KSEEB SSLC Class 10 Science Solutions Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources

KSEEB SSLC Class 10 Science Solutions Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources are part of KSEEB SSLC Class 10 Science Solutions. Here we have given Karnataka SSLC Class 10 Science Solutions Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources.

Karnataka SSLC Class 10 Science Solutions Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources

KSEEB SSLC Class 10 Science Chapter 16 Intext Questions

Text Book Part I Page No. 128

Question 1.

What changes can you make in your habits to become more environment-friendly?
Answer:
We should switch off the electrical appliances when not in use. Water and food should not in wasted. Close the tap when not in use, Dump the objects made of plastic and glass in designated recycling boxes. Plastic, paper or glass must be recycled or reused and not dumped with other wastes. This is because objects made of plastic do not get decomposed easily. Besides soil fertility, they badly affect our environment. We should dispose the wastes safely and not disperse in public places. These are a few things that can be done to become more environment-friendly.

Question 2.
What would be the advantages of exploiting resources with short-term aims?
Answer:
There should be a judicious use of natural resources as they are limited in nature. We should not exploit resources for our short term gains as this would only lead to depletion of natural resources for the present generation as well as generations to come. Hence, we say that there are hardly any advantages of exploiting natural resources for short term gains.

Question 3.
How would these advantages differ from the advantages of using a long-term perspective in managing our resources?
Answer:
In the case of a long-time perspective in managing our resources, these resources will last for the generations to come. This management ensures uniform distribution among the people. It conserves the ‘ natural resources for many years and not just for a few years, as in the case of a short-term perspective in conserving natural resources.

Question 4.
Why do you think there should be equitable distribution of resources? What forces would be working against an equitable distribution of our resources?
Answer:
Natural resources of the Earth must be distributed among the people uniformly so that each and every one gets his share of the resource. Human greed, corruption and the lobby of the rich and powerful are thq forces working against an equitable distribution of resources.

Text Book Part I Page No. 132

Question 1.
Why should we conserve forests and wildlife?
Answer:

  1. Destruction of forests not only affect on forest products but it affects the water resources and it is soil pollution.
  2. Destruction of forest leads to shortage of fodder for animals, shortage of medicinal plants, shortage of fruits and nuts.
  3. There is a shortage of valuable timbers such as sal, sandal wood etc.
  4. Wild animals are also useful to us in many ways, hence we should conserve these by building sanctuaries and prohibited hunting.

Question 2.
Suggest some approaches towards the conservation of forests.
Answer:

  1. Cutting valuable trees should be prevented.
  2. We should use forest products, such that there should not be damage to the environment.
  3. All people should participate in the conservation of forest and wild animals.

Text Book Part I Page No. 135

Question 1.
Find out about the traditional systems of water harvesting/management in your region.
Answer:
One of the traditional systems of water harvesting used in our region is tanks. There may be other systems like ponds, water reservoirs etc.

Question 2.
Compare the above system with the probable systems in hilly/ mountainous areas or plains or plateau regions.
Answer:
In plains, the water harvesting structures are crescent-shaped earthen embankments. These are low, straight and concrete. In hilly regions, the system of canal irrigation called Kulyths is used for water harvesting. This involves a collection of rain water in a stream, which is then diverted into manmade channels down the hill sides.

Question 3.
Find out the source of w ater in your region/locality. Is water from this source available to all people living in that area?
Answer:
The source of water in our region is ground water. Water from the source is available to all the people living in that area.

KSEEB SSLC Class 10 Science Chapter 16 Textbook Exercises

Question 1.
What changes would you suggest in your home in order to be environment-friendly?
Answer:

  1. We must save water and electricity.
  2. We should not waste food.
  3. We should encourage reuse and recycling.
  4. We must minimise the use of plastics.

Question 2.
Can you suggest some changes in your school which would make it environment friendly?
Answer:

  1. Enough plants and trees can be planted in the school.
  2. Water should not be wasted but should be used judiciously.
  3. Students should be taught to keep their classrooms and immediate surroundings neat and tidy.
  4. Compost pits may be made in safe comers of the school, where biodegradable wastes may be dumped to prepare compost.
  5. Minimising the usage of loudspeakers.
  6. Organising seminars, quiz, essay competition, drawing competitions for spreading environmental awareness, celebrating Vanamahotsava… etc.

Question 3.
We saw in this chapter that there are four main stakeholders when it comes to forests and wildlife. Which among these should have the authority to decide the management of forest produce? Why do you think so?
Answer:
The local people need large quantities of firewood, small timber and thatch. Bamboo is used to make slats for huts, and baskets for collecting and storing food materials. Implements for agriculture, fishing and hunting are largely made of wood, also forests are sites for fishing and hunting.

In addition to the people gathering fruits, nuts and medicines from the forests, there cattle also graze in forest areas or food on the fodder which is collected from forests.

Because of these reasons the people who live in or around forests have authority to decide the management of forest produce.

Question 4.
How can you as an individual contribute or make a difference to the management of
(a) forests and wildlife
(b) water resources
(c) coal and petroleum?
Answer:
(a) Forest and wildlife:

  1. We should protest against the cutting of trees (deforestation).
  2. We should protest against the poaching of wild animals.
  3. We should stop the annexation of forest land for our use.

(b) Water resources:

  1. Turn the taps off while brushing or bathing and repair leaking taps.
  2. We should practice rainwater harvesting.
  3. We should avoid the discharge of sewage and other wastes into rivers and other water resources.

(c) Coal and Petroleum:

  1. We should take a bus or practice car pooling to avoid excessi ve use of petroleum.
  2. We should stop using coal.as a fuel (angithis).
  3. We should use alternative source of energy such as hydro¬energy and solar energy instead of depending largely on coal and petroleum.

Question 5.
What can on as an individual do to reduce your consumption of the various natural resources?
Answer:
Natural resources such as water, forests, coal and petroleum etc. are important for the survival of human beings. The ways in which we can reduce the

consumption of various natural resources are as follows:

  1. We should stop the cutting of trees (deforestation).
  2. We should use recycled paper to reduce the cutting down of trees
  3. We should not waste water.
  4. We should practice rainwater harvesting.
  5. We should practice car pooling to avoid the excessive use of petroleum.
  6. We should use alternative sources of energy such as hydro-energy and solar energy.

Question 6.
List five things you have done over the last one week to:
(a) conserve our natural resources.
(b) increase the pressure on our natural resources.
Answer:
(a) To conserve our natural resources:

  1. Travelled by a CNG bus for long distances and walk for short distances.
  2. Used recycled paper.
  3. Threw biodegradable and non-biodegradable waste into separate bins.
  4. Planted trees.
  5. Harvested rainwater.

(b) To increase the pressure on our natural resources:

  1. Used non-renewable resources of energy.
  2. Wasted water.
  3. Wasted electricity.
  4. Used plastics and polythene bags for carrying goods.
  5. Used escalators.

Question 7.
On the basis of the issues raised in this chapter, what changes would you incorporate in your life-style in a move towards a sustainable use of our resources?
Answer:
One should incorporate the following changes in life-style in a move towards a sustainable use of our resources:

  1. Stop cutting trees and practice plantation of trees.
  2. Stop using plastic and polythene bags for carrying goods.
  3. Use recycled paper.
  4. Throw biodegradable and non-biodegradable waste into separate bins.
  5. Waste minimum amount of water while using and repair leaking taps.
  6. Practice rainwater harvesting.
  7. Avoid using vehicles for short distances. Instead, one can walk or cycle to cover short distances. To cover long distances, one should take a bus instead of using personal vehicles.
  8. Switch off electrical appliances when not in use.
  9. Use fluorescent tubes in place of bulbs to save electricity.
  10. Take stairs and avoid using lifts.
  11. During winters, wear an extra sweater to avoid using heaters.

KSEEB SSLC Class 10 Science Chapter 16 Additional Questions and Answers

1. Fill in the blanks

Question 1.
…… and …… are followed as means of protection of nature and natural resources.
Answer:
traditions, customs and rituals.

Question 2.
Prticipation of the …… can indeed lead to the efficient management of forests.
Answer:
local people

Question 3.
Irrigation methods like have been used in various parts of India since ancient times.
Answer:
dams, tanks and canals.

Question 4.
…… and …… were formed from the degradation of biomass millions of years ago.
Answer:
Coal, petroleum

Question 5.
Fossil fuels contain carbon along with …… also.
Answer:
hydrogen, nitrogen and sulphur.

We hope the given KSEEB SSLC Class 10 Science Solutions Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources will help you. If you have any query regarding Karnataka SSLC Class 10 Science Solutions Chapter 16 Sustainable Management of Natural Resources, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment