1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions

You can Download Practical Oriented Questions Questions and Answers, Notes, 1st PUC Accountancy Question Bank with Answers Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions

1st PUC Practical Oriented Questions

Question 1.
Mention the accounting equation and also give examples with balance sheet.
Answer:
Accounting equation => Capital = Assets + Liability
Example:
(i) Anil started business with cash Rs. 50000 Accounting equation => Capital = Assets + Liabilities
∴ Capital = 50,000, Assets (cash) = 50,000
∴ 50,000 =50,000

(ii) Purchase goods for Rs. 20,000
Capital = 50,000, Cash = 50,000-20,000 = 30,000 Stock = 2,000
∴ Capital = Cash + Stock
50,000 = 30,000 + 20,000
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 1

Question 2.
Write the specimen of accounting cycle.2009, 2011(S), 2008, 2009, 2010(N), 2012(N)
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 2

Question 3.
Pass journal entries from the ledger given. 2009(S)
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 3
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 4

Question 4.
Prepare the format of a bills of exchange. 2008(N), 2009, 2010. 2011(S), 2012(N) and (S)
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 5

Question 5.
Give the speciman of an Invoice. 2011(S), 20011(N)
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 6
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 7

Question 6.
Write the speciman of debit note. 2009, 2010(N) 2009(S)
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 8

Question 7.
Write the speciman of credit note.
Answer:
Specimen of Credit note
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 9

Question 8.
Write the accounting equation find out missing figures. 2009(N)
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 10
Answer:
Accounting equation
Asset = Capital + Liabilities
(i) 40,000 = Capital-20,000
Capital = 40,000 -20,000
Capital = 20,000

(ii) Assets = 15,000 + Liabilities + 20,000
∴ Assets = 45,000

(iii) 50,000 = Liabilities + 2,000
Liabilities = 50,000 – 20,000
∴ Liabilities = 30,000

1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 23

Question 10.
Prepare a trading a/c with five imaginary figures. 2008(N), 2010(S), 2012(N)
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 11
Question 11.
Write the specimen of profit and loss account with imaginary figures.
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 12

Question 12.
Prepare Balance sheet speciman with imaginary figures. 2010(S)
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 13

Question 13.
Prepare a Trial balance with ten imaginary figures. 2008(S)
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 14
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 15

Question 14.
Prepare a capital ledger a/c for the following transaction.
01- 07 – 2008 Savith commenced business with cash Rs. 20000 machinery Rs. 10000 and building Rs. 15000.
18 – 07 – 2008 She withdraw Rs. 5000
20 – 07 – 2008 the netprofit earned rs. 1,000
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 16

Question 15.
Write the specimen of journal and ledger
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 17
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 18

Question 16.
Write the specimen of simple cash book with five imaginary items. 2010(N), 2008, 2010(S)
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 19

Question 17.
Prepare a machinery account for two years with imaginary figures under
(a) Straight line method
(b) Diminishing balance method.
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 20

Question 18.
Prepare a statement of affairs with five imaginary figures.
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 21

Question 19.
Draw a block diagram of main components of computer.
Answer:
1st PUC Accountancy Question Bank Practical Oriented Questions - 22

Leave a Comment

error: Content is protected !!