Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Karnataka Solutions for Class 8 English Poem Chapter 6 Coromandel Fishers

You can Download Coromandel Fishers Poem Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 8 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Coromandel Fishers Poem Questions and Answers, Notes, Summary

C1. Answer the following questions and share your responses with your partner:

Question 1.
What sort of sounds can one hear early in the morning?
Answer:
One can hear the chirping sound of the birds, the sound of the leaves of the coconut tree, the sound of the rising waves, the voices of the fishermen gathering their nets and boats.

Question 2.
How is the wind described in line two?
If the child cries all the night, it will sleeps calmly in the early morning like that, wind blowing all the night lies asleep in the arms of the dawn.

Question 3.
Why are the nets to be gathered?
Answer:
The fisher men put their nets on the sand to dry. In the morning before they set to go, the nets are to be gathered

Question 4.
What do you think is the wealth to the fishermen?
Answer:
The fishes in the sea are the wealth to the fishermen.

Read and Write
C2. Read and discuss your responses with your partner. Then write.

Question 1.
What do you understand from the first line of the poem, “The wakening skies pray to the morning light”?
Answer:
At night the sky might be sleeping, so the poetess describes the sky is wakening in the morning light, and it seems to pray.

Question 2.
The poet says, “Let us set our catamarans free.” What does it mean?
Answer:
The poetess said to free the Catamarans, because after fishing, the fishermen tied their Catamarans to the pole. In the morning they have to go to fishing so they must untie their Catamarans.

Question 3.
What happens if the fishermen are late in starting their work?
Answer:
If the fishermen are late in starting their work, the wind starts blowing, it is difficult to reach the deep part of ocean and they were not able to follow the sea gull’s call.

Question 4.
Why does the poet say :
Answer:

  1. the sea is our mother
    Like the mother, the sea helps the fisher-men to earn their living (food,cloth,shelter).So they consider sea as their mother.
  2. the cloud is our brother
    Like a brother, the clouds show them direction of the winds.
  3. the waves are our comrades all?
    Like the Comrades (friends), the waves help the fishermen to go to the middle of the sea by rise and fall of the waves The waves protect them on the sea like friends.

C3. Answer the following in a paragraph.

Question 1.
The poet describes many things as sweet. What are they? Among them, what is considered to be the sweetest?
Answer:
The coconut tree’s shade is sweet. The smell of the mango grove is sweet. The sands at the full moon day is sweet. The voices of the people is sweet. The kiss of the spray means the water comes out of the waves and sprinkles are sweeter. The dance of the wild foam’s sound [song] is also sweeter and the cool.breeze on the sea is considered to be the best and the sweetest.

C4 Name the figure of speech mod in the following sentences.

Question 1.
The wakening skies pray to the morning light.
Answer:
Personification

Question 2.
The wind lies asleep in the arms of the dawn like a child.
Answer:
Simile

Question 3.
The sea is our mother.
Answer:
Metaphor

Question 4.
The cloud is our brother.
Answer:
Metaphor

Question 5.
The waves are our comrades all.
Answer:
Metaphor.

C5. List out the rhyming words in the poem, add read them out to the class.

light-night, free-sea, call-all, drives-lives, grove – love, glee-sea.

Additional Reading :

Question 1.
Who is the, speaker in the Poem?
Answer:
The speaker is the poet himself. That is Ian Serraillier.

Question 2.
A touch explode [line5] What causes the explosion?
Answer:
The air bubbles causes the explosion in the water.

Question 3.
The speaker says of ‘those pearls’. What really are these pearls?
Answer:
Really, these pearls were the speaker’s breath.

Question 4.
Why does the diver wish to come back to the surface?
Answer:
The diver wished to come back to the surface because of clasping cold pulls him to the surface.

Coromandel Fishers Poem Summary in English

In this poem the poetess describes the life of the fisherman. The leader of the fishermen is giving a call to his comrades to start their work early in the morning.

Cormandel fishers refer to the fishermen on the Coromandel Coast of South India. Rise brothers rise means the fishermen called their – men to get ready to go to the sea. The early morning sky is compared to someone who is waking up from sleep. The leader awakens the other fishermen that the sun had already risen. The wind is not blowing, means it sleeps in the arms of the dawn like a child. So it is correct j time to start their Journey. They should gather their nets and set the boats free. They are sons of the sea, so they have the right to capture the leaping wealth when means fishes.

The fishermen called themselves as the king of the sea. The narrator hurried his colleagues because they should follow the Sea gull’s call. The Sea gull is an animal that knows where the fishes are. The sea, the cloud and the waves all are close to fishermen like mother, brother and friends. The sea god is the controller of the sea.He will protect them.

The fishermen also love the land. The shade of the coconut grove, the sweet smell of the mango grove and sounds in the nature. But the waves and the foam of the sea is more appealing to them.The sun is setting and it is the time to go back to land. So brothers, row the boat to the edge of the sea.

Coromandel Fishers Poem Summary in Kannada

Coromandel Fishers Poem Summary in Kannada 1
Coromandel Fishers Poem Summary in Kannada 2

KSEEB Solutions for Class 8 English

Leave a Comment