KSEEB SSLC Class 10 Sociology Solutions Chapter 4 Social Problems

Students can Download Sociology Chapter 4 Social Problems Questions and Answers, Notes Pdf, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Solutions helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 10 Social Science Sociology Chapter 4 Social Problems

Class 10 Social Science Social Problems Textual Questions and Answers

I. Fill in the blanks with appropriate answers:

Question 1.
The child labour is prohibited as per …………….. article of the constitution.
Answer:
24th

Question 2.
Child marriage prevention act was implemented in the year ……………..
Answer:
1986.

Question 3.
A national policy was implemented in the year ………….. for the welfare of child labour.
Answer:
1987.

KSEEB Solutions

Question 4.
The law prohibiting female feticide was implemented in the year ………………
Answer:
1994.

Question 5.
The law protecting children from sexual crimes was implemented in the year ………………
Answer:
2012.

II. Answer the following in a sentence:

Question 1.
Name any two social problems of India.
Answer:

  1. Problem of child labour.
  2. Harassment of women are the two social problems of India.

Question 2.
Who are the child labourers?
Answer:
Any children who are below 14 years and out of school are considered as child labour.

Question 3.
What is female feticide?
Answer:
Female Feticide is an attempt to stop the natural growth of a female fetus in the womb of a mother or aborting the fetus forcibly.

KSEEB Solutions

Question 4.
What is child marriage?
Answer:
The marriage that takes place between a boy of below 21 years and a girl who is below 18 years is child marriage.

Question 5.
What is gender discrimination?
Answer:
Gender is a concept that is used to describe men and women. This denotes not only the biological features of man or women, it includes the cultural, behavioural and social layers of life. It includes the status of each in the social hierarchy.

Question 6.
What is child trafficking?
Answer:
If any human being below 18 years is employed, transferred, shifted, sheltered, sent and owned with the intention of exploitation is called child trafficking.

III. Discuss in groups and then answer the following:

Question 1.
What are the reasons for child labour? Explain.
Answer:
The Reasons for Child Labour:

Lack of social environment that honours and protect Child rights is the main reason for child labour, child marriage, human trafficking of children. The greedy owners who strive for less wages and more work is the reason for child labour. Due to agricultural crisis resulting out of drought and other reasons leads to the migration of families to urban centers and children end up working in hotels, fire crackers manufacturing units and other dangerous sectors which fall under unorganized sector.

Failure to implement compulsory and universal education has resulted in non-availability of education to all children. This has further increased the participation of children in labour. Failure to implement land reforms act and minimum wages Act properly has resulted in poor financial conditions of the families.

Question 2.
What are the effects of child Marriage?
Answer:
The holistic development of children is stunted by child marriage and they lose the power of questioning. As a result, violations like sexual assaults on children become more and more increased. Many rights of children like education, childhood, entertainment, interaction with friends continue to be violated. Children fall into the trap of malnutrition, anemia, diseases, abortions, infanticide and maternal mortality increases. The chance of girl becoming a widow at a young age is also more and becomes a victim of violence easily.

KSEEB Solutions

Question 3.
What are the measures to eradicate child labour? Explain.
Answer:
One of the major solutions for the problem of Child Labour is ensuring all the children below 18 years to be in the schools. A holistic approach and participation from all sections of the society is needed to ensure this situation:

  1. Ensuring Gender equality always.
  2. Stopping migration of helpless families
  3. Creating awareness on child marriage and human trafficking.
  4. Ensuring better implementation of child rights through Gram Panchayats.

Question 4.
What are the ill effects of female feticide?
Answer:
It affects the holistic development of children. Children are exposed to physical, psychological and sexual exploitation. Many children become infected with HIV/AIDS and other sexually transmitted diseases. They undergo unwanted pregnancy, abortions, forced pregnancies, murders and drug addictions, and many other unwanted developments take place in society.

Question 5.
What are the types of Gender Discrimination?
Answer:
Types of gender discrimination

  1. Inequality in birth rate: In patriarchal societies, preference is given for male child than the female child. As a result, gender based feticide is a common practise is most of the countries.
  2. Inequality in infrastructure: Many times, demographic facts would be unfavourable to women but, discrimination gets expressed in a different ways.
  3. Inequality in opportunities: Though inequalities are not apparent in basic education, it would be more apparent when it comes to higher education.
  4. Inequality in ownership: Inequality in the ownership is more evident between men and women in societies.
  5. Inequality in family: Gender-based discrimination is evident in family structure too.

Question 6.
What are the ill effects of hunger?
Answer:

  • India has a number of children who suffer from hunger and malnutrition.
  • India also has a considerable number of underweight children.
  • If also has a relationship with infant mortality rate child mobility rate fertility rate and economic development rates. As per the national family health survey, 4 of 2011 women in Karnataka rural areas have a body mass index.
  • 45.2% of pregnant women are suffering from anemia.
  • Children who suffer from this sort of anemia are from families that are below the poverty line.

Class 10 Social Science Social Problems Additional Questions and Answers

I. Fill in the blanks with suitable words:

Question 1.
In industrial act of 1948, making the total dangerous sectors as …………….
Answer:
31.

KSEEB Solutions

Question 2.
……………. is felt in the absence of required quantity of food.
Answer:
Hunger

Question 3.
In Kerala’s Nair families, the inheritance right resides with the ………….
Answer:
women.

Question 4.
……………. identifies inequalities between Men and women.
Answer:
Amartya Sen.

Question 5.
Among the fast-growing social evils …………….. is a major threat.
Answer:
human trafficking.

Question 6.
………………… is the primary reason for child marriage.
Answer:
Gender discrimination.

Question 7.
Immoral Human Trafficking Prevention Act ……………..
Answer:
1956.

Question 8.
There must be organization of’ ‘Children Grama Sabha’ in all …………… of state.
Answer:
villages.

KSEEB Solutions

Question 9.
There must be formation of …………. in all the anganawadis of the State.
Answer:
Baalika Sanghas.

Question 10.
In patriarchal societies, preference is given for ……………. a child.
Answer:
Male.

Multiple Choice Questions:

Question 1.
As per the census of 2011, the total child labour children are
a. 10.5 million
b. 12.6 million
c. 8.5 million
d. 11.6 million
Answer:
b. 12.6 million

Question 2.
As per the census of 2001, the female child ratio for every 1000 boys was ______________.
a. 960
b. 950
c. 933
d. 920
Answer:
c. 933

Question 3.
According to FAO, in India an individual needs at least
a. 1900
b. 1820
c. 2000
d. 1500,
Answer:
b. 1820

Question 4.
Broader gender based inequalities between men and women was identified by
a. Robinson
b. Marshal
c. Amartya Sen
d. Adamsmith
Answer:
c. Amartya Sen

Question 5.
Formation of child protection committees in all the
a. Grama panchayats
b. Schools
C. Anganawadis
d. Zilla panchayats
Answer:
b. Schools

Question 6.
To provide equal opportunities Anganawadis started this organisation
a. Protection units
b. Child Rights Clubs
c. Children Grama Sabha
d. Baalika Sanghas
Answer:
d. Baalika Sanghas

Two Marks Questions

Question 1.
Which are the remedial actions for child trafficking?
Answer:

  • Formation of child right clubs in all government/aided/private schools of Karnataka
  • Formation of child protection committees in all the government / aided/ private schools of Karnataka.
  • Organizing Children Grama Sabha’ in all the villages of the states.
  • Formation of women and children trafficking prevention’ committees at Gram / Taluk/zilla panchayat and organizing meeting in two months could solve problem.
  • Formation of Baalika Sanghas’ in all the anganawadis of the state.

Question 2.
How inequality in ownership caused to gender discrimination.
Answer:

  • Inequality in ownership is more evident between men and women in societies.
  • Gender discrimination is evident in the ownership of land and house ownership.
  • As a result, women cannot participate in some of the economic activities as well as social activities.
  • Though this discrimination is wide spread, the nature of discrimination changes from region to region. For example : In India, inheritance is in favour of male children. In Kerala’s nair families, the inheritance right resides with the women.

Question 3.
Write a note on child marriage prohibition act 2006.
Answer:

  • As per this law, it is a crime to marry even when either of the couple is minor.
  • It is crime even if a major man marries a minor girl or vice versa.
  • Who conducted or motivated the marriage are liable for imprisonment of two year and fine of rupees one lakh.
  • As per provisions of the law under column 9,10,11; the priest, the photographer, videographer, cook, provider of shamiyana services, musicians vehicle drivers and whoever took part in the marriage all are liable for punishment.

Question 4.
Which are the solutions for the problem of child labour?
Answer:

  • Ensuring gender equality always
  • Stopping migration of helpless families.
  • Creating awarness on child marriage and human trafficking.
  • Ensuring better implementation of child rights through Gram Panchayets.

Question 5.
Which steps taken to stop female feticide?
Answer:

  • In order to stop female feticide, it is important to ensure equal rights to women in the society.
  • It is also important to implement the Pre-conception and Pre – Natal Diagnostic
  • Techniques Act (PCPNDT – 1994) to prevent such incidents.

 

Leave a Comment