KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 1 Swami Vivekananda

   

Students can Download English Lesson 1 Swami Vivekananda Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 5 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 5 English Prose Chapter 1 Swami Vivekananda

Swami Vivekananda Questions and Answers, Summary, Notes

I. Choose the most appropriate

Question 1.
Swami Vivekananda established Belur Math to
a. Make people remember his speech in the parliament of Religions.
b. Spread the principles of Sri Rama Krishna Paratnahamsa.
c. Develop human values.
d. Promote social divisions
Answer:
b. Spread the principles of Sri Rama Krishna Paratnahamsa.

Question 2.
Swami Vivekananda acquired the knowledge of human values.
a. from his parents
b. through his spiritual experience
c. visiting countries
d. all of the above
Answer:
b. through his spiritual experience

KSEEB Solutions

Question 3.
Narendra was born on
a. September 11, 1893
b. January 12, 1863
c. September 11, 1863
d. January 12, 1893
Answer:
a. September 11, 1893

Question 4.
The audience in the Parliament of religious applauded swami’s speech because
a. he spoke well
b. he addressed them as ‘Sisters and Brothers of America
c. he spoke in English.
d. his speech conveyed his humanism.
Answer:
b. he addressed them as ‘Sisters and Brothers of America

KSEEB Solutions

II. Say whether the following statements are true or false.

  1. Swami Vivekananda was a wandering monk because he wanted to spread Hinduism [False]
  2. The audience in the Parliament of religions did not accept the speech of Swami Vivekananda. [False]
  3. Swami Vivekananda worked for universal brotherhood. [True]
  4. The words of Narendra’s mother made him become a wandering monk. [False]
  5. Swami Vivekananda went to Chicago as a political leader. [False]
  6. The Belur math was established before Swami Vivekananda went to Chicago. [False]

KSEEB Solutions

III. Answer the following questions in one or two sentences each:

Question 1.
How is India described by the writer?
Answer:
India is a land of many religions and cultures. People here take both pleasure and pain alike. They are dedicated and duty-bound. In this land, many well known religious leaders have been born.

Question 2.
What kind of a coachman did Narendra’s mother want him to become?
Answer:
Narendra’s mother wanted him to become like Krishna who taught Arjuna.

Question 3.
Why did Narendra want to be a coachman?
Answer:
He wanted to be a coachman because he felt that it was nice to drive a coach.

KSEEB Solutions

Question 4.
Why was Narendra named Vireshwara?
Answer:
Narendra was named Vireshwara because their parents considered the child as the boon of God Vireshwara Shiva.

Question 5.
Why was Narendra considered a wandering monk?
Answer:
Narendra went on and on, walked miles, traveled all over the country to discover truth. Naren was kind to all. He had sympathy for the poor, he was courageous too, these qualities helped him become a wondering or a moving monk.

Question 6.
What kind of education did Narendra advocate?
Answer:
Narendra advocated that education should develop a complete human being.

KSEEB Solutions

Question 7.
What made the audience in the Parliament of Religions give thunderous applause to Narendra?
Answer:
Narendra began his address with the words “Sisters and Brothers of America”. Immediately there was thunderous applause from the vast audience.

Question 8.
What helped Narendra earn respect and appreciation from the people of America?
Answer:
Narendra told them that everybody should develop a sense of brotherhood and love each other. There was great respect and appreciation from all the people in America.

Question 9.
Did Narendra believe in superstitions?
Answer:
No, he did not believe in superstitions but he stressed that ‘Work Is Worship’.

KSEEB Solutions

IV. Writing

Complete the following table using the details given in the lesson on Swami Vivekananda.

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 1 Swami Vivekananda 1
KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 1 Swami Vivekananda 2

KSEEB Solutions

Language Exercise:

Vocabulary:

Fill in the blanks choosing the right word given in the box:

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 1 Swami Vivekananda 3

Ramakrishna Paramahamsa is a very well known spiritual leader. Whenever people in despair approached him, he would say that they must be earnest in their belief in the Divine. He also used to preach saying that belief in superstition may not take anyone forward.

KSEEB Solutions

II. Substitute the following with one word. You can take the help of the choice given in the box below.

1. A man who drives a coach – coachman
2. One who believes in the existence of God -theist
3. One who does not believe in the existence of God – atheist
4. One who doubts the existence of God – Agnostic
5. One who believes in serving mankind – philanthropist

KSEEB Solutions for Class 5 English Prose Chapter 1 Swami Vivekananda 4

III. Use the following words in meaningful sentences.

  • pride -Tajmahal is the pride of India.
  • accept – He accepted my request
  • experience – He has a good experience at teaching.
  • dedicate – Mahatma Gandhi-dedicated himself to India’s Freedom
  • tolerance – One should have tolerance towards other religions.

KSEEB Solutions

IV. Match the words in list ‘A ’ with their opposites in list ‘B’

A B
1. Strong a. Hope
2. despair b. evil
3. good c. weak
4. love(n) d. death
5. life e. hatred

Answers:
1(c), 2(a), 3(b), 4(e), 5(d).

KSEEB Solutions

Grammar

l. Sow read the following sentences carefully. Identify their kind/type, Write your answer in the space provided. The first one has been done

  1. The earth revolves round the sun – Statement
  2. Animals can be either wild or domestic – Statement
  3. When did you come back from Hubballi – Interrogative
  4. Pass the ball, please – imperative
  5. Ah! how cruel he is ! – Exclamatory
  6. Oh ! what a wonderful game! – Exclamatory
  7. Are you prepared for the examination? – interrogative.

KSEEB Solutions

II. B. Imagine that you are near the market in your town. Complete the following dialogue.

A: Where is the Post office?
B: The Post office is near the railway station.
A: How do I go to the railway station from here?
B: You can board the bus from here to the Railway station?
A: How can I go too M.GL Road?
B: You can board the bus from here and ask for M.G. Road.
A: When does your school re-open?
B: My school reopens on 28th May
A: Thank you very much.

KSEEB Solutions

Swami Vivekananda Summary In English

Swami Vivekananda Summary In English 1

Swami Vivekananda is one of the greatest religious leaders in India. He had the thirst to become a great thinker and serve the country. He was born on 12 January, 1863 to Vishvanathadatta and Bhuvaneshwri Devi in Kolkatta. His desire to see God grew day by day, and finally he found his guru Sri Ramakrishna Paramahamsa who made this possible.

Sri Ramakrishna Paramhamsa who could helped him experience God. He became Naren’s spiritual guru. He went on and on, walked miles, traveled all over the country to discover truth. He made a speech in the Great Hall of Columbus, in the Parliament of Religions at Chicago; on 11 September 1893. He established ‘Belur Math’ in 1898 which became the center of Ramakrishna Mission’ with the motto ‘Work Is Worship.

KSEEB Solutions

Swami Vivekananda Summary In Kannada

Swami Vivekananda Summary In Kannada 1

Swami Vivekananda Summary In Kannada 2

KSEEB Solutions

error: Content is protected !!