KSEEB Solutions for Class 8 History Chapter 10 The Chalukyas of Badami and the Pallavas of Kanchi

Students can Download History Chapter 10 The Chalukyas of Badami and the Pallavas of Kanchi Questions and Answers, Notes, KSEEB Solutions for Class 8 Social Science helps you to revise complete the Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 8 Social Science History Chapter 10 The Chalukyas of Badami and the Pallavas of Kanchi

Class 8 Social Science South The Chalukyas of Badami and the Pallavas of Kanchi Textual Questions and Answers

I. Fill in the Blanks.

Question 1.
The Pallava king who was defeated by pulakeshi is …………
Answer:
Mahendra Varma

Question 2.
The dynasty which gave the name karnataka is …………….
Answer:
Badami chalukyas

KSEEB Solutions

Question 3.
The writer of the Sanskrit drama Hara parvathiya is ………………..
Answer:
Answer:

Question 4.
The pallava king who earned the title vatapikanda is …………
Answer:
Narasimhavarma

Question 5.
The painting the meditation of Arjuna is in …………
Answer:
Mahabalipuram.

II. Answer The Following

Question 1.
How pulakeshi II extended his empire?
Answer:
Pulakeshi II was the most famous king of the Chalukyas of Badami. He tried to spread the fame of Karnataka across the oceans. He had control over entire South India except for some parts of Tamilnadu. So he waged a war against the Pal lavas and defeated Mahendravarma. When Harshavardhana declared war against Pulakehsi, a war took place between the two kings on the riverbank of Narmada and defeated him and returned his kingdom. He established his supremacy on Chera, Chola, Pandya, Malvas, Kosala, Kalinga kingdoms. Thus he founded a vast empire extending from Cauvery to the Narmada.

Question 2.
Describe the administration system of the Chalukyas.
Answer:
The Chalukyas divided their empire into three provinces. The close relatives of the kings were appointed as the heads of those provinces’. Then they were divided into districts called vishaya and vishaya path was the head. The village was the smallest unit of administration. The village leaders looked after the village administration and accounts.

Land revenues, various types of tolls and professional taxes were collected as state revenue. They gave much importance to irrigation many tanks and canals were constructed to provide irrigation facilities to agriculture.

Question 3.
The Chalukyas were lovers of literature. Explain with examples.
Answer:
Both Kannada and Sanskrit languages were flourished during this period. Many poets have written different literary works during this period. Tripodi form of poetry came into existence in the Kannada language. This can be seen in the inscription of Kappe Arabhatta of Badami.

The Sanskrit scholars of this time were Ravikirthi, Vijjika, and Akalanka. Carmudi Mahotsav was written by Pulakeshi II’s daughter-in-law protests Vijjika. Hara Parvaitya of Shivabhattaraka is important Sanskrit dramas.

KSEEB Solutions

Question 4.
Name the pallava kings who ruled from Kanchi.
Answer:
The Pallavas are the first kings of Tamilnadu. They ruled from the 4th century to the 9th century. Shivaskandavarma was the first ruler of this dynasty. The famous kings of this empire were Mahendravarma II,
Narasimha Varma I, Mahendravarma II, An Narasimhavarma II, Dantivarma, Aparaj ita Pallava.
Mahendravarma I was defeated by Pulakeshi II and Narasimhavarma I defeated Pulakehsi II and got the title ‘Vatapikonda’.

Question 5.
How did the Pallavas encourage Sanskrit and Tamil?
Answer:
The Pallavas encouraged both Sanskrit and Tamil. Kanchi was the center of Sanskrit literature. Bharavi wrote Kiratarjuniya, Dandi wrote Dashakumaracharita have adorned the court of the Pallavas. King Mahendralvarma himself write a social drama ‘Matta. Vilasa Prahasana’ and a book of Bhagavadujjika. Alvas and Nayanmars enriched Tamil literature. These cults of Bhakti wrote a number of the book in Tamil.

Class 8 Social Science South The Chalukyas of Badami and the Pallavas of Kanchi Additional Questions and Answers

l. Fill In The Blanks

Question 1.
Pulakeshi II’s younger brother was ………..
Answer:
Kubja vishnuvardhana

Question 2.
The lord of the peninsula the title of ………..
Answer:
Pulakeshi II

Question 3.
The Chalukyas were developed a special style of sculpture called ………
Answer:
The chalukya style

KSEEB Solutions

Question 4.
The best examples of Chalukyas style temples are …………
Answer:
Aihole and pattadakal

Question 5.
The Pallava king who was defeated by pulakeshi is ………..
Answer:
Mahendra Varma

Question 6.
The world-famous painting of Chalukyas is at …………
Answer:
Ajanta

II. Multiple Choice Questions

Question 1.
This ruler earned the title ‘Lord of the peninsula’ during the Chalukyas period ………….
(a). Jayasimha
(b). Pulakeshi II
(c). Vishnuvardhana
(d). Kirtivarma
Answer:
(b). Pulakeshi II

Question 2.
The smallest unit of administration during Chalukyas was ………..
(a). Nadu
(b). Vishaya
(c). Mandala
(d). Village
Answer:
(d). Village

KSEEB Solutions

Question 3.
The Chalukyas developed a special style of sculpture called ……………
(a). The Pallava style
(b). The kadamba style
(c). The Chalukyas style
(d). The gangas style
Answer:
(c). The Chalukyas style

Question 4.
The head of the village during Pallavas was ………..
(a). The Gramabhojaka
(b). The Gram ini
(c). The Gowda
(d). The Gramapala
Answer:
(a). The Gramabhojaka

Question 5.
The Pallavas of Kanchi were ruled from …………. to ………..
(a). 350 C.E to 985 CE
(b). 350 CE to 895 CE
(c). 530 CE to 958 CE
(d). 540 CE to 753 CE
Answer:
(b). 350 CE to 895 CE

III. Draw a South India Map and Mark

Question 1.
The boundary line of the Badami Chalukyas empire with places.

  1. Badami
  2. Banavasi
  3. Kolara
  4. Shravanabelgola
  5. Aihole
  6. Goa
  7. Warangal
  8. Nasik
  9. Latur
  10. Vengi

Answer:
KSEEB Solutions for Class 8 History Chapter 10 The Chalukyas of Badami and the Pallavas of Kanchi

Leave a Comment