Karnataka Solutions for Class 9 English Poem Chapter 5 Justice

You can Download Justice Poem Questions and Answers Pdf, Notes, Summary Class 9 English Karnataka State Board Solutions to help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Justice Poem Questions and Answers, Notes, Summary

Before you Read

Make a list of things and obligations that cannot be bought with money.
Answer:
Kindness, help, donation, water, air all human values.

Understand the poem

What is the poet trying to tell us? Read the following and find out the ideas of the poet. Work in groups.

Question 1.
When is justice reduced to trade?
Answer:
Justice is reduced to trade when some people it exploit her for their gain. Justice has become a commodity for sale now.

Question 2.
What is the poet’s concern about justice expressed in the line “A distressing gain through loss?
Answer:
Though some people gain justice by bribing and made a great loss tp it has survived the test of time only because of its inherent strength.

Question 3.
What kind of a right is justice?
Answer:
The kind of right justice is which has a heart of truth and struggle nature for the cause of the right and welfare of the people who are seeking the right justice.

Question 4.
What kind of justice is dead, according to the poet?
Answer:
Justice with no heart for truth and justice with no dash for the right cause is justice dead. Truth and right cause should always win. Otherwise, they are dead.

Question 5.
How does the poet describe Justice?
Answer:
Justice is a great quality of life value. But unfortunately in the present days justice has become a commodity of sale for some people. Though there are immortal attacks on justice, it was survived the test of time only because of its inherent strength. She is cool like ice and like a rock. Some people bribe and influence her. This hardship makes her no more justice. She is chained with bribe and greed. She is pulled out as fish out of water. Due to some people’s bribery she never reaches self by herself. Today Justice is dead, because she has no heart of truth. She does not struggle for the right cause. Thus the poet describes justice.

Question 6.
What present status of Justice worries the poet?
Answer:
At present status, justice has become a commodity of sale for some people. She is shackled to greed and bribe. She is pulled out from popular moods. She has become dead, as she has no heart for truth and no reaction of the struggle for the right cause. This present status of justice worries the poet.

Read and Appreciate:

Question 1.
The poet compares Justice to gold strains, ice, and rock. Why?
Answer:
In the present days. Justice has become a commodity for sale. Though there informal attacks on justice, it has existed because of her inherent strength. Though she has been kept in the dark hall of race for survival, like gold strains in mud to be exploited. She stands like still rock, which cannot be displaced and she looks like as cool as ice. There is no easy road (way) to influences her or attracts her, soul.

Question 2.
The poet says,“No easy road to charm her soul while hardships makes her no more Justice.” Do you find his opinion about justice contrasting? If so, why? If not why? Discuss in groups.
Answer:
Though they are immoral attacks on justice, she has exited because of its inherent strength. She is still like rock. She is cool like ice. Due to her such a strength no one can be able to find a way to attract her soul. No way is there to influence here.

Justice Additional Questions and Answers

Choose the correct answer.

Question 1.
Human life is based on certain:
(a) Things
(b) Values
(c) Customs
(d) Culture.
Answer:
(b) Values

Question 2.
Justice is one such value that answers exploitation:
(a) Life
(b) Free life
(c) Crime life
(d) Happy life.
Answer:
(b) Free life

Question 3.
Though there are immoral attacks on justice, it has survived like:
(a) Rock in the mud
(b) Silver in the mud
(c) Gold strains bound in mud
(d) Coal.
Answer:
(c) Gold strains bound in mud

Question 4.
Justice with no heart for truth; justice with no dash for right cause is:
(a) Justice dead indeed
(b) Justice alive indeed
(c) Injustice
(d) Trade.
Answer:
(a) Justice dead indeed

Answer the following:

Question 2.
Name the figures of speech used in the following sentences:

  1. Though wrapped in the black packs like gold strains bound in mud.
  2. She is cool like ice and still like rock.
  3. Like rat, caught in the sack of death like deer, caught in lions lair.
  4. She never reaches self by herself.
  5. No easy road to charm her soul

Answer:

  1. Simile
  2. Simile
  3. Simile
  4. Personification
  5. Personification.

Justice Poem Summary in English

In the opinion of the poet in the present poem is that in the present days, justice has become a commodity of sale for some people. Though there are immoral attacks on justice, it has survived the test of time only because of inherent strength.

Justice, which is exchanged for earning is no justice. Exchanging for earning is a trade. Today justice has become a commodity of sale for some people. Though there are immoral attacks on justice, it has survived the test of time only because of its inherent Strength. Still the justice struggles for its survival. She is cool like ice. She is still like a rock. There is no way to attract her soul, but hardship makes her no more Justice. In justice makes her not true justice. Now a days she is influenced by so-called great and popular people Justice is shackled or chanced to bribe and greed she is pulled out by the popular people, or so-called great people. They are to exploit her. They have kept her in the thick jungle of hightless night (in dark house). She is caught by, these people like a rat in the bag of death and like deer caught in lion’s resting place. In such a situation, she never reaches her self by herself. At present justice is forever from truth. The truth, that is God is pulled out from heart. She has lost her struggle for the righ course. Indeed Justice is dead.

Justice Poem Summary in Kannada

Justice Poem Summary in Kannada 1
Justice Poem Summary in Kannada 2

KSEEB Solutions for Class 9 English

Leave a Comment