KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Students can download Class 10 Geography Chapter 10 Indian Industries Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 1.
What is a manufacturing industry?
Answer:
The conversion of raw materials into usable products is known as manufacturing industry.

Question 2.
Give examples of conversion of raw materials into usable products.
Answer:
Examples of conversion of raw materials into usable products are conversion of sugarcane into sugar, iron ore into steel, cotton into cloth, wood pulp into paper.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 3.
What is the importance of industries?
OR
Explain how industries help in the economic development of a country.
Answer:
Industries are vital for the economic progress of a country. The development of industries reduces the reliance on primary products, imported goods, helps to increase national and per capita income and earn foreign exchange. They also create job opportunities and raise the GDP and standard of living of the people. Industries help to reduce the pressure on agriculture.

Question 4.
What are the factors influencing the location of an industry?
Answer:
The factors influencing the location of an industry are: availability of raw materials, power, transport and communication, market facilities, capital, labour, water supply, ideal climate, and government policies.

Question 5.
What is an industrial region? What are its characteristics?
Answer:
Industrial region refers to a region with concentration of one or a variety of industries. The region is dominated by industries and industrial activity. It is usually urbanised. Such regions are located in areas where there are ideal conditions for its location.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 6.
List the major industrial regions in India.
Answer:
There are eight major industrial regions in India. They are:

  1. Hooghly – Kolkata region
  2. Mumbai – Pune region
  3. Ahmedabad – Vadodara region
  4. Madurai – Coimbatore region
  5. Delhi – Meerut region
  6. Vishakapatnam – Guntur region
  7. Chotanagpur region
  8. Kollam – Thiruvananthapuram region

Question 7.
Why is iron and steel industry called a basic industry?
Answer:
Iron and steel industry is called a basic industry because most of the other industries like engineering, locomotives, machine tools, automobiles, agricultural equipment, etc., depend on the raw materials provided by it.

Question 8.
Where was the first iron and steel industry set up in India?
Answer:
The first iron and steel industry in India was set up in 1874 at Kulti in West Bengal.

Question 9.
Trace the growth of iron and steel industry in India.
Answer:
The first iron and steel industry in India was set up in 1874 at Kulti in West Bengal. This was followed by the Tata Iron and Steel Company in 1907 at Sakchi in Jamshedpur. The industry has made great progress after independence. At present, there are 14 integrated iron and steel plants in India. Of these, 4 are in the private sector and 10 in the public sector. In addition, there are 199 mini steel plants set up in different parts of the country. India is the 8th largest steel producing country in the world.

Question 10.
What are the factors on which the location of iron and steel industry depends?
Answer:
The factors on which the location of iron and steel industry depends are:

  1. Supply of iron ore
  2. Supply of coking coal
  3. Rail transport and port facility
  4. Plentiful supply of water
  5. Availability of cheap labour
  6. Local market

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 11.
Most of the iron and steel industries are localised in West Bengal – Orissa region. Why?
Answer:
The location of iron and steel industry depends in supply of iron ore and coking coal, rail transport and port facility, plentiful supply of water, availability of cheap labour and local market. Since these are available in the West Bengal – Orissa region, iron and steel industries are concentrated here.

Question 12.
Name the iron and steel plants in the private sector in India.
Answer:
The iron and steel plants in the private sector are:

  1. Tata Iron and Steel Co. at Jamshedpur (Sakchi) in Singhbhum district in Jharkhand
  2. Jindal Vijayanagar Steel Ltd., in Ballari district in Karnataka
  3. Ispat Iron and Steel Ltd., in Raigad district in Maharashtra
  4. Tata Steel Plant at Gopalpur in Odisha.

Question 13.
Name the iron and steel plants in the public sector in India.
Answer:
The iron and steel plants in the public sector are:

  1. Indian Iron and Steel Co.,at Burnpur, in Asansol district in West Bengal
  2. Vishweshwariah Iron and Steel Ltd., at Bhadravathi in Karnataka
  3. Bhilai Steel Plant in Chhattisgarh
  4. Rourkela Steel Plant in Odisha
  5. Durgapur Steel Plant in West Bengal
  6. Bokaro Steel Plant at Bokaro in Jharkhand
  7. Salem Steel Plant at Salem in Tamil Nadu
  8. Vishakapatnam Steel Plant at Vishakapatnam in Andhra Pradesh
  9. Daitari Steel Plant at Daitari in Odisha
  10. Tata Steel Ltd., at Kalinganagar in Odisha

Question 14.
What are the uses of aluminium?
Answer:
Aluminium is used in the manufacture of aeroplanes, automobiles, railways, ships, household appliances, electrical cables, foils as packing material, paints, etc.

Question 15.
Why do construction companies provide more demand for aluminium?
Answer:
Because, construction industries use aluminium as a substitute for steel and copper.

Question 16.
Name the factors that influence the location of aluminium industry.
Answer:
The location of aluminium industry is influenced by:

  1. The availability of bauxite, which is the main raw material
  2. Supply of hydroelectric power
  3. Wide market.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 17.
Give an account of the aluminium industry in India.
OR
Trace the growth and distribution of aluminium industry in India.
Answer:
The first aluminium industry was started in 1942 at Jaykaynagar in West Bengal. Now there are nine major aluminium plants in India located at Jaykaynagar in West Bengal, Alupuram in Kerala, Mettur in Tamil Nadu, Belagavi in Karnataka, Hirakud and Damanjodi in Odisha, Renukoot in Uttar Pradesh, Korba in Chhattisgarh and Ratnagiri in Maharashtra. India occupies the eleventh place in the world in the production of aluminium.

Question 18.
What are agro – based industries? Give examples.
Answer:
Agro – based industries are those industries that use raw materials produced by agriculture. Cotton textiles, jute, silk, woollen and sugar industries are examples of agro – based industries.

Question 19.
Which is the most important agro – based industry?
Answer:
The cotton textile industry is the most important agro – based industry.

Question 20.
Which are the industries included under textile industry?
Answer:
The industries included under textile industry are cotton textile industry, jute industry, silk industry, woollen industry and production of cloth from synthetic fibres.

Question 21.
When and where was the first modern cotton textile industry started in India?
Answer:
The first modern cotton textile industry in India was started in 1854 when a cotton mill was set up at Mumbai.

Question 22.
Name the factors that influence the location of cotton textile industry.
Answer:
The location of cotton textile industry is governed by the availability of raw cotton, adequate power, vast market, capital, skilled labour and humid climate.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 23.
Describe the distribution of cotton textile industry in India.
Answer:
The cotton textile industry in India is concentrated mainly in the cotton – growing states of Maharashtra, Gujarat,Tamil Nadu, Karnataka, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh, Punjab and Haryana. Maharashtra and Gujarat are the leading manufacturers of cotton textiles.

Question 24.
Which place is known as ‘Cottonopolis of India’ and ‘Manchester of India’?
Answer:
Mumbai is known as ‘Cottonopolis of India’ and ‘Manchester of India’.

Question 25.
Why is Mumbai called the ‘Manchester of India’?
Answer:
Manchester in England is known for cotton textile mills. In India, Mumbai is the centre of cotton textile industry and has a number of cotton mills. It is because of this Mumbai is called ‘Manchester of India’ or ‘Cottonopolis of India’.

Question 26.
Why is Mumbai the most important cotton textile industrial centre even today?
Answer:
Maharashtra is one of the major cotton producing states of India. As such the cotton textile industry is concentrated here. Mumbai, the capital of Maharashtra, is the centre of cotton textile industry as a number of cotton mills are located here. Due to the availability of raw material, port facility, supply of skilled labour and a well connected transport system, Mumbai is the most important cotton textile industrial centre even today.

Question 27.
Name the factors that influence the location of sugar industry.
Answer:
Supply of sugarcane, cheap and efficient transport facilities, government encouragement, capital, and market are the factors that influence the location of sugar industry.

Question 28.
Explain the distribution of sugar industry in India.
Answer:
Sugar industry in India is concentrated in the areas where sugarcane is grown. Maharashtra, Uttar Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Gujarat, Punjab, Haryana, Bihar and Odisha are the states where the sugar industries are concentrated.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 29.
Which are the by – products of sugar industry?
Answer:
The by – products of sugar industry are molasses and bagasse.

Question 30.
What are the uses of molasses and bagasse?
Answer:
Molasses is used in the preparation of alcoholic drinks and manure. Bagasse is used in the manufacture of paper and as fuel.

Question 31.
What is India’s position in the world in the production of sugar?
Answer:
India is the second largest producer of sugar in the world.

Question 32.
What are the uses of paper?
Answer:
Paper is used for many purposes such as writing, wrapping, packing, printing, etc. Education and literacy level in a country are measured by the paper consumed in that country.

Question 33.
Where was the first paper mill set up in India?
Answer:
The first paper mill in India was set up in 1932 at Serampur in West Bengal.

Question 34.
Which are the raw materials used in paper industry?
Answer:
Paper industry is a forest – based industry. The raw materials used in this industry are soft wood like bamboo and cellulosic pulp and grasses like sabai and babhar. Due to lack of forest based raw materials, straw of paddy, wheat, bagasse, cotton lints, rags, etc., are being used as raw materials.

Question 35.
Which are the factors that influence the location of paper industry?
Answer:
Besides plenty of water, a vast market, supply of cheap labour, transport facilities, power and some chemicals are the factors that influence the location of paper industry.

Question 36.
Which are the states in which the paper industry is concentrated in India?
Answer:
The paper industry in India is concentrated in the states of West Bengal, Maharashtra, Gujarat, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Madhya Pradesh and Odisha.

Question 37.
What are knowledge-based industries?
Answer:
The term ‘Knowledge-based industries’ refers to those industries that are relatively intensive in their inputs of technology and human knowledge. They require intellectual capabilities rather than physical inputs and raw materials.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 38.
Why is information technology called knowledge – based industry?
Answer:
Information technology is called knowledge-based industry because it is based on human knowledge.

Question 39.
Which are the components of IT industry?
Answer:
The components of the IT industry are hardware and software.

Question 40.
What is the importance of knowledge – based industry?
OR
Knowledge – based industry is playing an important role in the economic development of India. Explain.
Answer:
Knowledge – based industry is a rapidly growing industry in India at present. The development of this industry has become a powerful tool of socio – economic change. Software has become an important item of export from India and earns large foreign exchange for the country.

Question 41.
Knowledge – based industry is a rapidly developing industry in our country. Why?
Answer:
Knowledge – based industry is a rapidly developing industry in our country due to its young population and growing information technology.

Question 42.
Why were software technology parks set up?
Answer:
Software technology parks were set up in order to encourage development of software industry.

Question 43.
Which are the leading states in the development of information technology?
Answer:
Karnataka, Maharashtra, Tamil Nadu and Telangana are the leading states in the development of information technology.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 44.
Name the cities where information technology institutions are concentrated.
Answer:
Information technology institutions are concentrated in the cities of Bengaluru, Mumbai, Pune, Chennai, Hyderabad, Kolkata, Delhi and Noida.

Question 45.
Which is the most important centre of Indian software industry?
Answer:
Bengaluru is the most important centre of Indian software industry.

Question 46.
Which place is called ‘Silicon Valley of India’?
Answer:
Bengaluru is called the ‘Silicon Valley of India.

Question 47.
List the software centres in Karnataka.
Answer:
Bengaluru, Mysuru, Mangaluru, Udupi and Hubballi are the software centres in Karnataka.

Multiple – choice Questions

Question 1.
Certain areas of the country have more concentration of industries. These areas are called ________
(A) industrial regions
(B) industrial areas
(C) industrial centres
(D) industrial estates
Answer:
(A) industrial regions

Question 2.
Which one of the following factors has least influence on the location of industries?
(A) Transport facilities
(B) Supply of raw materials
(C) Supply of power
(D) Stock market
Answer:
(D) Stock market

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 3.
Iron and steel industry is considered to be a ________
(A) forest – based industry
(B) basic industry
(C) knowledge industry
(D) agro – based industry
Answer:
(B) basic industry

Question 4.
The city known as ‘Manchester of India’or ‘Cottonopolis of India’is ________
(A) Ahmedabad
(B) Surat
(C) Mumbai
(D) Kanpur
Answer:
(C) Mumbai

Question 5.
India is ranked behind ________ in the production of sugar in the world.
(A) Brazil
(B) U.S.A.
(C) Russia
(D) Indonesia
Answer:
(A) Brazil

Question 6.
The Silicon Valley of India is ________
(A) Pune
(B) Noida
(C) Mumbai
(D) Bengaluru
Answer:
(D) Bengaluru

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 7.
The most important metal based industry in India is ________
(A) aluminium
(B) cotton textile
(C) iron and steel
(D) paper
Answer:
(C) iron and steel

Question 8.
The must important agro – based industry in India is ________
(A) cotton textile
(B) sugar
(C) paper
(D) jute
Answer:
(A) cotton textile

Question 9.
India ranks second to ________ in the production of cotton fabrics.
(A) Brazil
(B) Hong Kong
(C) Malaysia
(D) China
Answer:
(D) China

Question 10.
Bagasse and Sabai grass are raw materials of ________ industry.
(A) sugar
(B) paper
(C) cotton textile
(D) jute
Answer:
(B) paper

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 10 Indian Industries

Question 11.
The group which belongs to agro – based industries is ________
(A) iron industry, aluminium industry and copper industry
(B) cotton textiles, jute mills and sugar industry
(C) bio – technology, advanced technology and information technology
(D) cinematography, electrical industry and plastic industry.
Answer:
(B) cotton textiles, jute mills and sugar industry

Fill in the blanks

  1. Jindal Vijayanagar Steel Ltd., is located in Karnataka state.
  2. Bauxite is the main raw material for aluminium industry.
  3. Paper is a forest based industry.
  4. The first modern paper mill was set up in 1932 at Serampur.

Leave a Comment