KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 3 Indian Climate

Students can Download Geography Chapter 3 Indian Climate Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science Geography Chapter 3 Indian Climate

Class 10 Social Science Indian Climate Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable answers.

Question 1.
India has ……….. type of climate.
Answer:
Tropical monsoon.

Question 2.
In India ………….. is receives the highest rainfall.
Answer:
Mawynram.

KSEEB Solutions

Question 3.
In India …………….. has recorded the lowest temperature.
Answer:
Dras.

Question 4.
The coldest month of India is …………..
Answer:
January.

II. Answer the following after discussing them in groups.

Question 1.
Which factors influence the climate of India?
Answer:
The factors which influence the climate of India are location, water bodies, relief features, and monsoon winds.

Question 2.
Which are the important seasons of India?
Answer:
India can be divided into 4 seasons.

  1. The Winter Season (December to February)
  2. The Summer Season (March to May)
  3. The Rainy Season (June to Mid September)
  4. The Retreating Monsoon Season (Mid September to November)

Question 3.
Explain the process of the south¬west monsoons.
Answer:
Since the temperature rises, by the end of summer season, a low-pressure area is developed over Central India. On the other hand, there is high pressure over the Indian ocean. Hence the moisture-laden winds blow from the south-west towards India. They bring rainfall to different parts of the country. About 75% of the rainfall causes during this season. There are two branches of the south-west Monsoons; the Arabian sea branch and the Bay of Bengal branch. The Arabian sea branch strikes the western Ghats and causes heavy rainfall to the western side of the Western Ghats. The rainfall decreases towards the eastern slopes of Western Ghats, as it lies in the ‘rain-shadow area’.

Question 4.
Explain the weather condition in the summer season.
Answer:
During summer season the Sun’s rays fall vertically over the Northern Hemisphere. Hence the temperature is high in India. It is hot, dry and sultry. The highest recorded temperature is 49.4°C at Ganganagar in Rajasthan. Convectional rain occurs locally in some parts of the country. It is known as ‘Andhis’ in Uttar Pradesh, ‘Kalabaisakhis’ in the West Bengal. ‘Mango showers’ in Kerala as it help the mango crop and coffee blossom in Karnataka as it is beneficial to the coffee crop. India receives only 10% of its annual rainfall during summer.

KSEEB Solutions

Question 5.
Mention the areas with low rainfall in India.
Answer:
Areas with low rainfall includes Western Kutch, the Thar desert of Rajasthan and its adjoining are as like western Punjab, Haryana and Gujarat, north of Zaskar range and the rain shadow area of the Western Ghats. The rule in Jaisalmer of Rajasthan is receives least amount of rainfall (8.3 cm) and is the driest place in India.

Class 10 Social Science Indian Climate Additional Questions and Answers

Question 1.
The ……………. near Kargil has recorded the lowest temperature (-4° C).
Answer:
Dras.

Question 2.
In Uttar Pradesh, the rainfall of the summer season is called …………..
Answer:
Andhis.

Question 3.
…………. frequently occur in the Bay of Bengal during the retreating monsoon season.
Answer:
Tropical cyclones.

KSEEB Solutions

Question 4.
……………… in Jaisalmar of Rajasthan is receives least amount of ranifall.
Answer:
Ruyly.

Question 5.
Areas with heavy rainfall is found in ……………… belts.
Answer:
4.

One Mark Questions

Question 1.
What is Rain Shadow Area?
Answer:
The rainfall decreases towards the Eastern slopes of Western Ghats, as it lies in the ‘Rain-Shadow Area’.

Question 2.
‘Heaviest Rainfall occurs at Mowsynram’ Why?
Answer:
The Bay of Bengal branch causes heavy rainfall when it strikes against the hills of Meghalaya and Assam.

Question 3.
What is ‘Mango Showers’
Answer:
Due to local temperature, convectional rain occurs to in Kerala as it help to the mango crop. It is called as “Mango showers”.

Question 4.
Name the 2 branches of South-west Monsoons.
Answer:
The 2 branches of South-West monsoons are Arabian sea branch and Bay of Bengal Branch.

Two Marks Questions

Question 1.
Write a note on the Retreating Monsoon Season.
Answer:
A low-pressure area is developed over the Bay of Bengal. As a result the South West Monsoon starts to retreating and it blowing from North-East. Hence this season is also known as North-East.

Multiple Choice Questions

Question 1.
India has Tropical Monsoon type of climate because
a. A greater part of India lies in Northern zone.
b. The sun rays fall vertically over Souther Areas
c. The location, relief features
d. A greater part of India lies in the tropical zone.
Answer:
d. A greater part of India lies in the tropical zone.

Question 2.
During the summer season the temperature is high in India because
a. Sun’s rays fall vertically over southern hemisphere
b. Oblique sun rays fall on Northern hemisphere
c. Sun rays fall vertically over Northern hemisphere
d. Oblique sun rays fall on India.
Answer:
c. Sun rays fall vertically over Northern hemisphere

Question 3.
Mawsynram in Meghalaya receives heaviest rainfall because
a. South west monsoon strikes by hills of Meghalaya state
b. Shivalik Mountains controlled all Monsoon winds
c. Evergreen forests and hilly area of Eastern states
d. Normal climate and Dense forest region.
Answer:
a. South west monsoon strikes by hills of Meghalaya state

We hope the KSEEB SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 3 Indian Climate help you. If you have any query regarding Karnataka SSLC Class 10 Geography Solutions Chapter 3 Indian Climate, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment

error: Content is protected !!