KSEEB Solutions for Class 7 English Poem Chapter 4 Froth and Bubble

Students can Download English Poem 4 Froth and Bubble Questions and Answers, Summary, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 7 English Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Board Class 7 English Poem Chapter 4 Froth and Bubble

Froth and Bubble Questions and Answers, Summary, Notes

Before you read:

We face many things that scare us. Development takes place when we try to overcome fear. Each time we face those fears we become more courageous.
“Courage is tiding the right thing with confidence”

Who comes to your mind when you – hear the word “Courage”?
Answer:
Swami Vivekanand, Bhagath Singh.
Name a few people from history who have shown courage/kindness.
Example: Jhansi Rani LaxmiBai and Bhagath sigh
Kindness: Example: Mother Theresa and Florence Nightingale St. Francis

KSEEB Solutions

Check your understanding

C1. Answer in a sentence each:

Question 1.
What should not be done, according to the poet?
Answer:
We should not ask the questions.

Question 2.
Who should be helped?
Answer:
We should help every weak neighbours or those who are in need.

Question 3.
What should not be asked for?
Answer:
We should not ask for help from anybody.

KSEEB Solutions

4. Life, says the poet, is froth and bubble.

Question 5.
In the poem, ‘stone’ means
a. rock
b. bubble
c. strong feelings
Answer:
c. strong feelings

C2. Discuss in pairs and answer:

Question 1.
According to the poet what is life?
Answer:
According to the poet the life is uncertain. The life is compared to froth and bubble because life is also temporary and momentary like froth and bubble.

KSEEB Solutions

Question 2.
When do the two things stand like stone?
Answer:
If we show kindness in another’s trouble and we should be courageous in our own trouble or hardships of life. These two virtues are used in our life, it should stand like stone.

Question 3.
What should we do till our goal is won?
Answer:
We should live patiently and do our work I promptly and we should not question, until our goal is won.

C3. Discuss with the teacher and answer:

Question 1.
What is the message of the poem?
Answer:
We should be kind towards other and have courage in doing the right thing with confidence. Kindness and courage are two good virtues, we should have it.

Question 2.
According to this poem what is our duty in this life?
Answer:
We should help those who need and do not expect or ask help from others. We should live to do our duty, work hard until we reach our goal.

KSEEB Solutions

Question 3.
Why do you think the poet has compared life to froth and bubble.
Answer:
The situation and problems that we come cacum in life are like froth & bubble at surfaces for sometimes and disappear after some time. Both froth & bubble do not stay forever.

Question 4.
Why does the poet compare gentle emotions to stone?
Answer:
Kindness and courage are two strong feelings are mould have. Any amount of persuasion from others should not take away there 2 feelings your heart the stone or rock can withstand any natural calamity like Tsunami, floodsek It. generally does not move from its place, likewise these 2 positive feelings that you have should not go away, come what even be the circumstances or situations.

C4. Learn more rhyming words:

Fill in the blanks by picking the rhyming words from the poem and add more words to the list. One is done for you.

KSEEB Solutions for Class 7 English Poem Chapter 4 Froth and Bubble 1
Answer:

a word in the poem labour the word which rhymes neighbour other words that rhyme harbour
won none done, son
bubble trouble marble
stone own known
certain captain maintain

KSEEB Solutions

C5. Think about the poem:

Question 1.
Which line do you like in this poem and why?
Answer:
Kindness is another’s bubble, courage in your own. These two strong qualities every human being should have towards his fellow being living in this world become smooth if everyone this to adopt to have these 2 feelings. This makes a person strong as there 2 are positive feelings.

Question 2.
Discuss kindness and courage with your friend.
Answer:
Self-assessment.

Question 3.
“Arise, Awake, stop not till the goal is reached”. Do you know who said this? This inspiring statement is given by the great saint of India-Swami Vivekananda. Collect the sayings by great people of India and display them in your classroom.
Answer:
Self-assessment.

KSEEB Solutions

Froth and Bubble Summary In English

Froth and Bubble Summary In English 1
This poem was written by Adam Lindsay Gordon. It is a very short poem containing only eight lines. The poet explained how we should live?
We should live and do our work till we reached the goal. We should not ask questions. As much as possible we should help our weak neighbors, especially those who are in need. Simultaneously we should not expect help from others.

Our life is short and uncertain like froth and bubble. We should always remember that kindness and courage are two things everlasting and stand like stone. So we should show mercy or kindness in another’s trouble, but we should possess courage and live bravely we can succeed in our life and achieve our goal courageously.

KSEEB Solutions

Froth and Bubble Summary In Kannada

Froth and Bubble Summary In Kannada 1
Froth and Bubble Summary In Kannada 2

KSEEB Solutions

Leave a Comment

error: Content is protected !!