2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2017

Students can Download 2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2017, Karnataka 2nd PUC English Model Question Papers with Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2017

Time: 3 Hrs. 15 Min.
Maximum Marks: 100

Instructions

  • Follow the prescribed limit while answering the questions.
  • Write the correct question number as it appears on the question paper.
  • One mark questions attempted more than once will be awarded zero.
  • Answers to question numbers 24 (a – j)and 25 (i – iii) should be in sequence and at one place.
  • For multiple-choice questions choose the correct answer and rewrite it.

I. Answer the following in a word, a phrase or a sentence each. (12 × 1 = 12)

Question 1.
Who is compared to ‘a rich jewel in an Ethiope’s ear’?

Question 2.
How much money did the Italian Government demand to supply a guillotine and an executioner?

Question 3.
According to Vandana Shiva, what has replaced Terra Madre?

Question 4.
What did Don Gonzalo use to clean the dust off his shoes?

Question 5.
Where had love hidden its face in ‘When you are old’?

Question 6.
When did the petty thefts come to an end in The Gardener’?

Question 7.
What does the line “until the whole man chooses to stop” mean in the poem ‘To The Foot From Its Child’?

Question 8.
According to Borges, which is the most astounding invention of man?

Question 9.
What is a man’s castle in Japan?

Question 10.
The symbol of POP is ______
(a) Car
(b) Head
(c) Fan.

Question 11.
Which organization sanctioned fifty mopeds to the Arivoli women activists?

Question 12.
Who had no right to draw a pot of water from the well in the poem, ‘Water’?

II. Answer any eight of the following (choosing at least two from poetry) in a paragraph of 80-100 words each. (8 × 4 = 32)

Question 13.
How did Romeo express his love for Juliet?

Question 14.
Why did the prisoner refuse to run away from prison?

Question 15.
Write a note on Bio-diversity.

Question 16.
Give instances of humorous situations in your own words from ‘A Sunny Morning’.

Question 17.
How did Basavaiah react to Tammanna’s popularity?

Question 18.
What are the views of Borges on poetry?

Question 19.
Describe the beauty in nature that makes the earth a ‘heavenly abode’.

Question 20.
‘Bowing’ in Japan is a complicated process. Explain with reference to the text.

Question 21.
Bring out the role of Sheela Rani Chunkath in the empowerment of women in Pudukkottai.

Question 22.
Trace the sufferings of the people of Wada due to social discrimination in the poem ‘Water’.

III. Answer the following questions in about 200 words. (1 × 6 = 6)

Question 23.
The roof is an expert election campaigner. Substantiate the statement.
OR
A Sunny Morning’ reveals the romantic side of both Dona Laura and Don Gonzalo. Elucidate.
OR
“Your children are not your children”. Do you agree with Kahlil Gibran’s views? Justify your answer.

IV. Read the following passage and answer the questions set on it. (10 × 1 = 10)

Over the last few centuries, man has created many incredible inventions and made amazing discoveries. Some of them are the automobile, the computer, dynamite, electricity, the telescope and paper. Due to all these inventions, man has been able to lead a very easy and comfortable life.

Glass is one of the greatest inventions of man. It is one of the most useful materials man has made. The Egyptians were said to be the first to use glass. They used it in liquid form to glaze their ornaments. Later, they discovered that a blob of molten glass on the end of a metal pipe could be blown in various shapes. If a person spun the pipe while blowing the bubble of glass, it could be shaped into a wine glass, a vase or a decanter.

Unlike most solid substances, glass is not made up of crystals. In fact, it is a liquid that has become rigid and hard. However, it still has the chemical structure of a liquid.

Sand, Soda and Lime are needed to make glass. In a glass factory, machines feed these ingredients into one end of a huge tank while the molten glass comes out at the other end. The ingredients are heated until they melt and are almost white-hot. Glass makers may keep the glass molten for several days to get rid of the bubbles of gas that form in it.

Molten glass is processed in various ways to make glass objects. It may be drawn out between heavy rollers to make sheet glass, or it may be poured onto flat steel tables to make plate glass. Machines are used to press small lumps of glass in moulds to make things like tumblers and dishes or they may blow lumps into other moulds to make bottles and electric bulbs.

Today, manufacturers can make glass in fibre form that can be woven with a cloth. It is known as fibreglass. The glass is drawn into a fine thread and woven with a cloth. When combined with special resins, fibreglass makes a plastic-like material which is fast replacing wood and metal because fibreglass is not only strong and durable but lighter as well. There are special kinds of glass for all sorts of purposes, from the windows of aircraft to the lenses of microscopes. There is also bulletproof glass, a type of glass that is so tough that a bullet will not shatter it.

Question 24.
Answer the following in a word, a phrase or a sentence each:
(a) What is the advantage of the use of inventions such as the automobile, the computer, electricity and paper?
(b) Who were the first people to use glass?
(c) Why is glass considered a liquid?
(d) What ingredients are needed to make glass?
(e) Why is glass kept molten for several days?
(f) How is sheet glass made?
(g) How is plate glass made?
(h) Why is fibreglass better than wood or metal?
(i) What is so special about bulletproof glass?
(j) Explain the meaning of the word ‘Shatter’ in the last line of the passage.
Answer:
(a) Due to all these inventions, man has been able to lead a very easy and comfortable life.
(b) The Egyptians were said to be the first to use glass.
(c) Glass is considered a liquid because unlike most solid substances it is not made up of crystals and also it retains the chemical structure of a liquid when hardened.
(d) Sand, Soda and Lime are needed to make glass.
(e) Glassmakers keep the glass molten for several days to get rid of the bubbles of gas that form in it.
(f) Sheet glass is made by drawing out molten glass between heavy rollers.
(g) Plate glass is made by pouring molten glass onto flat steel tables.
(h) Fibreglass is better than wood or metal because it is not only strong and durable but lighter as well.
(i) Bulletproof glass is so tough that a bullet will not shatter it.
(j) ‘Shatter’ means to suddenly break into small pieces.

Question 25.
Read the following lines and answer the questions. (3 × 1 = 3)

Rose a nurse of ninety years,
Set his child upon her knee-
Like summer tempest came to her tears-
“Sweet my child, I live for thee”.
(a) How old was the nurse?
(b) Her tears are compared to
(c) Who does the mother want to live for?
Answer:
(a) Ninety years old.
(b) Summer tempest.
(c) For her child.

V. Complete the following by filling in the blanks using the right form of the verb given in brackets. (3 × 1 = 3)

Question 26.
A pension of 600 francs per annum ______ (fix). The prisoner ______ (give) one-third of his annuity in advance. He _____ (ask) to leave the kingdom of Monaco.
Answer:
was fixed, was given, was asked.

Question 27.
Report the following conversation: (5 × 1 = 5)

Roof: I work for Marcus. How can 1 betray him?
POP Campaigner: Will you cast your vote for Maduka?
Roof: I will cast my paper for Maduka.
POP Campaigner: It is enough if we get a few votes this time in the election.
Answer:
Roof told the POP Campaigner that he worked for Marcus and hence how could he betray him. The POP Campaigner asked Roof if he would cast his vote for Maduka to which Roof said he would. The POP Campaigner added that it was enough if they got a few votes in the election that time.

Question 28.
Complete the following dialogue: (4 × 1 = 4)
(Conversation between two friends planning for a trip)
4×1 = 4
Rahul: Good Morning! Rohan. How are you?
Rohan: ______ (greetings). I am fine. Thank you.
Rahul: I am free next week. Shall we go to Ooty?
Rohan: ______ (disagreeing) Instead, shall we go to Mysore?
Rahul: ____ (agreeing)
Rohan: ______ book the tickets? (requesting)
Rahul: O.K. Goodbye. See you next week.
Rohan: Goodbye.
Answer:
Rahul: Good Morning! Rohan. How are you?
Rohan: Good Morning, (greetings). I am fine. Thank you.
Rahul: I am free next week. Shall we go to Ooty?
Rohan: This is not the right time of the year to go to Ooty. (disagreeing) Instead, shall we go to Mysore?
Rahul: Alright, that’s fine with me. (agreeing)
Rohan: Can you book the tickets? (requesting)
Rahul: O.K. Goodbye. See you next week.
Rohan: Goodbye.

Question 29.
Fill in the blanks by choosing the appropriate expressions given in brackets: (2 × 1 = 2)
(give up, put off, setup)
Vandana worked with farmers to _______ more than 100 community seed banks. She also encouraged farmers to ______ fossil-fuel and chemical-based agricultural methods.
Answer:
setup, give up.

Question 30.
Fill in the blanks with the right linkers: (4 × 1 = 4)
(however, while, therefore, because)
Eating soup in Japan is more dangerous than anything else. ______ eating soup, one must make a fearful noise as it is a sign of appreciation. ______ a European who tries to make such noise will be considered an ill-mannered lout _____ it is not liked by the Japanese hostess. ______ one must be careful in Japan if he/she is offered soup.
Answer:
While, However, because, Therefore.

VI. Read the following passage and make notes by drawing and filling in the boxes given below: (8 × 1/2 = 4)

Question 31.
Algae are living organisms that are found all over the world. There are 27,000 different species of algae. They belong to a group of living things called protists. Some algae, such as sea-weed, look like plants. However, algae are neither plants nor animals. Algae are very important because they make much of the earth’s oxygen which humans and animals need to breathe. They make their own food through photosynthesis. Algae are commonly found in water but some species live in soil, leaves, wood and stones. They even grow on animals such as turtles and polar bear. Water animals depend on algae for food. The algae called kelp can reach 200 feet in length.
2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2017 image - 1

Question 32.
Write a letter in response to the following advertisement, which appeared in ‘The Deccan Herald’ dated March 9th 2017. (Write XXX for name and YYY for address.) [5]

Larson and Turbo Ltd. Requires Marketing Manager
Qualification: B.Com./B.B.M./B.C.A. candidates with 2 years experience will be given preference should have excellent communication skills.
Apply within 15 days to:
To: The Personnel Manager
Human Resource Department
Larson and Turbo Ltd.
No. 10, St. Marks Road
Yelahanka, Bengaluru – 25.

Question 33.
Imagine you are the College Union President. On the occasion of the ‘Golden Jubilee’ of your college, you are given the responsibility of introducing the chief guest of the day Dr Priyanka, also an old student of your college. [5]
Native Place: Panaji, Goa.
Education: Vivekanand.a Medical College, Bengaluru. M.S. in Gynaecology from Templeton University of Medicine, New York.
Work Profile and Hobbies: Worked in Newyork for 10years. Currently working in B.R. Medical Hospital, Panaji. Actively involved in Social Work and Campaigns against female foeticide.
Write a speech in about 100 words.
OR
The following Pie-chart gives a graphic representation of the hobbies of students in the age group of 15-20 years. Using the information, write a report in about 120 words.
2nd PUC English Previous Year Question Paper June 2017 image - 2

VII. What do the underlined words in the following extract refer to? (4 × 1 = 4)

Question 34.
Man has created many incredible inventions and made amazing discoveries. So, he has been able to lead a very easy and comfortable life. Egyptians were said to be the first to use glass. They used it in a liquid form to glaze their ornaments. It is one of the most useful materials man has made.
i. he: _____
ii. they: ______
iii. their: _______
iv. it: ______
Answer:
i. Man
ii. Egyptians
iii. Egyptians
iv. Glass.

Question 35.
Rewrite the jumbled segments to form a meaningful sentence. (1 × 1 = 1)
the / dreamed / I / burning / of / great library / a / of
Answer:
I dreamed of the burning of a great library.

Leave a Comment

error: Content is protected !!