Karnataka Solutions for Class 8 English Chapter 4 The Boy Who Asked for More

You can Download The Boy Who Asked for More Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 8 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

The Boy Who Asked for More Questions and Answers, Notes, Summary

C1. Answer the following questions and share your responses with your partner.

Question 1.
Where was Oliver Twist Born?
Answer:
Oliver Twist was born in the poor house of a little town on a cold, black night in the winter of 1837.

Question 2.
Who was present when Oliver was born?
Answer:
When Oliver was born, the doctor was present, who was hastily called for the purpose.

Question 3.
What happened to the mother as soon as the child was born?
Answer:
As soon as the child was born, mother was died.

Question 4.
What dis the mother look like while she was alive?
Answer:
The mother was young and good looking | woman while she was alive.

Question 5.
Who was Mr. Bumble ?
Answer:
Mr. Bumble was a town beadle, he had full authority over the people of the poor house.

Question 6.
How did Mr. Bumble treat the children?
Answer:
Mr. Bumble was the officer in charge of the poorhouse. He starved and ill-treated the children under his care.

Question 7.
What did Oliver’s friends want him to ask the master?
Answer:
Oliver’s friends persuaded him to ask for more food.

C2. Answer the following questions and share your responses with your partner.

Question 1.
How were the children fed in the house?
Answer:
The children were fed in a large stone hall, with a big metal basin at one end. The master stood by the metal basin and served each child with a small bowl of watery gruel. Boys have very good appetites and the food given them was not sufficient.

Question 2.
Why was a council’ held by the boys? What did they decide in it?
Answer:
A council was held by the boys because the boys were not fed enough in the poor house. Boys have good appetites. They were all always hungry. That evening one of the bigger boys said that unless he had an extra bowl of gruel, he would certainly eat the boy who slept next to him. That boy had a wild and hungry eye, therefore the smaller boys believed him. The decision of the council was that Oliver Twist walks up to the master and to ask for more.

Question 3.
What did Oliver ask his master for?
Answer:
Oliver had the bowl in his hand and stood in front of the master and asked, Please Sir, I want some more”.

Question 4.
How did the master react to the request of Oliver?
Answer:
The master turned pale and shouted ‘what’ as if he could not believe his ears. When Oliver repeated his request, the master hit him, seized him by his arms, and shouted for the beadle.

Question 5.
What was the punishment that Oliver got asking for more?
Answer:
The master aimed a blow at his head, seized him by his arms, and called Mr. Bumble. Mr. Bumble came and Oliver was immediately locked in a room to spend the night alone. That was the punishment for Oliver for asking more food.

Question 6.
What did Mr. Bumble ultimately decide to do with Oliver?
Answer:
Mr. Bumble ultimately decided that Oliver was to be thrown out of the poorhouse. So he announced, offering a reward of 5 pounds to any man or woman who would take Oliver Twist from that poorhouse.

Question 7.
What was Oliver’s crime, according to Mr.Bumble?
Answer:
According to Mr. Bumble, it was an offense to ask more food being an orphan. he considered that how dare he was to ask, and it tempted a lot.

Read and Write:

C3. Read and discuss your responses to your partner. Then write

Question 1.
Briefly explain the circumstances under which Oliver Twist was born.
Answer:
Oliver’s mother was a young, good looking woman. She was found lying in the street. It appeared she had walked a long distance before she came there. She was shifted into the poor – house. A doctor was hastily called for. Oliver was born on a dark, cold night in the winter of 1837. An old woman helped the doctor at the time of Oliver’s birth. Oliver’s mother died as soon as he was born, leaving him an orphan.

Question 2.
How can you say that Oliver’s mother was a poor woman?
Answer:
Oliver’s mother was a young, good looking woman who had been found lying in the street. It was clear that she had walked some distance before she died. Her shoes had been torn to pieces. This shows Oliver’s mother was a poor woman.

Question 3.
What kind of a man was Mr. Bumble?
Answer:
Mr. Bumble was a town beadle, he had full authority over the people of the poor house. Mr bumble starved and ill-treated the children under his care.

Question 4.
Why were the boys always hungry?
Answer:
The boys were not fed enough in the poorhouse. Boys have good appetites. They were all always hungry.

Question 5.
How did the children plan to satisfy their hunger?
Answer:
The children held a council the decision of the council was that Oliver Twist was to walk up to the master and to ask for more.

Question 6.
What was the result of Oliver’s request for more food?
Answer:
The master punished Oliver with a blow to his head. Mr. Bumble locked him up in a room for the night. Both of them felt that asking for more food was Oliver’s crime.

Question 7.
Why did Mr. Bumble get a notice posted outside the gate?
Answer:
According to Mr. Bumble it was an offense to ask more food being an orphan and ultimately decided that Oliver was to throw off the poorhouse. So he announced offering a reward of 5 pounds to any man and woman who would take Oliver Twist form the poorhouse.

Question 8.
Sum up Oliver’s birth and his life in the poor house.
Answer:
Oliver Twist was born to a poor woman in a little town on a cold black night in the winter of 1837. As soon as the child was born the mother died. Oliver was taken to Mr. Bumble’s orphan house. The children were fed in a large stone hall, with a big metal basin at one end. The Master stood by the metal basin and served each child with a small bowl of watery gruel. The boys were not fed enough in the poorhouse. Boys have good appetites. The council decided that Oliver Twist walk up to the master and to ask for more. The master was fat and healthy but when he

heard Oliver request he turned pale. He said ‘What !’ as if he could not believe his ears. After this Mr. Bumble immediately locked him in a room to spend the night alone. It was a punishment to Oliver for asking more food, for this Mr. Bumble decided to throw him out of the poorhouse by announcing a reward of 5 pounds to any man or woman who would take Oliver Twist from that poorhouse.

Question 9.
Briefly narrate the events that led to Oliver being locked up in a room.
Answer:
The children in the poor house were not fed properly. Mr. Bumble was ill-treating them. At mealtime, a small bowl of watery gruel was given to the children. They were always hungry and wanted more food. One evening a boy said that he would eat the boy who slept next to him if he was not given an extra bowl of gruel. The children held a meeting. They appointed Oliver to go to the master after supper and ask for more food. When Oliver requested the master to give him some more gruel, he got wild and hit him hard. The master complained to Mr. Bumble about Oliver’s crime. Mr. Bumble became angry and he locked up Oliver in a room for the night.

C4. Match the descriptive words that go with the characters listed below

Oliver Twist Oliver’s Mother Mr. Bumble
hungry young cruel
thin good looking pale
frightened fat
miserable
submissive
poor tyrannical

poor, hungry, cruel, pale, thin, frightened, miserable, good looking, fat, tyrannical, submissive.

C5. Look at the following headings. Choose the best among them for the paragraphs indicated. Write them against the numbers.

Paragraph

  1. Death of the mother
  2. Birth of an orphan
  3. Boy’s admission to the poor house
  4. Naming of a boy 5. Boys holding a council
  5. Oliver being forced to ask for more
  6. Mr Bumble’s reaction
  7. Punishment

V1. Underline the word that does not belong to the group in each case.

  1. farmer, former, doctor, teacher’
    former
  2. ate, swallowed, smelt, gulped
    Smelt
  3. miserable, sad, agile, sorrowful
    agile
  4. stated, said, narrated, heard
    heard
  5. quickly, hastily, rudely, immediately
    rudely
  6. weak, pale, robust, thin
    robust

V2. Look at the following two words.

The first is a verb and the second is a noun. We add  ‘ment’ to the verb and get the noun. Given below is a list of nouns. Some are made from verbs. e.g., ‘movement’and some are not. e.g., ‘cement’. Pick out those words which are made from verbs.

  1. Movement
  2. cement
  3. amazement
  4. development
  5. instrument
  6. establishment
  7. measurement
  8. regiment
  9. astonishment
  10. government
  11. moment
  12. garment

V3. Write down the noun forms of the following verbs. They do not take the suffix – ‘ment ending. [You may consult a dictionary if you like]

  1. invent — invention
  2. born — birth
  3. suggest — suggestion
  4. exist — existence
  5. grow — growth
  6. tire — tiresome
  7. think — though

C.Grammar:
Framing Questions

Task 1. Frame questions for the following statements. One is done for you.
A. Eg:
Sujay and Supriya are Radha’s cousins
Are Sujay and Supriya Radha’s cousins?

  1. The pet dog is called Rambo.
    Is the pet dog called Rambo ?
  2. The children are happy.
    Are the children happy?
  3. He is practicing yoga.
    Is he practicing yoga?

B. Eg :
Radha likes sweets.
Does Radha like sweets?

  1. She visits her aunt’s place every summer.
    Does she visit her aunt’s place every summer?
  2. She loves playing with her cousins.
    Does she love playing with her cousins?
  3. He likes reading storybooks.
    Does he like reading storybooks?

C. Eg :
The children love playing with Rambo
Do the children love playing with Rambo?

  1. The kids practice yoga every morning.
    Do the kids practice yoga every morning?
  2. Reshma and Rahim like to play with Raghu.
    Do Reshma and Rahim like to play with Raghu?
  3. They enjoyed the vacation
    Did they enjoy the vacation?

Task 2. Frame questions for the statements given below using the question words given in brackets. Do not for
get to put the question mark. The first question is done for you.

  1. This novel was written in 1969 (when)
    When was this novel written?
  2. The briefcase was stolen at the station(Where)
    Where was the briefcase stolen?
  3. The auditorium was constructed last year(When)
    When was the auditorium constructed?
  4. The money was collected by the students.(By Whom)
    By whom was the money collected?
  5. They have bought six plants for my garden. (How Many)
    How many plants have they bought for my garden?
  6. His house was destroyed by fire (How)
    How was his house destroyed?
  7. The servant let out the secret. (Who)
    Who let out the secret?
  8. Sunder visits his parents twice a week. (How Often)
    How often does Sunder visit his parents?
  9. You have selected this book (which)
    Which book have you selected?
  10. Janaki waited for two hours to consult the doctor. (How long)
    How long did Janaki wait to consult the doctor?
  11. It is his fault (whose)
    Whose fault is it?

D. Writing:

Task 1. Look at the following table. Some important facts about Ruskin Bond are given. Write a paragraph based on the information provided.

Birthplace — Kasauli H.P.
Date of birth —19 May 1934.
Residence — Mussoorie
Work-Occupation — Novelist, short story writer
His -books — Translated into many European and Indian languages.
Awards — Kendra Sahitya Academy Award in 1992.
Ruskin Bond, a fmous novelist and story writer, born on 19 May 1934 at Kasauli, Himachal Pradesh. He stays at Mussoorie. His books translated into many European and Indian Languages. He is the author of Blue Umbrella and Delhi is not far Ruskin Bond was awarded Kendra Sahitya Academy Award in 1992.

The Boy Who Asked for More Additional Questions and Answers

Question 1.
On what kind of night was Oliver born?
Answer:
Oliver was born on a cold, dark winter night.

Question 2.
Why does the author say that the baby would have cried still louder?
Answer:
The author thinks that, if the baby had known that he was an orphan in a poor house, he certainly would have cried still louder.

Question 3.
Who named the baby?
Answer:
The town beadle Mr. Bumble named the baby.

Question 4.
How did Oliver Twist look on his ninth birthday?
Answer:
Oliver looked pale and thin.

Question 5.
Who brought Oliver trouble in the end?
Answer:
His own companions brought him trouble in the end.

Question 6.
What do boys generally have?
Answer:
Boys generally have good appetites.

Multiple Choice Questions:

Four alternatives are given for each of the following questions/ incomplete statements. Choose the most appropriate one.

Question 1.
The extract ‘The Boy Who Asked For More’ is written by
A) Daniel Miller
B) Charles Dickens
C) A.L. Hendricks
D) C.F. Andrews
Answer:
B) Charles Dickens

Question 2.
Oliver was born in the year
A) 1837
B) 1836
C) 1838
D) 1840
Answer:
A) 1837

Question 3.
The name ‘Oliver Twist’ was invented by
A) Mr. Bumble
B) Oliver’s father
C) his master
D) his mother
Answer:
A) Mr. Bumble

Question 4.
Who persuaded Oliver to ask for more?
A) Mr. Bumble
B) His master
C) His friends
D) One of the bigger boys
Answer:
C) His friends

The Boy Who Asked for More Summary in English

‘Oliver Twist’ is a very famous and popular story throughout the world. The reader never forgets this story which is most memorable and touched deeply. This lesson is an “extract from “Oliver Twist’.

Oh er was born to a poor woman in the poor- house of a little country town on a cold black night in the winter of 1837. A doctor attended Iris birth who was hastily called for the purpose.

His mother died as soon as the baby took his first breath. She was a young, good-looking woman and died on the street. It was clear that she had walked some distance before she died. Nobody knew her.

The baby cried loudly. If he could have known that he was now an orphan of a poor house, it is likely that he would have cried still louder.

Mr. Bumble called this baby as Oliver Twist. He was the town office and had full authority of the poorhouse. He thought himself a very great man and strayed and ill-treated the children. Oliver was pale, thin child at his ninth birthday. He had hardly known a kind word or any kindly look. His friends were his companions in misery. In the end, they brought him trouble. They persuaded him to ’ask for more’.

One evening at supper time as usual the master was serving the food to the children. He was serving a small bowl to watery grauel. The food was not enough for the boys because they had an excellent appetite. One of the bigger boys said to Master that unless he had an extra bowl of grauel, he would certainly eat the boy who slept next to him. So the smaller boys believed him. A council was held. Oliver Twist
w as appointed to ask for more.

After the boys swallowed their food, they forced Oliver to go. He went to master and asked in a little frightened voice, “Please sir, I want some more”. The master was fat healthy man, he said what’ he could not believe his ears.

The master aimed a blow at the head, seized him by his arms and shouted for the beadle (officer). Mr Bumble rushed and heard of Oliver’s crime. He claimed ’Asked for more’. I never heard of such a thing, this miserable boy will be hung !.

As a punishment, Oliver was locked in a room to spend the whole night alone. Early next morning a notice was posted on the gate offering a reward of five pounds to any man or woman who would take Oliver Twist from that orphanage.

The Boy Who Asked for More Summary in Kannada

The Boy Who Asked for More Summary in Kannada 1
The Boy Who Asked for More Summary in Kannada 2
The Boy Who Asked for More Summary in Kannada 3

KSEEB Solutions for Class 8 English

Leave a Comment

error: Content is protected !!