Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Karnataka Solutions for Class 8 English Chapter 2 Sir C.V. Raman

You can Download Sir C.V. Raman Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 8 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Sir C.V. Raman Questions and Answers, Notes, Summary

C1. Answer the following questions and share your repo use with your partner.

Question 1.
Who were Raman’s parents ?
Answer:
Raman’s parents were Chandrasekhar Iyar and Parvathi Ammal.

Question 2.
Why was Raman not able to attend school regularly?
Answer:
Raman was not able to attend the school regularly because he was often ill and sick.

Question 3.
Where did he complete his Intermediate examination?.
Answer:
He did his Intermediate examination from Hindu College at Vishakapatnam.

Question 4.
What subjects did his relatives advise him to take BA.?
Answer:
His relatives advised him to take History and Economics for B.A. and also social that to give up Science.

Question 5.
Why could not Raman go to the United Kingdom for higher studies?
Answer:
Raman’s health broke down again, so he could not go to U.K for higher studies.

C2. Answer the following questions and share your responses with your partner.

Question 1.
How long did he work at Calcutta University?
Answer:
Raman worked for 15 years as Professor at Calcutta University.

Question 2.
What made Raman give up the highly paid post of Special Accountant General?
Answer:
Raman was offered the post of Professor at Calcutta University. So he resigned his highly – paid post of special Accountant General and became a Professor.

Question 3.
How did the Soviet Union honour him?
Answer:
Soviet Union honoured him by awarding the International Lenin Prize in 1957.

Read And Write:

C3. Read the following questions. Before writing the answers discuss your responses / ideas with others in the group.

Question 1.
What makes you think that Raman even as boy, had great interest in Science?
Answer:
Raman was very much interested in science from his childhood days. He had made the model of dynamo at his young age. During his school days, he borrowed science books from college students and read them. All these incidents make us to think that Raman, even as a boy, had great interest in science.

Question 2.
Why did Raman’s relatives ask Raman to take up Arts Subjects ? How did Raman react to it.
Answer:
When he Joined Presidency College, Madras, for his B.A, his relatives wanted him to give up Science and take history and Economics. [Arts Subjects] But Raman had made up his mind to study science, so he took physics and secured First Rank with number of prizes. | After his M.A again his relatives asked him to take up same Arts subjects in Competitive examination in Calcutta. Raman agreed and took the same. He did well with new subjects and got First place in the competitive examination.

Question 3.
What was Raman’s First disappointment in life?
Answer:
Raman wanted to go to the United Kingdom for higher studies in science after his M.A. . At that time again his health broke down and he could not go. This was the first and greatest disappointment in life.

Question 4.
Why was Raman not happy with the post of Deputy Accountant General?
Answer:
Raman was not happy with the Post of Deputy Accountant General because he was attached to science so much. He was fond of science from his childhood. He studied sciece upto his M.A. He was waiting for an opportunity to become scientist and still he had hopes.

Question 5.
How can you say that Raman had not lost interest in science when he was the Deputy Accountant General.?
Answer:
After becoming Deputy Accountant General, he had contact with scientists and he took interest in science. One day when he saw the banner of science, he got off from the moving train and went to meet the Scientists who had gathered in that building.

When he was in Rangoon, he heard that an institution had bought a piece of modern Scientific apparatus. He hurriedly went to have a look at it. By these two incidents we can say that he had not lost interest in science.

Vocabulary :

V1. Fill in the blanks with the words opposite in meaning to the words underlined.

  1. We should neither borrow nor ……….
  2.  Why do you feel old? Feel ………….
  3. Don’t stand outside. Come …………..
  4. Are wealthy people really ………….. or ………… ?
  5. Eat less but work …………

Answer:

  1. lend.
  2. Young
  3. inside
  4. happy, sad
  5. more

V2. The Pronunciation of the following pairs of words are almost the same but they differ in meaning. Use each word in the pair in meaningful sentences.

1. Break, brake
2. knew, new
3.sight, site
4. some, sum
5. plays. place

  1. The compound wall is not easy to ………… Yesterday my car ………….. were repaired.
  2. Ramu …………. many languages. Today I bought a ………… house.
  3. Our eye ……….. must be clear. This ………… is very big.
  4. ………… apples are sweet. This …………. is easy to do.
  5. Shakespeare’s ………. are very interesting. Which …………. is nice to see.?

Answer:

  1. Break, brake
  2. knew, new
  3. sight, site
  4. some, sum
  5. plays. place

V3. Fill in the blanks with suitable phrasal verbs or idioms, choosing from the ones given in brackets.

[make up, put up with, give up, put on, a fish out of water, make out, break down]

  1.  We usually …………… cotton clothes during summer.
  2. One day, a villager came to me and asked me to read a letter. I tried my best, but could not …………… what the person had written.
  3.  Great people/persons have an ocean of patience. They have learnt to ……………… difficulties
  4.  Raju’s health used to ……………… now and then. So, he had to …………… the highly paid post of Accountant in an office. At first he felt like ……………. out of water.
  5. People should …………………. their mind to fight against corruption.

Answer:

  1. put on
  2. make out
  3. put up with
  4. break down, give up
  5. make up

V4. Make compound words with the words given in Columns ‘A’ and ‘B’ and use the same in meaningful sentences of your own.

A B
1.     Boy a.     Class
2.     Time b.     Post
3.     First c.      Mate
4.     Road d.     Table
5.     Speed e.     Map
6.     Class f.       Fast
g.     hood

Answers:

  1. g
  2. d
  3. a
  4. e
  5. b
  6. c

V5. Which words/phrases in the text mean more or less the same as the following? Paragraph numbers are in given in brackets.

  1. boyhood  [P1] early days
  2. uncomfortable [P3] fish out of water
  3. chance [P3] opportunity
  4. happily [P5] gladly
  5. not remember [P6] forget
  6. morning food [P6] breakfast
  7. money permitted to be drawn for the expense [P7] exchange the burnt notes for new note
  8. sympathy [P7] admitted

V6. Give the negative forms of the underlined words using a prefix, like in-, un-, dis-, im.

Eg. a popular poem —  an unpopular poem

  1. an interesting story —  an uninteresting story
  2. a fortunate thing —  an unfortunate thing
  3. a correct answer —  an incorrect answer
  4. a pure heart —  an impure heart
  5. a happy day —  an unhappy day
  6. an honest person —  a dishonest person.

V7. Fill in the blanks with the noun forms of the underlined words.

Question 1.
The teacher dictates notes.
Answer:
The teacher gave us dictation.

Question 2.
Admit Suresh to VIII standard.
Answer:
Let Suresh get admitted to VIII standard.

Question 3.
Literates should educate villagers.
Answer:
Literates should give education to villagers.

Question 4.
Appoint him.
Answer:
Give him an appointment

Question 5.
Have you decided where to go?
Answer:
Have you taken the decision, where to go?

V8. Fill in the blanks with the appropriate forms of the words given in brackets.

  1. Please give your …………. [accept] within a week.
  2. The speaker accepted the …………… [resign) of the legislator.
  3. We should not have too much ……………. [attach] to anything
  4. The …………… [discover) of the sea route to India was made by VascodeGama.
  5. The teacher admired the …………. [honest] of Manjula.
  6. Have a ………….. [science] outlook
  7. Please don’t cause ……………. [inconvenient] to travelers.
  8. Make ……………. [meaning] sentences.
  9. Why are you afraid of the ……………. [examine)?
  10. Chemistry is an ………….. [interest] subject.

Answer:

  1. Acceptance
  2. resignation
  3. attachment
  4. discovery
  5. honesty
  6. scientific
  7. inconvenience
  8. meaningful
  9. examination
  10. interesting

A. Listen and Speak – Vowels / e and / ae.

Task 1.

Vowels /e/ Vowels /a/
bed, set, met pen, said bad, sad, sat, mat pan

Task 2.
Your teacher will say and write the following wordș. Identify the vowels soiunds in them and write them in the appropriate column.

/i/ /I/ /a/ /e/
flee, sleep speed, mean dream please sea, free. spin, trim hid, split, mint, click catch, fan span, mad scratch drench tense left, sent, fresh den, sketch.

B. Spoken English

Situation: 2
(Two friends Raj and Latif meet by chance. Fill in the blanks) :

Raj: Oh, what a surprise You’re Latif aren’t you?
Latif: Yes I am, But how come you’re here?
Raj: Latif, I have come on some official work here
Latif: Ah, you’re a businessman. You have set up a shop here, haven’t you?
Raj: Yes I have. Well, let’s have, coffee shall, we?
Latif: By all means. After that we can talk a lot, can’t we?

Read the map and the information is given carefully. Based on them, say whether the following statements are true or false, Write “T’ for true and ‘F’ for false in the boxes accordingly.

Question 1.
Tamilians are over 50% in the northernmost part of Srilanka.
Answer:
True

Question 2.
In Batticola the Tamilians are less than 50%.
Answer:
False

Question 3.
The east coast of Sri Lanka has more Tamilaians than its west coast.
Answer:
True

Question 4.
More than 50% of the people in Colombo are Tamilians.
Answer:
False

Question 5.
Only Sinhalese live in Jafna.
Answer:
False

Question 6.
The central part of Srilanka is dense with Tamilians.
Answer:
False

Question 7.
Kandy does not have any sea coast.
Answer:
True

D.Grammar:

Task 1. Use walk’ or ‘ walks’ in sentences beginning with the following subjects :

  1. My father walks in the evening.
  2. You are walking slowly.
  3. John walks with his dog.
  4. Children are lazy to walk.
  5. Your sister is punctual to walk.
  6. Twenty boys are participating in the competition of brisk walk
  7. His brother walks with his friend.

Task 2. Match the words. Using the appropriate form of verbs, frame sentences. One example is given.

  1. A ship sails on water.
  2. The doctor treats the patient.
  3. A dog chases a cat.
  4. Birds fly in the sky
  5. Vendors sell things on the streets
  6. Children like sweets .
  7. A carpenter makes tools from wood.
  8. Water flows downwards.
  9. Our school beginning at 9O’clock in the morning
  10. The goal keeper stops the ball.

The Present Continuous or The Present Progressive Form.
Task 3. Look at these pictures. Write what they are doing.

According to picture

  1. A mother is lighting the lamp.
  2. A farmer is carrying a bundle
  3. A girl is eating a fruit.
  4. A student is reading a book.
  5. A boy is running in the field.

E. Writing
Framing sentences

Task 1. Frame appropriate phrases with the words from the table given by below. Also, build by a context/ sentence using the phrase.

A B C
faith
interest
sympathy
slave
passion you memory
to
for
in
the poor
science
money
dancing

e.g. Phrase — slave to money.
Context : Pradeep is a slave to money. He has become inhuman.

  1. Phrase — Faith in science
    Ravi has faith in science. So he believed to conduct experiments in science.
  2. Phrase — Sympathy for the poor.
    If we show sympathy for the poor, this will help to build harmony in the society.
  3. Phrase — Interest in dancing
    Girls are interested to learn dancing. They are able to give nice programmes.
  4. Passion for science
    Scientists have passion for science. So they can work hard in research centers.

Task 2. Rearrange the words into meaningful sentences.

  1. I learn a little from every incident.
  2. The bigger of the two was a sturdy youngster
  3. They wore no shoes and their feet were muddy.
  4. Mahatma Gandhiji adopted non-violence as his weapon.
  5. I thought on the subject deeply, that evening.

Sir C.V. Raman Summary in English

Sir C.V. Raman was a great scientist. He won the Nobel prize for his work on scattering of light and his discovery of the Effect of Light Rays [Raman Effect]. The govt gifted him 25 acres of land to carry out further research work. Raman Institute was the dream child of Sir C.V. Raman.
1. He was born on November 7th 1888 in Trichy. His parents were Chandrasekhar Iyar and Parvathi Ammal. His father was a professor of Physics at Hindu College, Vishakapatnam. Raman studied there. He was very much interested in science from his boyhood days. He had made the model dynamo in his early childhood. He borrowed science books from college students and read them. He showed great interest in science. He used to fall sick now and then.

2. He got First class in Matriculation examination of the age of 12. He joined Presidency college and his relatives wanted him to give up science and take History and Economics as his special subjects for B.A. But Raman took Physics and secured I Rank and a number of prizes in B.A. He passed M.A. Physics in January 1907.

3. After M.A., he wanted to go to U.K for higher studies in Science. Because of his health. This was the greatest disappointment in his life. He got the first place in Competitive examinations and was appointed Deputy Accountant General in 1907 at Calcutta. All his relatives felt happy. But Raman felt like a fish out of water in his new post. He still had hopes and waiting for an opportunity to become a Scientist.

4. Even though he was Deputy Accountant General he mixed with scientists and took interest in science. Once he saw a banner of science, he got off the moving train and went to meet the scientists. Once he heard an institution had bought a piece of Modem Scientific appartus, he hurriedly went to have a look at it.

5. In 1911, he was appointed as Special Accountant General for Posts and Telegraphs in Calcutta. When he was offered the post of Professor at Calcutta University, he j umped at this offer and accepted gladly. After 15 years service, he became the Director of the Indian Institute of Science in Bangalore. The Raman Research Institute was started in 1948. He be¬came the Director of the Research Institute.

6. He was the great scientist, he would for¬get all about food and rest while he was at work, his wife had often to tell him that his breakfast or coffee was getting cold. He saw the wonderful blue of Mediterranean Sea, this led him to work on the Laws of Light scattering in liquids and discovered the Raman Effect. For this he got the Nobel Prize in 1930.

7. Raman was a kind man. When he was working as the Deputy Accountant General, he helped to exchange a burnt 100 Rupee note of a villager to a new one. Once Raman admitted candidate to Raman Research Institute though he failed in the test because of his honesty.

8. Raman got a number of honors and medal. In 1929 he was knighted by King George V and became Sir C.V.Raman. number of Universities honoured him with Doctorates. Government of India awarded him with Bharat Ratna in 1954. Soviet Union honored him the International Lenin Prize.

9. Raman died on 21st November 1970 at the age of 82. India lost her great son and the world, a great scientist.

Sir C.V. Raman Summary in Kannada

Sir C.V. Raman Summary in Kannada 1
Sir C.V. Raman Summary in Kannada 2
Sir C.V. Raman Summary in Kannada 3
Sir C.V. Raman Summary in Kannada 4

KSEEB Solutions for Class 8 English

Leave a Comment