KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Students can download Class 10 Geography Chapter 3 Indian Climate Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 1.
What type of climate is found in a greater part of India?
Answer:
Tropical monsoon climate is found in a greater part of India.

Question 2.
Tropical monsoon climate is found in a greater part of India. Why?
Answer:
Tropical monsoon climate is found in a greater part of India because a greater part of India lies in the tropical zone and its climate is greatly influenced by the monsoon winds.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 3.
What is the meaning of the word ‘monsoon’?
Answer:
The word ‘monsoon’ is derived from the Arabic word ‘Mausim’ meaning ‘seasons’.

Question 4.
What are the factors that influence the climate of India?
OR
Why does the climate of India vary from one region to another?
Answer:
The main factors that influence the climate of India are location, water bodies, relief features, monsoon winds, ocean currents, latitude and distance from the sea.

Question 5.
Which are the important seasons of India?
OR
Mention the climatic seasons of India.
Answer:
The climatic seasons of India are:

  1. Winter season (December to February)
  2. Summer season (March to May)
  3. Rainy season (June to Mid – September)
  4. Retreating monsoon season (Mid – September to November)

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 6.
What is the duration of the winter season in India?
Answer:
In India, the winter season begins in December and ends in February.

Question 7.
Why is temperature low during the winter season?
Answer:
During the winter season, the rays of the sun fall obliquely over India. Hence the temperature and humidity will be low.

Question 8.
Which is the coldest month in India?
Answer:
January is the coldest month in India.

Question 9.
Which are the places that record the lowest temperature during winter?
Answer:
The hilly areas of Kashmir and Himachal Pradesh record the lowest temperature during the winter season.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 10.
Name the place that has recorded the lowest temperature in India.
Answer:
Dras near Kargil has recorded the lowest temperature in India.

Question 11.
Explain the winter season in India.
Answer:
The winter season in India begins in December and ends in February. During this season the rays of the sun fall obliquely over India. Hence the temperature and humidity are low. It is cool in the north and warm in the south. January is the coldest month. The hilly areas of Kashmir and Himachal Pradesh record the lowest temperature. Dew and fog are common. There is heavy snowfall in the mountainous areas. India gets only 2% of her annual rainfall during winter.

Question 12.
What is the duration of summer season in India?
Answer:
In India, the summer season begins in March and ends in May.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 13.
Why is the temperature in India very high during summer?
Answer:
During summer the sun’s rays fall vertically over the Northern Hemisphere. Hence the temperature in India is very high during summer.

Question 14.
Which place in India has recorded the highest temperature?
Answer:
Ganganagar in Rajasthan has recorded the highest temperature in India.

Question 15.
By what names are the summer rains in India called?
Answer:
The summer rains are called ‘Andhis’ in Uttar Pradesh, ‘Kalabaisakhis’ in West Bengal, ‘Mango showers’ in Kerala and ‘Coffee Blossom’ in Karnataka.

Question 16.
Write a note on the summer season in India.
OR
Explain the weather condition in the summer season.
Answer:
The summer season in India begins in March and ends in May. During this season the sun’s rays fall directly over the Northern Hemisphere and hence the temperature is high. It is hot, dry and sultry. Convectional rain occurs in some parts of the country. India receives only 10% of her annual rainfall during summer.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 17.
What is the duration of rainy season in India?
Answer:
The rainy season in India begins in June and lasts till Mid – September.

Question 18.
By what other name is the rainy season known?
Answer:
The rainy season is also known as the South – West monsoon season.

Question 19.
How is rainfall caused in India?
OR
Explain the process of the south – west monsoons.
Answer:
Since the temperature rises by the end of summer season, a low pressure area is developed over central India. On the other hand, there is high pressure over the Indian Ocean. Hence the moisture – laden winds blow from the south – west towards India bringing rainfall to different parts of the country.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 20.
Which are the two branches of the south – west monsoons that cause rainfall in India?
Answer:
The two branches of the south – west monsoons that cause rainfall in India are the Arabian Sea branch and the Bay of Bengal branch.

Question 21.
How does the Arabian Sea branch cause rainfall in India?
Answer:
The Arabian Sea branch strikes the Western Ghats and causes heavy rainfall on the western side of the Western Ghats. The rainfall decreases towards the eastern slopes of Western Ghats as it lies in the rain – shadow area.

Question 22.
How does the Bay of Bengal branch cause rainfall in India?
Answer:
The Bay of Bengal branch strikes the hills of Meghalaya and Assam and causes heavy rainfall. The rainfall decreases towards the north-west.

Question 23.
Differentiate between the two branches of south west monsoons.
Answer:

  1. The two branches of the south – west monsoon that cause rainfall in India are the Arabian Sea branch and the Bay of Bengal branch.
  2. The Arabian Sea branch strikes the Western Ghats and causes heavy rainfall on the western side of the Western Ghats. The rainfall decreases towards the eastern slopes of Western Ghats.
  3. The Bay of Bengal branch strikes the hills of Meghalaya and Assam and causes heavy rainfall. The rainfall decreases towards the north – west.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 24.
Which region gets maximum rainfall due to the Arabian Sea branch of the south-west monsoons?
Answer:
The western side of the Western Ghats gets maximum rainfall due to the Arabian Sea branch of south-west monsoons.

Question 25.
Which part of the Western Chats gets heavy rainfall during the rainy season? Why?
Answer:
The Arabian Sea branch of the south-west monsoons is obstructed by the Western Ghats. This causes heavy rainfall in the western part of the Western Ghats.

Question 26.
The eastern region of the Western Ghats is called rain – shadow area. Why?
Answer:
The Western Ghats obstruct the monsoon winds blowing from the Arabian Sea causing heavy rainfall in the western part of the Western Ghats. As these winds move towards the eastern slopes of Western Ghats, the rainfall decreases. Hence the eastern region of the Western Ghats is called rain – shadow area.

Question 27.
Which place in India gets the heaviest rainfall?
Answer:
Mawsynram in Meghalaya gets the heaviest rainfall in India.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 28.
Write a note on the rainy season or south – west monsoon season.
Answer:
In India, the rainy season begins in June and goes up to Mid – September. The moisture – laden winds blowing from the south – west towards India bring rainfall to different parts of the country. About 75% of the rainfall occurs during this season.

The south – west monsoon has two branches:

  1. The Arabian Sea branch which strikes the Western Ghats and causes heavy rainfall on the western side of the Western Ghats.
  2. The Bay of Bengal branch which strikes the hills of Meghalaya and Assam and causes heavy rainfall.

Question 29.
Which areas get rainfall during the retreating monsoon season?
Answer:
The coast of Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Odisha get rainfall during the retreating monsoon season.

Question 30.
Which period is called the retreating monsoon season in India? Why?
Answer:
The period from Mid – September to November is called the retreating monsoon season in India. In early October, due to decrease in temperature, the low pressure area is gradually replaced by high pressure over the land. A low pressure area is developed over the Bay of Bengal. As a result, the south – west monsoon starts retreating and winds start blowing from the north – east towards the sea. India receives about 13% of her annual rainfall during this season. Tropical cyclones occur frequently in the Bay of Bengal during this season and cause some damage along the east coast.

Question 31.
Distinguish between south – west monsoon season and north – east monsoon season.
Answer:
South – west monsoon season:

  • These monsoon winds blow towards India from the Bay of Bengal and Arabian Sea.
  • These monsoon winds blow from June to Mid – September.
  • These winds cause rainfall throughout the country.
  • These blow from oceanic high pressure areas towards the low pressure areas of the land.
  • These winds blow during advancing monsoon season.

North – east monsoon season:

  • These monsoon winds blow from north – east towards the sea.
  • These winds blow fron Mid – September to November.
  • These cause rainfall only along the coast of Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Odisha.
  • These winds blow from land to sea as a result of reversal in the direction of wind or start of retreating monsoon season.
  • These winds blow during retreating monsoon season.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 32.
Into how many zones can India be divided on the basis of amount of rainfall? Name them.
Answer:
On the basis of the amount of rainfall, India can be divided into three broad zones. They are:

  1. Areas with low rainfall (less than 50 cm.)
  2. Areas with medium rainfall (50 – 100 cms.)
  3. Areas with heavy rainfall (100 – 250 cms.).

Question 33.
Mention the areas of low rainfall in India.
Answer:
Western Kutch, Thar desert of Rajasthan, western Punjab, Haryana, Gujarat, northern part of Zaskar range and the rain – shadow area of the Western Ghats are areas of low rainfall in India.

Question 34.
Which place receives the least rainfall in India?
Answer:
Ruyly in Jaisalmer in Rajasthan receives the least rainfall in India.

Question 35.
Which is the driest place in India?
Answer:
Ruyly in Jaisalmer in Rajasthan is the driest place in India.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 36.
Give an account of the distribution of rainfall in India.
OR
Which are the three rainfall zones into which India can be divided? Explain.
On the basis of the amount of rainfall, India can be divided into three broad zones.
Answer:
(a) Areas with low rainfall – Areas getting less than 50 cms. annually come under this zone. It includes western Kutch, the Thar desert of Rajasthan, western Punjab, Haryana, Gujarat, northern part of Zaskar Range and the rain-shadow area of the Western Ghats. Ruyly in Jaisalmer of Rajasthan receives the least rainfall and is the driest place in India.

(b) Areas with medium rainfall – Areas getting moderate rainfall of 50 to 100 cms. annually come under this zone. It is a long belt extending from Northern Punjab to the cape of Kanyakumari.

(c) Areas with heavy rainfall – Areas getting rainfall of 100 to 250 cms. annually come under this zone. This zone has four belts:

  • A narrow belt in the Western Ghats.
  • A belt from Jammu hills through Himachal Pradesh, Northern Uttar Pradesh, Bihar and West Bengal.
  • North – eastern India.
  • West coast and the western side of the Western Ghats. Mawsynram in Meghalaya gets the heaviest rainfall
  • in India.

Multiple – choice Questions

Question 1.
India has _______ type of climate.
(A) tropical monsoon
(B) temperate
(C) Mediterranean
(D) tropical.
Answer:
(A) tropical monsoon

Question 2.
The main feature of the monsoon type of climate is _______
(A) cyclonic winds
(B) monsoon winds
(C) cyclones
(D) anti – cyclones.
Answer:
(B) monsoon winds

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 3.
The term ‘monsoon’ is derived from the _______ word ‘Mausim’.
(A) Sanskrit
(B) Hindi
(C) Marathi
(D) Arabic.
Answer:
(D) Arabic.

Question 4.
Which one of the following has maximum influence on the Indian climate?
(A) South – west Monsoons
(B) North – east Monsoons
(C) Cyclonic winds
(D) Local winds.
Answer:
(A) South – west Monsoons

Question 5.
The season from June to Mid-September is called _______
(A) rainy season
(B) winter season
(C) North – east monsoon season
(D) receding monsoon season.
Answer:
(A) rainy season

Question 6.
The receding or retreating monsoon season occurs during the months of _______
(A) January and February
(B) August and September
(C) November and December
(D) Mid – September to November.
Answer:
(D) Mid – September to November.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 7.
The eastern part of the Western Chats is called _______.
(A) rain shadow area
(B) Andhis
(C) Kala baisakhi
(D) Coffee Blossom.
Answer:
(A) rain shadow area

Question 8.
India gets least rainfall during _______ season.
(A) south – west monsoon
(B) summer
(C) retreating monsoon
(D) winter
Answer:
(D) winter

Question 9.
The lowest annual rainfall in India is recorded at _______.
(A) Kutch
(B) Barmer
(C) Ajmer
(D) Ruyly
Answer:
(D) Ruyly

Question 10.
The place receiving the highest rainfall in India is _______
(A) Mawsynram
(B) Kutch
(C) Ruyly
(D) Agumbe
Answer:
(A) Mawsynram

Question 11.
The side of the Western Chats that comes under rain shadow area is _______
(A) Eastern
(B) Western
(C) Southern
(D) Northern
Answer:
(A) Eastern

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 12.
The monsoon winds begin to retreat after mid – October because _______
(A) the temperature increases and pressure decreases on land
(B) the temperature decreases and pressure increases on land
(C) the North – east monsoon winds begin to blow
(D) rainy season begins.
Answer:
(B) the temperature decreases and pressure increases on land

Question 13.
Tamil Nadu and Andhra Pradesh get heavy cyclonic rainfall due to _______
(A) Convectional Rainfall
(B) South – west Monsoons
(C) Retreating Monsoons
(D) North – east Monsoons.
Answer:
(C) Retreating Monsoons

Question 14.
The South – west monsoon winds start receding by early October because of _______
(A) high temperature and high pressure
(B) high temperature and low pressure
(C) low temperature and high pressure
(D) low temperature and low pressure
Answer:
(C) low temperature and high pressure

Question 15.
The South-west monsoon wind reaching India is divided into two branches. They are _______
(A) Arabian Sea branch and Bay of Bengal branch
(B) Andaman branch and Nicobar branch
(C) Eastern Ghat branch and Western Ghat branch
(D) North Indian branch and South Indian branch
Answer:
(A) Arabian Sea branch and Bay of Bengal branch

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 3 Indian Climate

Question 16.
Tropical cyclones occur frequently in Bay of Bengal in this period _______
(A) South – West monsoon
(B) Retreating monsoon
(C) Summer season
(D) Winter season.
Answer:
(B) Retreating monsoon

Fill in the blanks

  1. India has tropical monsoon type of climate.
  2. In India Mawsynram receives the highest rainfall.
  3. In India Dras has recorded the lowest temperature.
  4. The coldest month in India is January.

Leave a Comment