkar and Gandhiji in repudiating caste and proclaiming the oneness of the Hindu community?
Answer:
Gandhiji and Ambedkar had different agendas. But together they complemented each other. If Gandhiji appealed to the privileged sections of society to honour their duty towards the depressed classes, Ambedkar encouraged the underprivileged to fight for their rights. Together they could bring about a revolutionary change in society.

Answer the following questions in 6-8 sentences each:

Question 1.
What progress has been achieved in the upliftment of the scheduled castes since independence?
Answer:
Since independence, much progress has been made in providing equality of opportunities to the scheduled castes. Doors, which had been closed for centuries, are being opened for members of the scheduled castes. No legal bars exist today for self-expression or self-advancement. They are enrolling themselves in institutes of higher learning and entering public services. They have come to occupy high offices of State, both at the Centre and in the States. Judges, ambassadors and governors have been drawn from their ranks.

Question 2.
How did Gandhiji and Ambedkar bring about a revolution in social thought?
Answer:
Mahatma Gandhi and Dr. Ambedkar repudiated the caste system and proclaimed the oneness of the Hindu community. Gandhiji reminded the higher castes of their duty towards the depressed classes while Dr. Ambedkar reminded the lower castes of their inherent rights to equality with the higher and more powerful castes. Gandhiji stressed the duties while Dr. Ambedkar stressed the rights. Together, they brought about a veritable revolution in social thought.

Question 3.
How has the Constitution helped the depressed classes in India?
Answer:
Ambedkar was inspired by the fourteenth amendment to the U.S. Constitution and by Mahatma Phule and strove to uplift the Depressed Classes in India through the constitutional rights. Our Constitution offers equality of opportunities to the people of India and that’s, why Scheduled Castes find doors, which had been closed to them for centuries, being opened. Our Constitution gives freedom to all when it comes to the question of self-expression and self-advancement.

Question 4.
What are the significant observations of Ambedkar on the Constitution?
Answer:
Being a visionary, Ambedkar had a clear understanding of how the Constitution of a country should function. He knew that the Constitution is a fundamental document that explains the extent of power a State could enjoy through its three organs – the executive, the judiciary and the legislature. He knew that the citizens would be bound by the power of the executive and the power of the legislature. But he also knew that the State itself was bound by the Constitution in not misusing its authority over its citizens.

Read the following extracts and answer the questions given below them:

Question 1.
“While in the U.S.A., he was drawn to the fourteenth amendment to the Constitution”.
a) Who is the ‘he’ referred to?
b) Why was the Constitution amended?
c) Why was the person drawn towards it?
Answer:
a) Ambedkar.
b) The Constitution was amended to give freedom to Black Americans.
c) The person was drawn towards it because he saw a parallel situation in India where the Depressed Classes had no equality.

Question 2.
One stressed the duties, the other stressed the rights. Together they brought about a veritable revolution in social thought.
a) Who is the ‘one’ referred to here?
b) Who is the ‘other’?
c) What revolution did they bring about?
Answer:
a) Gandhiji.
b) Ambedkar.
c) They brought about a revolution in social thought which until then did not consider the depressed class equal to the higher caste.

Question 3.
“His flair for legislative work became evident to the whole nation
a) Whose flair became evident?
b) When did it become evident?
c) Pick out the word from the given statement which means ‘a natural ability to do something well\
Answer:
a) Dr. Ambedkar’s.
b) When he contributed to the debates in the Bombay Legislative Assembly.
c) Flair.

 Dr. B.R. Ambedkar Summary in English

We can recognise one important character in Balanced Ambedkar i.e., his love about books. He was very eager to knowledge and reading books throughout his life. He was fond of books that we can see by two incidents. One was he purchased 2000 old books in New York and he bought 32 boxes of books at the time of Second Round Table confer nee from London. For this, he was reduced his daily needs.

When he was in the U.S.A. the Black Americans get freedom by the 14th Amendment of their constitution. He was very much influenced by this and think about Depressed classes in India. He was greatly influenced by the life and work of Mahatma Phule. At that time Phule was working about a classless society and women’s up to life. Babasaheb decided to devote all his time and talents to improve the conditions of underprivileged people in our country. For this, he started newspapers like Mooknayak, Bahishkrit Bharath and Samatha.

All these were the authentic voices of the Depressed Classes. Hitakarini Sabha was set up by him and the Independent labor party of India became the vehicles of the change. Meanwhile, Gandhiji was pioneering his reform of Indi a society especially the up life of Depressed classes and he called them as HarijAnswer: According to Constitute n of India Act 1935 Babasaheb was elected to Bombay Legislative Assembly. He made effective Contributions to the debates in the Assembly on a variety of Subjects became evident to the whole nation.
KSEEB SSLC Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar 10

The Constituent Assembly of India afforded Dr. Ambedkar and requested to save on the Drafting committee as a chairman, though he was not in the congress, though he was not in the congress. This is because of his foresightedness and objective leadership. Ambedkar as the chairman of the Drafting committee anticipated (expected) every conceivable requirement of the experiences of other nations and the needs of aver society, he raised brick by brick and constructed the beautiful constitution to India, now it stands as the Fundamental Rights.

For his support other intellectual persons also contribute their skills. They were Alladi Krishna Swamy Iyyar, K.M. Munshi, and N.Gopala swami Ayyangar. No doubt that Ambedkar was the pilot of this magnificent task. Dr. Ambedkar was to explain to the Assembly with a combination to tact, firmness and utmost patience. He had a rise gift of unraveling the most complicated legal concepts in a language. B.N. Rau had the quality of never giving up the last was the adviser who performed this task matchlessly.

Dr. Ambedkar had a clear perception of the three pillars of state such as the legislature, the executive and the judiciary. The Jurisdiction of each should be clear and not to restricted and he has known the importance of the role of citizens. He made some significant observations. The constitution is a fundamental document. This defines the position and power of the three organs of the state. It also defines the powers of the executive and legislature as against the citizens. The purpose of a constitution is to create the organs of the state and also to limit their authority because if no limitation was imposed upon the authority of the organs, these will be completely unjust and bad rule or cruelty may happen.

Jawaharlal Nehru, the first prime minister of Independent India choose Dr. Ambedkar to be the first law minister. This was a recognition of Dr. Ambedkar’s skill in the field of law and legislation. It was a tribute to his vision of social justice and infused into the new Indian polity. Truly it was the tribute to the success of his own campaigns against social injustice. Nobody could have dreamt that one box in Mahar family would be a law minister, lawmaker and get the title ‘Modem Manu’.

Since Independence, much progress has been achieved in providing equality of opportunities to the Scheduled Castes. This has been closed to them for many centuries being opened. They have come and occupy both central and state govt offices, Judges ambassadors, etc… They have acquitted themselves in major positions of responsibility.

Much remains yet to be done on the social plane. The Annual reports of the commission for scheduled castes and scheduled tribes list several of the law, notwithstanding the law book and the members have been discriminated against. When social discrimination is completely eliminated from our society them Ambedkar’s work will be really complete.

To achieve social goals and objectives through constitutional methods. he described the civil disobedience, non – cooperation and satyagraha as “grammar of anarchy”. These methods were used in foreign Government but in a democratic country which is based on free and fair elections should do on people’s consent. If it not, such operations invariably result in the loss of lives and public property.

2500 years ago Buddha said about last Systems in India that the only two classes of people such that the noble and wholesome second is ignoble and unwholesome. Tamil poetess Awai proclaimed that the charitable who give and they are superior on the contrary the misers who do not give are inferior. The great sages and saints revealed the hollowness of the caste system and preached that all the human beings are same and equal, classes are determined by their characters not by birth.

When the British ruled our Country. They followed caste distinction because of their benefits, so they followed the policy of “Divide and Rule” Mahatma Gandhi and Ambedkar deny or opposed the caste system and proclaim, the oneness of the Hindu community. Gandhiji reminding the duty of higher caster to depressed classes and Ambedkar reminding the innate rights to equality. Both of them brought a revolution in social thought.

Jawaharlal Nehru described Ambedkar as “a symbol of revolt” in the Lok – Sabha when Ambedkar was passed away in December 1956. Nehru said that whelter we agreed with him or not in matter but we should appreciate his perseverance and persistence and help in rousing up of depressed classes. It was sad because such a great soul has passed away. We should hope that the day will come that Ambedkar’s dream of Samata become a reality.

 Dr. B.R. Ambedkar Summary in Kannada

Dr. B.R. Ambedkar Summary in Kannada 1
Dr. B.R. Ambedkar Summary in Kannada 2
Dr. B.R. Ambedkar Summary in Kannada 3
Dr. B.R. Ambedkar Summary in Kannada 4
Dr. B.R. Ambedkar Summary in Kannada 5
Dr. B.R. Ambedkar Summary in Kannada 6
Dr. B.R. Ambedkar Summary in Kannada 7
Dr. B.R. Ambedkar Summary in Kannada 8

KSEEB SSLC Class 10 English Solutions

2 thoughts on “Karnataka Class 10 English Solutions Prose Chapter 4 Dr. B.R. Ambedkar”

Leave a Comment