KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Students can download Class 10 Geography Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources Important Questions, KSEEB SSLC Class 10 Social Science Important Questions and Answers helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka SSLC Class 10 Social Science Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 1.
What is a mineral? Give examples.
Answer:
A mineral is a natural inorganic substance that possesses a definite chemical composition and physical properties. Iron ore, manganese, bauxite, etc., are examples of mineral.

Question 2.
What is mining?
Answer:
The process of extracting minerals from the earth is called mining.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 3.
What are the uses of minerals?
Answer:
Minerals contribute to the prosperity of a country. They are useful for industrial development, in construction,transport.and communication,trade and commerce. Minerals such as gold and diamond have great economic value.

Question 4.
What is an ore?
Answer:
The deposits from which mineral is obtained is called ore.

Question 5.
What is the study of minerals called?
Answer:
The study of minerals is called minerology.

Question 6.
Name some important minerals found in India.
Answer:
Iron ore, manganese, bauxite and mica are some important minerals found in India.

Question 7.
Which are the major iron ore – producing states in India?
Answer:
Odisha, Karnataka, Chhattisgarh, Jharkhand, Telangana, Madhya Pradesh, Maharashtra and Rajasthan are the major iron ore – producing states in India.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 8.
Explain the distribution of iron ore in India.
Answer:
India is endowed with large reserves of iron ore. Iron ore is found in Odisha, Karnataka, Chhattisgarh, Jharkhand, Telangana, Madhya Pradesh, Maharashtra and Rajasthan. Odisha is the largest producer of iron ore in India. Iron ore deposits are found in:

  1. Odisha – Mayurbhanj, Kheonjar, Sundargarh, Cuttack and Koraput districts.
  2. Chhattisgarh – Bastar, Durg and Jabalpur districts.
  3. Jharkhand – Singhbhum, Palamau, Dhanbad and Hazaribagh districts.
  4. Karnataka – Sandur, Hospet, Kemmanagundi and Kudremukh districts.
  5. Iron ore is also found in Goa,Tamil Nadu, West Bengal and Uttar Pradesh.

Question 9.
What state is the largest producer of iron ore in India?
Answer:
Odisha is the largest producer of iron ore in India.

Question 10.
Where are the iron ore deposits found in Karnataka?
Answer:
In Karnataka, iron ore deposits are found in Sandur, Hospet, Kemmanagundi and Kudremukh.

Question 11.
What rank does India hold in the world in the production of iron ore?
Answer:
India is the fourth largest producer of iron ore in the world.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 12.
What are the uses of manganese?
Answer:
Manganese is used in the manufacture of steel. It is also used in the manufacture of dry batteries, paints, glass, pottery and calico printing.

Question 13.
Manganese is known as the jack of all trades. Justify.
Answer:
Manganese is used in the manufacture of steel, dry batteries, paints, glass, pottery and calico printing. Because of its many uses, it is known as the jack of all trades.

Question 14.
Which are the major manganese-producing states in India?
Answer:
Odisha, Maharashtra, Madhya Pradesh and Karnataka are the major manganese-producing states in India.

Question 15.
Explain the distribution of manganese in India.
Answer:
Odisha, Maharashtra, Madhya Pradesh and Karnataka are the major manganese-producing states in India. Odisha is the largest producer. Manganese is found in:

  1. Odisha – Sundargarh, Kalahandi and Koraput districts.
  2. Maharashtra – Nagpur, Bhandara and Ratnagiri districts.
  3. Madhya Pradesh – Balaghat, Chhindwara, Jabalpur and Dewas districts.
  4. Karnataka – Uttara Kannada, Shivamogga, Ballari, Chitradurga and Tumkuru districts. Telangana, Rajasthan,
  5. Gujarat, Jharkhand and Bihar are the minor producers.

Question 16.
Where are the manganese ore deposits found in Karnataka?
Answer:
In Karnataka, manganese ore deposits are found in Uttara Kannada, Shivamogga, Ballari, Chitradurga and Tumkuru districts.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 17.
What rank does India hold in the world in the production of manganese?
Answer:
India is the fifth largest producer of manganese in the world.

Question 18.
Name the countries to which manganese is exported from India.
Answer:
India exports manganese to Japan, U.K., U.S.A. and Belgium.

Question 19.
Which metal is extracted from bauxite?
Answer:
Aluminium is extracted from bauxite.

Question 20.
Which is the main source of aluminium?
Answer:
Bauxite is the main source of aluminium.

Question 21.
Which are the major bauxite – producing states in India?
Answer:
Odisha, Gujarat, Jharkhand, Maharashtra, Chhattisgarh, Tamil Nadu and Madhya Pradesh are the major bauxite-producing states in India.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 22.
Explain the distribution of bauxite in India.
Answer:
Odisha, Gujarat,Jharkhand, Maharashtra, Chhattisgarh,Tamil Nadu and Madhya Pradesh are the major bauxite-producing states in India. Odisha has the largest reserves and is the biggest producer of bauxite in India. Bauxite is found in:

  1. Odisha – Kalahandi, Koraput, Sundargarh and Sambalpur districts.
  2. Chhattisgarh – Bilaspur, Durg, Surguja and Raigarh districts.
  3. Maharashtra – Ratnagiri, Kolhapur, Thana and Satara districts.
  4. Jharkhand – Ranchi, Lohardaga and Palamu districts.
  5. Gujarat – Jamnagar, Junagadh, Kheda and Bhavnagar districts.
  6. Madhya Pradesh – Shahdol, Mandal and Balaghat districts.
  7. Andhra Pradesh – Godavari and Vishakapatnam districts.
  8. Tamil Nadu – Salem and Nilgiri districts.
  9. Karnataka – Uttara Kannada, Belgavi and Chikkamagaluru districts.

Question 23.
Which state in India has the largest reserves and is the biggest producer of bauxite?
Answer:
Odisha has the largest reserves and is the biggest producer of bauxite in India.

Question 24.
Where are the bauxite deposits found in Karnataka?
Answer:
In Karnataka, bauxite deposits are found in Uttara Kannada, Belgavi and Chikkamagaluru.

Question 25.
Which metal is called the ‘wonder metal of the 20th century’?
Answer:
Aluminium is called the ‘wonder metal of the 20th century’.

Question 26.
What are the characteristics of mica?
OR
What are the special qualities of mica?
Answer:
Mica can be easily split into very thin, transparent sheets and is heat-resistant.

Question 27.
What are the uses of mica?
Answer:
Mica is used in electrical industry, manufacture of telephones, aeroplanes, automobiles and in wireless communication.

Question 28.
Which state is the largest producer of mica in India?
Answer:
Andhra Pradesh is the largest producer of mica in India.

Question 29.
Name the states where mica reserves are found in India.
Answer:
Andhra Pradesh, Rajasthan, Jharkhand and Bihar are the states where mica reserves are found.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 30.
Explain the distribution of mica in India.
Answer:
Mica deposits are found in the states of Andhra Pradesh, Rajasthan, Jharkhand and Bihar. Andhra Pradesh is the largest producer of mica in India. Mica deposits are found in:

  1. Andhra Pradesh – Nellore, Krishna, Vishakapatnam, Godavari, Anantpur districts.
  2. Rajasthan – Jaipur, Ajmer, Bhilwara, Udaipur districts.
  3. Jharkhand – Hazaribagh, Dhanbad, Palamu, Ranchi, Singhbhum districts.
  4. Bihar – Gaya, Munger, Bhagalpur districts.

Small deposits are found in the states of Gujarat, Maharashtra, Odisha, Karnataka, Tamil Nadu and Chhattisgarh.

Question 31.
Which country is the largest producer and exporter of mica in the world?
Answer:
India is the largest producer and exporter of mica in the world.

Question 32.
The export of mica has reduced. Give reason.
Answer:
Due to the production of synthetic mica in many countries, export of mica from India has declined in recent times.

Question 33.
What are power resources? Give examples.
Answer:
The resources that are necessary for the generation of energy are called power resources. Coal, petroleum, natural gas, solar energy, wind energy, tidal energy, geothermal energy, biogas, etc., are examples of power resources.

Question 34.
What are the uses of power resources?
OR
What is the importance of power resources?
Answer:
Power resources are essential for economic development and for improving the standard of living of the people. They play a major role in the development of industries, agriculture, commerce, transport and communication, etc.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 35.
How are power resources classified on the basis of their nature?
Answer:
On the basis of their nature, power resources can be divided into conventional power resources and non-conventional power resources.

Question 36.
What are conventional power resources? Give examples.
Answer:
Power resources that can get exhausted are called conventional power resources. Coal, petroleum, natural gas, etc., are examples of conventional power resources.

Question 37.
What are non – conventional power resources? Give examples.
Answer:
Power resources that do not get exhausted are called non-conventional power resources. Solar energy, wind energy, tidal energy, geothermal energy, biogas, etc., are examples of non-conventional power resources.

Question 38.
Give examples of alternative sources of energy.
Answer:
Solar energy, wind energy, tidal energy, geothermal energy, biogas, etc., are examples of alternative sources of energy.

Question 39.
How was coal formed?
Answer:
Coal is a fuel substance of plant origin. The vegetative matter that was buried in the past ages changed into coal due to high temperature and pressure.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 40.
State the importance of coal.
Answer:
Coal contributes about 67% of the total energy consumed in India. It also provides many by products such as ammonia, coal tar, coal gas, benzol, naphtha, sulphur, etc. These are used as raw materials in chemical industries such as dyes, plastics, synthetic fibres, rubber, etc.

Question 41.
Which is the most important power resource in India?
Answer:
Coal is the most important power resource in India.

Question 42.
Name the two geological periods with which India’s coal reserves are associated.
Answer:
India’s coal reserves are associated with two geological periods, namely Gondwana and Tertiary coal deposits.

Question 43.
Explain the distribution of coal in India.
Answer:
In India, coal reserves are found in the states of Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, Maharashtra, Madhya Pradesh, Telangana and West Bengal. Coal deposits are also found in Assam, Meghalaya and Nagaland.

Question 44.
What rank does India hold in the world in the production of coal?
Answer:
India is the third largest producer of coal in the world.

Question 45.
Which mineral is called ‘Black diamond’?
Answer:
Coal is called ‘Black diamond’.

Question 46.
Why is petroleum called ‘rock oil’?
Answer:
The word ‘petroleum’ is derived from two Latin words ‘Petra’ meaning ‘rock’ and ‘Oleum’ meaning ‘oil’. Hence it is called ‘rock oil’.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 47.
Which mineral is called ‘Liquid gold’? Why?
OR
Why is petroleum called ‘Liquid gold’?
Answer:
Petroleum is called ‘Liquid gold’. It is called so because of its economic and strategic values.

Question 48.
What are the uses of petroleum?
Answer:
Petroleum is an important fuel as well as raw material for many industries. It is an important source of commercial energy and is largely used for transport. It provides raw materials for various petrochemical industries such as synthetic rubber, synthetic fibre, drugs, fertilisers, dyestuff, etc.

Question 49.
Explain the distribution of petroleum reserves in India.
Answer:
In India, most of the petroleum reserves are found in Bombay High and in the states of Gujarat, Assam, Andhra Pradesh and Tamil Nadu. Bombay High near Mumbai has the largest reserves of petroleum and is the biggest producer of crude oil in India. The other important oil fields are found in:

  1. Gujarat – Ankleshwar, Cambay, Kalol, Navgaon and Mehsana.
  2. Assam – Digboi, Naharkatiya, Moran-Hugrijan, Sibsagar and Rudrasagar.

Oil fields are also located in the basin and deltas of the Godavari, the Krishna and the Kaveri rivers.

Question 50.
Which has the largest reserves of petroleum and is the biggest producer of crude oil in India?
Answer:
Bombay High near Mumbai has the largest reserves of petroleum and is the biggest producer of crude oil in India.

Question 51.
Where was petroleum first discovered in India?
Answer:
Petroleum was first discovered in India at Makum in Assam.

Question 52.
What are fossil fuels? Give examples.
Answer:
Fossil fuels are fuels made from the fossilised remains of plants and animals* Coal, petroleum and natural gas are examples of fossilised fuels.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 53.
What is hydroelectricity?
Answer:
Hydroelectricity is the electricity generated using the force of falling water.

Question 54.
What are the advantages of hydroelectricity?
Answer:
The advantages of hydroelectricity are:

  1. It is a renewable resource
  2. It is cheaper
  3. It has higher calorific value than coal and oil
  4. It can be easily transmitted.

Question 55.
Why is there a need to develop hydel power in India?
Answer:
India does not have adequate fossil fuels such as oil, coal and natural gas. Hence there is a need to develop hydel power. Besides, the factors favourable for the development of hydel power are found in India.

Question 56.
Where was the first hydroelectric plant installed in India?
Answer:
The first hydroelectric plant in India was installed at Darjeeling in West Bengal in 1897.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 57.
List the important hydel power generation stations in India.
Answer:
The important hydel power generation stations in India are:

  1. Karnataka – Shivanasamudram, Shimsa, Sharavathi, Linganamakki, Alamatti, Varahi, Kali, Bhadra.
  2. Tamil Nadu – Mettur, Pykara Moyar, Papanasam, Periyar, Kundah, Suruliyar, Kodayar, Sholayar.
  3. Maharashtra – Koyna, Khopoli, Bhola, Bhivpuri, Bhira.
  4. Odisha – Hirakud, Bhimkund, Balimela, Rengali.
  5. Andhra Pradesh – Srisailam, Ramapadasagar, Sileru.
  6. Telangana – Nizamsagar, Nagarjunasagar, Pochampad.
  7. Kerala – Idukki, Sabarigiri, Pallivasal, Parambikulam.
  8. Gujarat – Ukai, Kadana.
  9. Jharkhand – Subarnarekha, Maithon.Tilaiya, Panchet.
  10. Punjab – Bhakra-Nangal.
  11. Bihar – Kosi.
  12. Madhya Pradesh – Gandhi Sagar.

Question 58.
What is nuclear energy?
Answer:
The energy generated from atomic minerals is called nuclear energy.

Question 59.
Name the important atomic minerals required for the generation of nuclear energy.
Answer:
Uranium and thorium are the important atomic minerals required for the generation of nuclear energy.

Question 60.
Where was the first nuclear power plant set up in India?
Answer:
The first nuclear power plant was set up in India at Tarapur in 1969.

Question 61.
Where are the nuclear power plants set up in India?
Answer:
In India, nuclear power plants are set up at:

  1. Tarapur near Mumbai in Maharashtra
  2. Ranapratapsagar near Kota in Rajasthan
  3. Kalpakkam near Chennai in Tamil Nadu
  4. Narora in Uttar Pradesh
  5. Kakrapara in Gujarat
  6. Kaiga near Karwar in Karnataka
  7. Kudankulam in Tamil Nadu.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 62.
What are the features/advantages of non-conventional sources of energy?
Answer:
Non – conventional sources of energy are renewable, pollution – free and eco – friendly. They can be conveniently supplied to urban as well as rural areas.

Question 63.
Why is there an urgent need to develop alternative energy sources in India?
Answer:
In India, the rate of energy consumption has increased in recent years. Most of the energy resources being used in our country at present are exhaustible resources.Their continued, unrestricted use may lead to energy crisis in the future. To conserve the conventional energy sources, there is an urgent need to develop alternative energy sources.

Question 64.
What is meant by energy crisis?
Answer:
There is a great demand for energy. But the production of energy is not sufficient to meet the demand. This is referred to as energy crisis.

Question 65.
What are the reasons for energy crisis?
OR
Energy crisis is a major problem in India in recent days. Why?
Answer:
In India, there is great demand for energy. But the production of energy is not sufficient to meet the demand. This has led to energy crisis. The main reasons for energy crisis are:

  1. Meagre deposits and shortage of petroleum
  2. Poor quality of coal
  3. Erratic rainfall, hence shortage of water for generation of hydroelectricity
  4. Loss of power in the process of transmission
  5. Limited use of non – conventional energy resources.

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 66.
What are the remedial measures to solve the energy crisis?
Answer:
Remedial measures to solve the energy crisis are:

  1. Increase the production of petroleum and coal
  2. Find substitutes for oil and coal
  3. Increase water power generation
  4. Increase the use of non – conventional sources of energy.

Multiple – choice Questions

Question 1.
The largest producer of iron ore in India is ________
(A) Chhattisgarh
(B) Jharkhand
(C) Odisha
(D) Karnataka
Answer:
(C) Odisha

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 2.
Odisha is the largest producer of ________
(A) iron ore
(B) manganese
(C) bauxite
(D) All of the above
Answer:
(D) All of the above

Question 3.
In Karnataka, iron ore is mined at ________
(A) Kemmanagundi
(B) Hutti
(C) Kappatagudda
(D) Belgavi
Answer:
(A) Kemmanagundi

Question 4.
Solar energy, wind energy, biogas are called ________
(A) non – renewable resources
(B) non – conventional energy sources
(C) exhaustible resources
(D) conventional energy sources
Answer:
(B) non – conventional energy sources

Question 5.
The ore from which the wonder metal aluminium is extracted is ________
(A) mica
(B) manganese
(C) steel
(D) bauxite
Answer:
(D) bauxite

Question 6.
The largest oil field of India is ________
(A) Digboi
(B) Bombay High
(C) Ankleshwar
(D) Naharkatiya
Answer:
(B) Bombay High

Question 7.
The inexhaustible source of energy among the following is ________
(A) solar energy
(B) coal
(C) petroleum
(D) natural gas
Answer:
(A) solar energy

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 8.
Aluminium is known as wonder metal because ________
(A) it is available in different colours
(B) it is used for various purposes
(C) more metal can be extracted from less ore
(D) it comprises various mixtures
Answer:
(B) it is used for various purposes

Question 9.
The most important source of power in India is ________
(A) solar energy
(B) hydroelectricity
(C) coal
(D) petroleum
Answer:
(C) coal

Question 10.
Export of mica from India has reduced because ________
(A) its production has decreased
(B) local demand has increased
(C) reserves of mica have reouced
(D) synthetic mica is available as substitute
Answer:
(D) synthetic mica is available as substitute

KSEEB Class 10 Geography Important Questions Chapter 8 Indian Mineral & Power Resources

Question 11.
In recent days, mica export from India has declined because ________
(A) quality of mica is very low
(B) synthetic mica is being used
(C) mica has exhausted
(D) use of mica has been banned.
Answer:
(B) synthetic mica is being used

Fill in the blanks

  1. The most important ferroalloy metal is manganese.
  2. The main source of aluminium is bauxite.
  3. The important non – metallic mineral is mica.
  4. A fuel substance of plant origin is coal.
  5. Shivanasamudram hydel power station is in the state of karnataka.

Leave a Comment