2nd PUC English Workbook Answers Streams Dialogue Writing

You can Download 2nd PUC English Workbook Answers Streams Dialogue Writing, 2nd PUC English Textbook Answers, Karnataka State Board Solutions help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka 2nd PUC English Workbook Answers Streams Dialogue Writing

Exercise 1:

Teacher : You are late to class, Pradeep. (Complaining)
Pradeep : Madam, I _________ the bus. The next bus _______ (Apologizing)
Teacher : In that case you should _______ (Suggesting)
Pradeep : ________ (Agreeing, Leave taking)
Answer:
Teacher : You are late to class, Pradeep.
Pradeep : Madam, I’m sorry. ¡ missed the bus. The next bus was after hallan hour.
Teacher : In that case you should not have come to class.
Pradeep : Yes, madam. I’m sorry. Shall I leave now?

KSEEB Solutions

Exercise 2:

(Rahul and his wife Latha plan to have a holiday. They discuss the options.)
Rahul : Latha, my boss told me that I could take a vacation.
Latha : ________ (congratulating)
Rahul : ________ (suggesting)
Latha : ________ (disagreeing)
Rahul : ________ (giving an option)
Latha : How about Shimla ? It’ll be lovely there.
Rahul : But you know I’m not much of a mountaineer.
Latha : You love the sea, don’t you?
Rahul : ____________________
Latha : Why don’t you call a travel agency right away?
Rahul : ____________________
Answer:
Rahul : Latha, my boss told me that I could take a vacation.
Latha : Oh! Good. I’m alad vou could make it.
Rahul : Now that I have so many days of leave, why notpo to Rajasthan?
Latha : Oh no! It would be very hot in Rajasthan.
Rahul : Then vou decide the place.
Latha : How about Shimla ? It’ll be lovely there.
Rahul : But you know I’m not much of a mountaineer.
Latha : You love the sea, don’t you?
Rahul : Yes, I do.
Latha : Why don’t you call a travel agency right away?
Rahul : Ill do that.

Exercise 3:

You and your friend are at the cinema. You have got two seats on either side of a gentleman, who offers to change his seat so that you and your friend can sit together. Complete the dialogue given below.

You : Excuse me, sir. Could you please
Gentilman : Oh yes, definitely. Where are your seats?
You : They are on either side of your seat.
Gentilman : ____________________
You : Thank you, sir. We’ve been waiting to see this movie together.
Gentilman : I understand. By the way
You : I am Aniket.
Gentilman : Fine thank you.

(Language functions expected – calling attention, requesting for a favour, introducing, agreeing)
Answer:
You : Excuse me, sir. Could you please exchange vour seat with ours?
Gentilman : Oh yes, definitely. Where are your seats?
You : They are on either side of your seat.
Gentilman : No problem. I’ll go to the extreme left.
You : Thank you, sir. We’ve been waiting to see this movie together.
Gentilman : I understand. By the way what’s vour name?
You : I am Aniket This isAnkur, my friend.
Gentilman : Fine thank you.

Exercise 4:

(Ms. Shanta wants to buy a new TV set. She visits the showroom and talks to the sales person there.)
Sales person: Good morning madam. Can I help you?
Ms.Shanta : _______________
Sales person: Do you have any particular brand in mind?
Ms.Shanta : _______________
Sales person: Both are very good madam. We have the latest models.
Ms.Shanta : ______________
Saies person : Certainly.
Ms. Shanta : _________
(Language functions expected – greeting, seeking information, making requests, expressing gratitude)
Answer:
Sales person: Good morning madam. Can I help you?
Ms.Shanta : I’m interested in buying a TV set.
Sales person : Do you have any particular brand in mind?
Ms.Shanta : No, could you please tell me between Sony and Samsung which is better?
Sales person : Both are very good madam. We have the latest models.
Ms. Shanta : Can you please explain the features to me?
Sales person : Certainly.
Ms. Shanta : Thank you. ¡ think!’!! settle for Sony.

KSEEB Solutions

Exercise 5:

Neetu is interested in doing a course in joUmalism. She calls up the Department of JoUmalism to find out the details of the course. The public relations officer answers the phone.
P.RO. : Good morning. Department of JoUmalism.
Neetu : ____________ (Introducing and enquiring about the courses)
P.R.O. : We offer two courses. Bachelor of Communication and JoUmalism (BCJ) and Master of Communication and JoUmalism (MCi).
Neetu : _______ (request to know about the duration of the course).
P.R.O. : BCJ is a two year course and MCJ is a one year course. Any graduate can apply for BCJ and those who have passed BCJ can apply for MCI.
Neetu : __________ (making enquiry about selection)
P.R.O. : There will be a written test and interview.
Neetu : _________________ (expressing gratitude)
Answer:
PRO : Good morning. Department of JoUmalism.
Neetu : 1m Neetu here. I’ve just completed my B.A. in Humanities. I want to know about the courses you offer.
PRO : We offer two courses. Bachelor of Communication and JoUmalism (BCJ) and Master of Communication and JoUmalism (MCJ).
Neetu : May I know about the duration of the courses?
P.R.O : BCJ is a two year course and MCJ is a one year course. Any graduate can apply for BCJ and those who have passed BCJ can apply for MCI.
Neetu : What about your selection procedure?
P.R.O. : There will be a written test and interview.
Neetu : Thank you very much for the in formation. I’ll come and take the application form.

Exercise 6:

At a friend’s house, while studying together for the examination:
Gagan : _____________________ (agreeing)
Aravind: Shall we take a small break?
Akshay : ____________________ (disagreeing)
Gagan : It is already 10 pm. I must complete my assignment.
Akshay : _______________ (asking about preferences)
Arvind : _____________ (leave taking)
Answer:
Akshay : Today we have to complete three units of Thermo-dynamics. What do you suggest?
Gagan : Yes, we should. Otherwise, we may never finish.
Aravind: Shall we take a small break?
Akshay : No, I don ‘t think so. It’s not even an hour since we started.
Gagan : It ¡s already 10 pm. J must complete my assignment.
Akshay : Which chapters in Thermodynamics do you prefer to revise?
Arvind : You go ahead with your revision. I need a break. I’ll take leave ofyou. Bye.

Exercise 7:

Anu knocks on the door of the doctor’s consulting room.
Doctor : Please come in.
Anu : ____________ (Greeting and introducing)
Doctor : Please sit down. Now tell me about your problem.
Anu : ____________ (Giving information)
Doctor : From when are you feeling this giddiness?
Anu : _____________ (Giving more information)
Doctor : Take these medicines and you Will be fine in two days.
Anu : _______________ (Thanking)
Answer:
Anu : Good morning Doctor. I’m Anu Joseph. I called you yesterday for an appointment.
Doctor : Please sit down. Now tell me about your problem.
Anu : I’ve been feeling slightly giddy these days.
Doctor : From when are you feeling this giddiness?
Anu : I’ve had this problem for the past two weeks. I feel it every time I get up from the
sitting position.
Doctor : Take these medicines and you will be fine in two days.
Anu : Thank you very much doctor. It’s a great relief to know that I’ll be fine in just two days.

KSEEB Solutions

Exercise 8:

(Joseph meets Shankar, a computer technician, to get his computer repaired.)
Joseph : Good morning sir.
Shañkar: Good morning, please be seated. _________ (Seeking information)
Joseph : My computer (Giving information)
Shankar: Right now we are too busy. Can you leave your PC with us for two days?
Joseph : Sorry I _____________ (Expressing disapproval)
Shankar: I am afraid you will have to go to another technician.
Joseph : ________________ (Ending conversation)
Answer:
Joseph : Good morning sir.
Shankar: Good morning, please be seated. May I know the problem with your computer?
Joseph : My computer has gone very slow. It takes more than a minute for each file to open.
t don’t know what the problem is. It works. But it’s very, very slow.
Shankar: Right now we are too busy. Can you leave your PC with us for two days?
Joseph : Sorry, I’m afraid I can’t wait for two days. I brought the PC to you because I’ve a lot
of work to catch up with and need the PC badly.
Shankar: I am afraid you will have to go to another technician.
Joseph : Okay, will do that as I’m really in a hurry. Thank you for your time.

Exercise 9:
(Fatima is Prema’s new neighbour. They meet and introduce themselves.)
Fatima : ______________ (Greeting) May I come in?
Prema : ________________ (Responds to greeting)
Fatima : ___________________ (Introduces herself)your next door neighbour.
Prema : _____________________ (Introduces herself) Please sit down.
Answer:
Fatima : Good evening. May I come in?
Prema : Good evening. Yes, surely. Do come in.
Fatima : I’m Fatima. Hope I’m not disturbing you. I’m your next door neighbour.
Prerna : Oh! I see. Glad. that you have made time to visit me. I’m Prema. We too have just
moved in. Please sit down.

Exercise 10:

(Uma and Ann are strangers and meet at a bus stop.)
Uma : Excuse me, ____________ ? (Asking for bus number)
Ann : ___________________ (GIving Information)
Uma : _________________ (Asking for platform number)
Ann : Go to platform number 27 and wait there.
Uma : ____________________ (Expressing gratitude)
Answer:
Uma : Excuse me. Do you know if 109 E has left?
Ann : I’ve been here for the past 15 minutes. 109 E hasn’t come. But it’s better that you
take 115. The route of 115 is the same, but it’s more frequent than 109 E.
Uma : Oh! Thank you. But which platform should I go to if ¡ have to catch 115?
Ann : Go to platform number 27 and wait there.
Uma : Thanks a lot. You have been a great help. God bless.

Leave a Comment