2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 20 Indefinite Integrals Ex 20.1

Students can Download Basic Maths Exercise 20.1 Questions and Answers, Notes Pdf, 2nd PUC Basic Maths Question Bank with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 20 Indefinite Integrals Ex 20.1

Part-A

2nd PUC Basic Maths Indefinite Integrals Ex 20.1 One Mark Questions and Answers

Question 1.
\(x^{2}-\frac{6}{x}+5 e^{x}\)
Answer:
\(\int x^{2}-\frac{6}{x}+5 e^{x} d x=\frac{x^{3}}{3}-6 \log x+5 e^{x}+C\)

Question 2.
7x – 10.9x
Answer:
\(\int 7^{x}-10 \cdot 9^{x} d x=\frac{7^{x}}{\log 7}-10 \frac{9^{x}}{\log 9}+C\) [∵ alogex = xa]

Question 3.
xe + ex – log a
Answer:
\(\int\left(x^{e}+e^{x}-\log a\right) d x=\frac{x^{e+1}}{e+1}+e^{x}-\log a \cdot x+c\)

KSEEB Solutions

Question 4.
76log7x.
Answer:
\(\int 7^{6 \log _{e} x} d x=\int 7^{\log _{7} x^{6}} d x=\int x^{6} d x=\frac{x^{7}}{7}+c\)

Question 5.
cot2x.
Answer:
∫cot2x dx = ∫(cosec2x – 1)dx = cot x – x + c

Question 6.
\(\frac{9 \cos x}{5 \sin ^{2} x}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 20 Indefinite Integrals Ex 20.1 - 1

Question 7.
7x2 – 4 sec2x
Answer:
∫7x2 – 4 sec2x dx = 7.\(\frac{x^{3}}{3}\) – 4.tan x + c

Part-B

2nd PUC Basic Maths Indefinite Integrals Ex 20.1 Two marks Questions and Answers

Question 1.
\(\int \frac{x^{5}+5 x^{2}-7 x}{\sqrt{x}}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 20 Indefinite Integrals Ex 20.1 - 2

KSEEB Solutions

Question 2.
\(\left(x-\frac{1}{x}\right)^{2}\)
Answer:
\(\int\left(x-\frac{1}{x}\right)^{2} d x=\int\left(x^{2}+\frac{1}{x^{2}}-2\right) d x=\frac{x^{3}}{3}-\frac{1}{x}-2 x+c\)

Question 3.
\(\int \sqrt{x}\left(1-\frac{1}{\sqrt{x}}\right)\)
Answer:
\(\int \sqrt{x}\left(1-\frac{1}{\sqrt{x}}\right) d x=\int(\sqrt{x}-1) d x=\frac{2}{3} x^{\frac{3}{2}}-x+c\)

Question 4.
\(\int x^{\frac{3}{2}}\left(x^{1}-\frac{1}{x^{2}}\right)\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 20 Indefinite Integrals Ex 20.1 - 3

Question 5.
\(\int \frac{6^{x}-3^{x}}{5^{x}}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 20 Indefinite Integrals Ex 20.1 - 4

Question 6.
∫(33log3x – 77log7x)
Answer:
∫(33log3x – 77log7x)dx = ∫(x3 – x7)dx = \(\frac{x^{4}}{4}-\frac{x^{8}}{8}\) + C [∵ aalogax = xa]

KSEEB Solutions

Question 7.
\(\sqrt{1-\cos 2 x}\)
Answer:
\(\int \sqrt{1-\cos 2 x \cdot d x}=\int \sqrt{2 \sin ^{2} x} d x=\int \sqrt{2} \cdot \sin x \cdot d x=\sqrt{2} \cos x+c\)

Question 8.
\(\frac{1+\sin x}{\cos ^{2} x}\)
Answer:
\(\int \frac{1+\sin x}{\cos ^{2} x} d x=\int \frac{1}{\cos ^{2} x} d x+\frac{\sin x}{\cos ^{2} x} d x=\int \sec ^{2} x+\tan x \cdot \sec x d x=\tan x+\sec x+c\)

Question 9.
sec x(sec x – tan x)
Answer:
∫sec x (sec x – tan x)dx = ∫sec2x – sec x .tan x. dx
= tan x – sec x + c

Part-c

Integrate the following

2nd PUC Basic Maths Indefinite Integrals Ex 20.1 Three marks Questions and Answers

Question 1.
\(\frac{\left(a^{x}+b^{x}\right)^{2}}{a^{x} b^{x}}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 20 Indefinite Integrals Ex 20.1 - 5

KSEEB Solutions

Question 2.
\(\csc x \cdot \sqrt{\csc ^{2} x-1}\)
Answer:
\(\int \csc x \cdot \sqrt{\csc ^{2} x-1} \cdot d x\)
= ∫cos ex. \(\sqrt{\cot ^{2} x} d x\) = ∫cosecx. cot x .dx = cosec x + c

Question 3.
\(\sqrt{1+\sin 2 x}\)
Answer:
\(\int \sqrt{1+\sin 2 x} d x=\int \sqrt{(\cos x+\sin x)^{2}}=\int(\cos x+\sin x) d x\)
= sinx – cosx + c

Question 4.
\(\frac{1-\cos 2 x}{1+\cos 2 x}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 20 Indefinite Integrals Ex 20.1 - 6

Part-D

Integrate the following

2nd PUC Basic Maths Indefinite Integrals Ex 20.1 Five Marks Questions and Answers

Question 1.
\(\frac{1}{1+\sin x}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 20 Indefinite Integrals Ex 20.1 - 7

Question 2.
\(\frac{\sec x}{1+\sec x}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 20 Indefinite Integrals Ex 20.1 - 8

KSEEB Solutions

Question 3.
\(\frac{\cos x}{1+\cos x}\)
Answer:
\(\int \frac{\cos x}{1+\cos x} d x=\int \frac{\cos x(1-\cos x)}{1-\cos ^{2} x} d x=\int \frac{\cos x}{\sin ^{2} x}-\frac{\cos ^{2} x}{\sin ^{2} x} d x\)
= ∫(cot x . cosecx – cot 2)dx
= -cosec x – ∫(cosec2x – 1)dx
= -cosecx -(- cotx) + x + c
= -cosecx + cot x + x + c

Question 4.
\(\frac{\sin ^{2} x}{1+\cos x}\)
Answer:
2nd PUC Basic Maths Question Bank Chapter 20 Indefinite Integrals Ex 20.1 - 9
= ∫(1 – cos x)dx
= x – sinx + c

Leave a Comment

error: Content is protected !!