KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 10 Additional Activities

Students can Download Class 4 English Chapter 10 Additional Activities, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 10 Additional Activities

Read the Stories – Sing the Songs and Have Fun!
(Refer to Text on page Nos. 153 to 162]

Have Fun :

1. Fill the empty segments of the caterpillar with words having the same meaning.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 10 Additional Activities 800
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 10 Additional Activities 80

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 10 Additional Activities

2. Here is the man with no eyes. He wants to go to the eye care center. Can you show him the right direction to reach the center ?
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 10 Additional Activities 851
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 10 Additional Activities 85

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 10 Additional Activities

3. SPOT THE DIFFERENCE : Find and circle EIGHT Differences between the two pictures.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 10 Additional Activities 86
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 10 Additional Activities 87

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure

Students can Download Class 4 English Chapter 9 Adventure, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 9 Adventure

Listen, Recite and enjoy :
“MOUNTAIN” (Poem)

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 1

New Words :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 2

Speak :

Read and answer orally.

A. Read the poem.’ Words are given in three columns. Match them to make meaningful sentences and say them.
e.g. Girls wear hand gloves to keep hands warm.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 3
Answer:
1. Girls wear hand gloves to keep hands warm.
2. Girls feel chill in the marrow.
3. Girls ignore sore in the soles.
4. Girls like to climb without stopping.
5. Girls tap rocks under the feet.
6. Girls do not know how far is the top.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure

Write :
Read and write answers :
Listen and say aloud.

A. Teacher sings this song and says the underlined words aloud:
deer, mere, smear, sheer, cheer, clear, fear, peer, here, gear, pair, rare, scare, bare, care, chair, share, dare, fair, glare, hare.

B. Teacher says these words. Listen and put them under the right box. Tear, mere, mare, pair, year, dear, fare, hear, near, chair, clear, ear, air.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 5
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 500

Play this Game:

A. Look at the picture of adventurous sports. Read them. Fill in the table by writing (*) in the right column.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 6

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 7
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 700

Read and enjoy : “ARUNIMA SINHA, A BRAVE SOUL”
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 8
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 801

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 802
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 803

New Words :
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 9

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure

Speak :

A. Read and answer orally. Then write.

Match the words of column ‘A’ with those of column ‘B’. Say the answers aloud.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 10
Answer:
1. Arunima was a former volley ball player.
2. Doctors amputated her leg.
3. Her Dream was scaling Mount Everest.
4. A Training was conducted by Tata Steel Adventure Foundation.
5. Bachendripal trained Arunima.
6. Artificial leg was a challenge.
7. People’ adviced to stop expedition.
8. Achievement was reaching the top of Everest.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure

Write :

B. Look at the pictures. These are used by mountaineers. Write the names of them.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 11
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 12

C. a) What things do the mountaineers carry in their bags-? Put them into the bags.
Answer:
Sleeping bag, Shoes and socks, Jerkin overcoat or Jacket, Hand gloves, Spade, Goggles, Water Bottles, Torch.

b) What do the mountaineers wear while climbing ?
Answer:
Jerkin overcoat or Jacket, Shoes and socks, hand gloves and goggle.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure

Listen and do.

1. Listen to your teacher. Do what your teacher asks you to do.
Open your bag. Take out your instrument box. Draw a straight line of 2 inches using the scale. Draw another straight line of 2. inches below the first line. The distance between the first line and the second line is 2 inches. Join sides by drawing straight lines.

What is the shape of figure you get? Say it aloud.
Answer:
Rectangle.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure

Fun with words :

A. Look at the pictures and read the dialogues. Write one word for the underlined words and fill in the blanks.

(pedestrians, centenarian, pesticide, draw)

1. Ajit: Grandpa, how old are you?
Grandpa: I’m one hundred years old.
Ajit: You are a centenarian aren’t you?
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 50

2. Sudha : Did your team win the game?
Prabha : No. Our team neither lost nor win.
The game ended in a draw.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 51

3. The police: Do you see Zebra crossing over there?
Chintu: Yes. Who is it for?
The police: It is for the people who walk on foot.
Chintu: Do you mean to say it is for pedestrians?
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 52

4. Ranganna: The crops are infested with pests.
How can I get rid of them ?
Bheemanna: Why don’t you use chemicals to kill pests ?
Ranganna : No. I don’t want to kill them with pesticide.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 53

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure

Write well :

A. Read the given sentences. Write what and whom the underlined words refer to.
1. Kamala is a ball badminton player. She trains others.
Answer:
‘She’ refers to ‘Kamala’.

2. The skate board is useful. But it is very expensive.
Answer:
‘It’ refers to ‘skate board’.

3. Vishnu likes sports. He climbs rocks in his free time.
Answer:
‘He’ refers to ‘Vishnu’.

4. Hand gloves and boots are on the shelf. They are needed to scale mountains.
Answer:
‘They’ refers to ‘handgloves and boots’.

B. Read the following sentences. Follow the example and fill in the blanks. Choose the words from those given.
(theirs, his, yours, hers)

e.g. The jacket is on the rack. It is my jacket.
Answer:
The jacket is on the rack. It is mine.

1. Gowri bought a tennis ball yesterday. It is her ball.
Answer:
Gowri bought a tennis ball yesterday. It is hers.

2. Ganesha and Shanmukha carry bags on the back. They are their bags.
Answer:
Ganesha and Shanmukha carry bags on the back. The bags are theirs.

3. This is your oxygen cylinder.
Answer:
This oxygen cylinder is yours.

4. These sun glasses belong to. Ravi. They are ____
Answer:
These sun glasses belong to Ravi. They are Ravi’s.

C. Read a letter written by Jyothi to Nihaan. Write who the underlined words refer to. Choose the words from those given. (warden, Jyothi and her friends, Nihaan, Jyothi)

Hi Nihaan,
My friend is visiting me this week end. We are going to. trek the Kodachadri hills. Do you want to join us? Please give me a call before you leave your place. I want you to take permission from the hostel warden. Tell him that you will be back next. Tudsday.. see you at my place.
Bye.
Jyothi.
Answer:
me: Jyothi
we : Jyothi and her friends
you : Nihaan
him : warden.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure

Write more :

A. Read the passage. Write the summary of it in three sentences.
Shankara wanted to climb a rock. The rock was very big. He wore proper shoes. He took a rope with him. He climbed the rock with the help of a trainer.
Answer:
Summary : Shankara wanted to climb a rock He used proper shoes and a rope. He climbed with the help of a trainer.

B. Read the passage. Write the summary of it by filling in the blanks.
The police went to an old woman’s house. He enquired about the theft. The woman told him that it was night. She was sleeping. She heard a sound in the kitchen. She saw a thief in the kitchen. The thief opened the refrigerator and ate all the food.
Answer:
The police went to an old woman’s house to enquire about the theft. The thief entered her house at night. : He opened the refrigerator and ate all the food.

Fun :
Sumanth has lost his pencil. Help him to find it by showing the way.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 60
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 9 Adventure 61

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art

Students can Download Class 4 English Chapter 8 Art, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 8 Art

Listen, Recite and enjoy : “If I Could Fly” (Poem)
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 1

New Words :
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 2

Match the bats with the balls to get the pair of rhyming words.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 201
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 3

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art

Speak :

Read and answer orally.

– If you get a pair of wings, where would you like to fly? Why? What else would you do
there ?
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 4
Answer:
If I get a pair of wings, I would like to fly in the sky. I would like to paint every fluffy, cloud in sight. I would get happiness in flying and in painting clouds with different colours.

Write :
– Imagine you are the poet and complete the following passage. Pictures are given as clues.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 400
Answer:
I want a pair of wings to fly into the sky. I would like to carry a brush and paints to colour the clouds in sight. I want to paint them in Blue, Green and Yellow colours. My desire is to paint the prettiest Rainbow. At night when the Stars and Moon come out, I would paint them too.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art

Listen and say aloud.

Teacher says these words listen and say the words aloud.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 6
Now, say the words and write them in circles ‘A’ and ‘B’ based on their sounds.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 7
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 701

Play this Game.

Complete the word puzzle. Pictures will help you to do so.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 8
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 9

Read and enjoy : “A UNIQUE PAINTING”

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 10
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 101

 

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 102

New Words :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 11

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art

Speak :
Complete the following dialogues in pairs and play the roles.
Answer:
Akbar : Birbal, make me a painting and use imagination in it.
Birbal : But Huzoor! How can I possibly paint ?
Akbar : If I don’t get a good painting in a week, you shall be sent away from this land. (After a week)
Birbal : Huzoor, here is the painting.
Akbar : What is this?
Birbal : Huzoor, It’s a cow eating grass.
Akbar : Where is the cow ?
Birbal : I have used my imagination. The cow ate the grass and went away.
Akbar : Now I understood that I cannot make someone a painter.

Write :

Two columns are given below. Column ‘A’ has questions, and column ‘B’ has the incomplete answers. Complete the answers and match the columns in pairs.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 50
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 51

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art

Listen and Colour

Read the table given in the text ( on page No. 119, 120). Pictures of some dance forms, their names and the states from which they have originated are given in the table. Do the activities A, B and C with the help of this table.

A. Can you identify the following dance forms ? Write them in the boxes:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 52
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 53

 

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 531
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 532

 

Do you know this ?
Write the names of the states related to the classical dance forms. Pictures and the names of capital cities have been given as clues.
B
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 54
Answer:
Keral

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 535
Answer:
Andhra Pradesh

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 56
Answer:
Manipur

C)

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 57
Answer:
Punjab

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 58
Answer:
Tamilnadu

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 59
Answer:
UttarPradesh

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art

Do you know this ?

A. Pictures of some musical instruments are given in .column ‘A’. Their names are given in column ‘B’, but some letters are missing. Fill in the blanks to get the name of the musical instrument.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 581
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 591

Who are we ?

B. Fill in the blanks with one word each choosing from the ones given in brackets and match the columns ‘A’ and ‘B’.
(guitarist, violinist, singer, dancer, painter, sculptor, photographer)
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 60
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 61

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art

Write Well :
[Prepositions : on, at, with, in, from for]

Fill in the blanks with the appropriate preposition choosing from the ones given in brackets.
Answer:
Keshavmurthi is a well known Bharatanatyam dancer from (for/from Karantaka. He came to participate in [to / in] the ‘All India Dance Competition’ held at [at / from] Jaipur. The competition was on (on / at) 31st July 2013. The dancers from [from / to] different states came to perform there. All the participants gathered at [on / at] the back stage for [for / at] theior preparation. The competition started at [on / at] 9:00 am. Every answer performed well and Keshavmurthi got the first place.

Practise Speech:

Complete the following dialogues and practise them in pairs.

A : Do you like to ____ ?
B : ____________________
B : Do you know ______ ?
A : _____________________
Answers:
A : Do you like to Sing ?
B : Yes, I do.
C : Do you know guitar playing ?
D : No, I don’t know.

Complete the dialogues and find a partner to practise.

A : Can you draw a picture of ___ ?
B : ______________________________
B : Can you play on the ________ ?
A : _____________________________ ?
Answer:
A : Can you draw a picture of an elephant ?
B: Yes, I can draw.
B : Can you play on the Harmonium ?
A : No. I cannot.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art

Let’s do:

Complete the given below is a birthday invitation by filling the gaps with the appropriate prepositions choosing from the bracket.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 600
Now write the same invitation in your card.

A. Complete the following letter by filling the gaps with the appropriate words choosing from the flower.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 601
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 8 Art 602

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession

Students can Download Class 4 English Chapter 7 Profession, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 7 Profession

Listen, Recite and enjoy :
“In the Fields” (Poem)

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 1

New Words :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 2
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession

Read and answer orally.
Say Yes or No Rewrite the sentences if you find them not correct.

1. The balloon man skips lunch every day.
Answer:
No. The balloon man forgets lunch almost every day.

2. “The balloon man came to the market only in summer.
Answer:
No. The balloon man comes always on the market days.

3. The balloon man always sold red, purple, blue and green coloured balloons.
Answer:
No. The balloon man sold big and small balloons.

4. The balloon man displayed each balloon separately.
Answer:
No. The balloon man displayed all the balloons tied together.

5. The balloons look beautiful if they are let into air.
Answer:
No. The balloons look pretty if they are let into the sky.

6. People waited for the balloon man to let the balloons go.
Answer:
No. The carts and people get between and saw him letting the balloons in the sky.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession

Read and write the answer.

1. When does the balloon man come to sell his balloons ?
Answer:
The balloon man comes on every market days to sell his balloons.

2. What different colours of balloons does the balloon man sell ?
Answer:
The balloon man sells balloons of red, purple, blue and green colours.

3. Do you like balloons? What colours do you like ?
Answer:
I like balloons of purple colour.

4. In the sports opening functions, balloons are flown in the sky. Why ?
Answer:
Because it is a happy occasion.

Listen and say aloud.

Teacher will say these words aloud. Listen and repeat. Classify the words into two columns based on the sounds.
night, choice, oil, noise, mind, high, voice, sky, why, tight, my, boy, buy, bike, like, night, eye, I, life, kite, try, toy, joy.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 20

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession

Play the game :

Read the given pictures. Write the suitable word for each picture in the first box and the correct number in the second box.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 21
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 22

Fill in the gaps with a word from the box.

1. We can buy some pain-killer at the ___
Answer:
Pharmacy.

2. I’m going to the ___ bread.
Answer:
bakery shop

3. There are some lovely flowers at the __
Answer:
Flower stall.

4. I bought this gold necklace at a local ___
Answer:
Jewellery shop

5. There weren’t any fresh vegetables at the ___
Answer:
vegetable stall.

6. Laxmi’s hair looks awful. She needs to go to the ___
Answer:
beauty parlour.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession

Read and enjoy : “What God Does … ?”

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 50
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 51

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 52

New Words :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 511

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession

Read and answer orally.

Say Yes or No. Rewrite the sentences if you find they not correct.

1. The Minister told the king that even a shepherd boy could answer what God could do.
Answer:
Yes.

2. The king was happy to hear that a shepherd boy could answer what God could do.
Answer:
No. The king was puzzled to hear that a shepherd boy could answer what God could do.

3. The shepherd boy was afraid when the king asked him a question.
Answer:
No. The shepherd boy was unafraid when, the king asked him a question.

4. The king was puzzled when the shephered asked him if the king was asking question as a student or a teacher.
Answer:
Yes.

5. The Minister led the shepherd boy to the throne.
Answer:
Yes.

6. “God turns a shepherd boy into an Emperor! And an Emperor into a shepherd!”. Answer:
Yes.

Box ‘a’ has some words. Pick out words which are associated with a king’s court and write them in box ‘B’ :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 501
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 502

Read and write answer.

1. What did the Minister tell the king ?
Answer:
The Minister told the king that even a shepherd boy can answer his question.

2. Why was the king happy ?
Answer:
As the village boy asked the king that is he asking question as a teacher or as a student. To this king was puzzled.

3. Was the shepherd boy afraid when the king asked him a question?
Answer:
The shepherd boy was unafraid when the king asked him the question.

4. Who led the shepherd boy to the throne ?
Answer:
The emperor lead the shepherd boy to the throne.

5. What did the shepherd boy tell the king ?
Answer:
The shepherd boy told the king to look at the student’s cheekiness.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession

Fun with words :

Pictures of some professionals are given in ‘A’. Fill in columns ‘B’, ‘C’, and ‘D’ appropriately. Clues are given below for columns ‘B’ and ‘C’.

(traffic circle, camera, clay, scissors, wheel, studio, whistle, stethoscope, thread, tape, hospitals or clinics, potter’s corner, tailor’s shop)
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 503
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 504

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession

Listen and identify:

Teacher says/reads out these pieces of dialogues. After each piece is read/said, identify the people and the place with which these dialogues are related or associated.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 521
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 53

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession

Write well :

Complete the following table.

1. The king asked the minister a question.
Answer:
The king did not ask the minister a question.
Did the king ask the Minister a question ?
Didn’t the king ask the Minister a question ?

2. The Emperor was irritated by this response.
Answer:
The Emperor was not irritated by this response.
Did the Emperor got irritated by this response ?
Didn’t the Emperor got irritated by this response ?

3. The Minister brought a young shepherd to Court.
Answer:
The Minister did not bring an young shepherd to Court.
Did the Minister bring a young shepherd to Court ?
Didn’t the Minister bring a young shepherd to Court ?

4. The emperor took the shepherd’s cloak.
Answer:
The emperor did not take shepherd’s cloak.
Did the emperor take the shepherd’s cloak ?
Didn’t the emperor take the shepherd’s cloak ?

5. The Minister looked at the Emperor.
Answer:
The Minister did not look at the Emperor.
Did the Minister look at the Emperor ?
Didn’t the Minister look at the Emperor ?

Write More :

Read and fill in the gaps with words from the box.
(believe, fantastic, getting, ready, preparing, project, student)
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession 57
Answer:
Ragini is a student. This week, she’s working on a project. Also, she and her classmates are preparing for a local art competition. Ragini wants to win. All her friends believe she can, because she paints fantastic paintings. Ragini is a very special girl. She always works hard when she’s getting ready for a school activity.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 7 Profession

Read and Write :

Add’-er’ or ‘-r’ to the doing words below to make new words.
1. fight …….
2. dance ….
3. speak …..
4. ride …..
5. write ….
6. joke …..
7. sing …..
8. play …..
Answers:
1. fighter
2. dancer
3. speaker
4. rider
5. writer
6. joker
7. singer
8. player

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming

Students can Download Class 4 English Chapter 6 Farming, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 6 Farming

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 40

Listen, Recite and enjoy :
“In the Fields” (Poem)

New Words :
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 2

Speak :

Read and answer orally.

1. The colour of the cow was ___
a) black
b) brown
c) black and brown
Answer:
(b) brown

2. The little lamb had ___
a) silk
b) cotton
c) wool
Answer:
(c) wool

3. The poet said, “Good morning, Mr. Horse.” The horse said
a) Baa
b) Moo
c) Neigh
Answer:
(c) Neigh

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming

Read and say.

B. Look at the pictures in columns ‘A’. Link them with their cries or utterances in column ‘B’ and say the sentence.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 3
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 4

Write :

Write answers for the following questions. Choose the correct answer and complete the sentences.

1. When the poet saw the cow, she was ___
a) raising her head and running
b) raising her head and chewing the grass
c) raising her head and mooing.
Answer:
(b) raising her head and chewing the grass.

2. When the poet saw the horse it was ___
a) neighing
b) trotting around
c) cropping in the hay
Answer:
(c) cropping in the hay.

3. When the poet saw the little lamb, he ___
a) followed it
b) tied it
c) gave it food.
Answer:
(a) followed it.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming

Listen and repeat :

B. Some words are given in the cup. Divide them into two groups, so that the words in each group have the same sounds in them.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 20

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 201

Play this game :

Look at the pictures of the tools of farming in the wagon wheel. Draw a line and connect them with their names. You may refer to a dictionary, if required.
(Plough, pick axe, Shovel, Axe, a pair of shears, spade).
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 21
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 212

A. Complete the given sentences using the tools. Say orally. Then write.

1. My father ploughs the land with a ___
Answer:
Plough

2. Shivu cuts down the tree with an ___
Answer:
Axe

3. Gundu digs the land with a ___
Answer:
Spade

4. I transfer the dirt to other place with a ___
Answer:
Shovel

5. My neighbour uses a __ to cut off the wool form thre shep.
Answer:
axe

6. Siddappa reaps the crops with a ___
Answer:
Pick axe

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming

Read and enjoy : “Farmer and His Friends”

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 23

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 24

New Words :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 26

Speak :

Read and answer orally.

1. Hanumantha’s family had ___
a) four members
b) six members
c) two members
Answer:
(a) four members

2. The number of animals Hanumantha reared was ___
a) four
b) six
c) two
Answer:
(b) six

3. By selling wool and milk, Hanumantha could get ___
a) an ox
b) some money
c) love of animals.
Answer:
(a) some money.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming

Write :

Write answers for the following questions :

1. Hanumantha asked the sheep to call him ___
a) master
b) boss
c) friend
Answer:
(c) friend

2. The sheep wanted Hanumantha to ___
a) shear the wool.
b) give them food
c) sell them at the market
Answer:
(a) shear the wool.

3. Hanumantha sold the wool, milk and bought ___
a) a horse
b) another hen
c) an ox.
Answer:
(c) an ox.

Fun with Words :

A. Look at the pictures. Fill in the blanks with the missing letters.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 27
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 28
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 29
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 30
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 31
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 32

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming

B. Some animals are hidden in the grid. Circle them. Help them to go to their places. [Read down and across]
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 25

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 261

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming

Write well :

A. Read the pictures. Use ‘a’ or ‘an’ in the blanks. Use ‘an’ before the sounds ‘o, e, i, a, u’.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 213
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 281

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming

B. There are some words in red basket. You and your friend will pick words from it and put them in green basket. Add ‘a’ or ‘an’ before you put them in green basket.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 301
Answer:
an earthworm, a pig, a well, a seed, an acre, an insect, an animal, a barn, an offspring

Practise Speech :

A. Read the pictures and say what Kempanna and his wife are doing. You may use the words given. (planting, beating, removing, winnowing, binding, harvesting, ploughing)
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 35

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 36
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 37

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 38

Write more :

A. In the given story, each blank has a picture. Read the picture and write the correct word to complete the story.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming 39
Answer:
One day Tarun was walking in his field. Suddenly a snake appeared before him. He got frightened. He began to run. He ran and ran. Then he climbed up a tree. The cobra waited for sometime. It slowly crawled out. Tarun started getting down. He felt relieved. He jumped down and went home.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 6 Farming

Fun:

Read the riddles and find answers :

1. I am in the vegetable group
I grow under the ground
I can be eaten raw or cooked
I help keep eyes healthy
I am orange in colour
Who am I?
Answer:
Carrot (?)

2. I am in the fruit group
I am a type of citrus fruit
You can squeeze me to make juice
I am the same colour as my name
Who am I ?
Answer:
Orange

3. I am green or red
I am spicy and hot
I am in the vegetable group
I begin with letter “c”
Who am I?
Answer:
Chilli.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Students can Download Class 4 English Chapter 4 Travel, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Listen, Recite and enjoy : “My Hobby” (Poem)

New Words :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 1

Speak/Read aloud :

Read and answer orally.

1. Two things are compared. What are they ?
Answer:
The two things that are compared are sky and heaven.

2. What is the enchanting sound ?
Answer:
The birds singing is enchanting sound.

3. What is the hobby of the speaker ?
Answer:
Sketching is the hobby of the speaker.

4. The speaker says he sits carelessly away because,
a. he is lazy.
b. he loves nature.
c. he hates crowd.
(Choose the right answer)
Answer:
(b) he loves nature.

5. The speaker says the world is ___ and ____
Answer:
The speaker says the world is peaceful and serene.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Listen and say aloud :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 10

* Divide the words into two groups. The first group has words with ‘Sh-‘ sound and the second with ‘Ch-sound. Write them in pots A and B. Some examples are given.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 11
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 111

Write well :

1. For each word, four more words are given. Put a circle round the word which means the same as the given word.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 112
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 12

2. Complete each of the following sentences with the right word. These words are given in brackets but their spellings are jumbled.
a. The ink is as red as the _ (olobd)
Answer:
The ink is as red as the blood.

b. The birds are happy _ (igsnign)
Answer:
The birds are happy singing.

c. Sketching is my (bohyb)
Answer:
Sketching is my hobby.

d. So, now I lie here (ardgniw)
Answer:
So, now I lie here drawing.

e. This world is my cherished _ (oevl)
Answer:
This world is my cherished love.

3. Identify the pairs of rhyming srods from the poem. Make a List of the words in your notebook.
Answer:
sound : found – found – bound
play : away – clay
serene : scene

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Read and enjoy : “Good Hobbies”

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 15
C.V. Raman – a famous scientist of our Nation, He got the Nobel Prize in 1930 for his invention on Theory on Light, popularly known as “Raman Effect”.

New Words :
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 16

Read and Write :
A short paragraph on Sir C.V. Raman is given. But the paragraph is incomplete. Supply appropriate words and complete the paragraph.
Answer:
Raman was good at swimming. His friends used to make kites. But, during free time Raman would go for a long walk. Besides, his father would tell him interesting stories. Of all the subjects of study, Raman liked Physics most.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Fun with words :

1. Antonyms – Antonyms are pairs of words which have opposite
meanings.

1. Fill in the blanks in the balloons with their opposites.
(hate, dull, bitter, old, soft, enemy, short, bad )
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 20
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 201

2. A. Identify the underlined words in the following sentences as action words or naming words.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 21
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 211
Answer:
1. I park my car near the gate. (action word)
1b.There is a park near my house. (naming word)

2. I am going to buy a book. (naming word)
2b.Teacher told us to book a ticket for the train journey. (action word)

3. I comb my hair daily. (action word)
b. My sister carries a comb in her bag. (naming word)

4. Geetha got two gold rings on her birthday. (naming word)
b. Our school attender rings the bell. (action word)

5. My dad bought me a new dress. (naming word)
b. I dress my self carefully before I go out. (action word)

2. B. Now classify the above sentences in two columns.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies 23

Write More :

Look at the clues and complet the sentence. Then write a paragraph based on them.

1. Pavan – I – friends
Answer:
Pavan and I are friends.

2. I– like – drawing – Pavan – like – singing.
Answer:
I like drawing and Pavan liked singing songs.

3. Usually – draw – pictures – nature
Answer:
Usually I draw the pictures of Nature.

4. Pavan – film songs – well.
Answer:
Pavan sings film songs very well.

5. All – students – us – like.
Answer:
All the students loved us and liked to see our works.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 5 Hobbies

Paragraph Writing :

Pavan and I are friends. I like drawing and Pavan liked singing songs. Usually I draw the pictures of Nature. Pavan sings film songs very well. All the students loved us and liked to see our works.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel

Students can Download Class 4 English Chapter 4 Travel, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 4 Travel

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 1

Listen, Recite and enjoy : “Safety First” (Poem)

New Words :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 2

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel

Read and answer orally

1. Look at the picture. Do you know what that is ?
Answer:
That is Zebra crossing on a main road at the Traffic signal point.

2. Do you know how to cross the road ?
Answer:
Yes. We have to look up and down the road before crossing.

3. We do we have zebra crossings on busy roads ?
Answer:
To avoid accident chances across the busy cross road, we use zebra crossings which is a safety measure,

3. Look at the picture. What do the three colours say ?
Answer:
It is a traffic signal. There we see three coloured light indicators. The RED coloured first light at the top indicates to stop before the zebra cross, The yellow coloured second light indicates to keep ready to move and the Green coloured third light indicates to move.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel

Read and write answers :

1. Why do vehicles have a horn or a bell?
Answer:
To alert the pedestrians on the road to make way for moving vehicles, they have a horn or a bell.

2. Why does the boy in the poem look up the street? What is he looking for?
Answer:
The boy looks up the street to make sure that there are no vehicles coming up. He is looking to cross the road safely to the other side.

3. When does he go across the road ?
Answer:
When the road is nice and clear, there were no cars or motors on the road, he ran across the road.

4. Some instructions are given below. Tick ✓ the ones that you should follow and cross ✗ the ones that you should not do.
(a) drink water while crossing.
Answer:
(✗)

(b) look up and down the street before crossing.
Answer:
(✓)

(c) run cross the road without waiting for the vehicles to stop.
Answer:
(✗)

(d) listen for a horn or a bell.
Answer:
(✓)

(e) talk to the strangers while crossing.
Answer:
(✗)

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel

Listen and say loud :

Look at these words. Then close the book. Teacher says these words aloud. Repeat after him/her.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 3
Say aloud these words which are in the past form. Classify then as above.
walked, agreed, pulled, coloured, smiled, rushed, faced, corrected, cleaned, liked, risked, clicked, posted, picked, stayed, lived.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 6

 

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 7

Read and Enjoy :
A Jolly Ride on the ‘Namma Metro’
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 8

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 10

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 11

 

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 12
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 13

 

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 14

New Words :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 15

Read and answer orally

1. Names of some places are given below. Say ‘yes’ is the tokens are used there, and say ‘no’ if the tokens are not used there.
Answer:
1. A clinic (NO),
2. A hotel (YES),
3. A bank (YES),
4. A class (NO),
5. A park (NO).

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel

Based on your answers say whether the following statements are right or wrong.

Tokens are used to ….

1. control the crowd YES/NO
Answer:
YES

2. attract people YES/NO
Answer:
NO

3. maintain order YES/NO
Answer:
YES

4. serve first who comes first YES/NO
Answer:
NO

5. Keep the place always busy YES/NO
Answer:
NO

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel

Read and write answers :

Fill in the blanks.

1. Apoorva and Sathvik came from ____
Answer:
Apoorva and Sathvik came from Nandipur.

2. Namma Metro is in ___
Answer:
Namma Metro is in Bangalore.

3. A stair that moves is ____
Answer:
A stair that moves is escalator.

4. We will know which train to board with the help of ___
Answer:
We will know which train to board with the help of coloured line.

5. The gate will let us pass, when we __ in the box at the gate.
Answer:
The gate will let us pass, when we put token in the box at the gate.

6. When the train stops ___ doors open.
Answer:
When the train strops sliding doors open.

7. We will know when we have to get off looking at ___
Answer:
We will know when we have to get off looking at the display window.

8. Going on the Namma Metro is ___
Answer:
Going on the Namma Metro is a fun.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel

Fill in the blanks choosing from the Ones given in brackets.
Answer:
Nandipura,
22nd October, 2013.
Dear Devika,
Hi! I’m fine. How’re you? You know, last week Apoorva and I went (go, goes, went) to Bangalore. We stayed (stay, staying, stayed) in our aunt’s home. My aunt took (take, took, taking) us to a jolly ride on the Namma Metro. we got (get, gets, got the tokens and got on (got on, get on, getting on) the train. We rode (riding, rode, ride) through the underground and over the bridge. Really, it was a fun to ride on the Metro.
See you,
Yours,
(Sathvik)

Correct the mistakes in each line.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 16
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 17

Write more :

Put the words in order.
Answers:
1. to / I’d/ride/a/bike/like : I’d like to ride a bike.
2. like/sail/a/boat/I’d/to : I’d like to sail a boat.
3. I’d/to/a/bus/like/drive : I’d like to drive a bus.
4. fly/like/I’d/to/a/plane : I’d like to fly a plane.
5. a/rocket/launch/to/like/Id : I’d like to launch a rocket.

Look at Salim. He is trying to cross the road. Tell him five things that he must or must not do. Write them in the space provided. One has been done for you.
e.g. He must look to his left first.
Answers:
1. He should also look ahead.
2. He must ensure that there are no vehicles approaching from behind.
3. He should always walk on the left side of the road or footpath.
4. He should look up and down the street before crossing.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel

Spelling :

A. Look at the ‘ing’ forms of words given in the circle. They fit into three boxes.

travelling, laughing, stopping, giving, seeing, looking, flying, singing, going, dancing, writing, reading, jumping, putting, kicking, moving, driving, riding,
feeling, eating, playing, ruling.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 18
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel 19

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 4 Travel

Riddles: :

Fun: Find the answers given in brackets:

(bus, traffic, signals, bridge)

1. On our deep river it joins the two banks. When it helped me cross it, I said, “Many thanks!”
Answer:
bridge.

2. This house on wheels is running a race, taking people from place to place.
Answer:
bus

3. Three eyes have I, all in a row; when the red one opens, all freeze.
Answer:
signal.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

Students can Download Class 4 English Chapter 3 Environment, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 3 Environment

Listen, Recite and enjoy : “If A Tree Could Talk” (Poem)
New Words :
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 1
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 2

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

Speak / Read aloud :

A. Read the poem. say what you would do to save environment. Use the words given in brackets.
(burst, kill, drive, dump in)

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 3
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 4

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

B. Read the pictures and say about the weather.
(sunny, rainy, cloudy, windy)

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 5
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 7
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 8

Listen and say aloud :

B. Complete the given words by adding two letters (ng, ce, ke, te, ck, ch) and say them aloud. You may use letters more than once.

dan _ _
Answer:
dance

pri _ _
Answer:
price

cra _ _
Answer:
crack

bran _ _
Answer:
branch

sla _ _
Answer:
Slate

stri _ _
Answer:
strike

stro _ _
Answer:
strong

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

Sing and enjoy:

B. Find the rhyming words and write them.
Answer:
1. west – nest
2. sigh – why

Play this game :

A. Look at the gold coins in the grid. A word is etched on each coin. Make a pair of coins which have the same sounds.
Example: Weather – whether
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 11
Answer:
too – two
pair – pear
new – knew
brake – break
won – one
weather – whether
witch – which
write – right

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

B. You find words in the cloud. Some words mean to save environment and some mean to destroy environment. Separate them and write under the right column.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 12
Answer:
Good for environment
water, pond, lake, fresh air forest, oxygen, rain, river, trees.

Bad for environment
trash, smoke, plastic, truck waste, buildings

Read and enjoy : “Tree and River”:
New Words :

 

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 16

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

Speak :

Read and write the answer.

1. Write a letter on behalf of the tree and river expressing thanks to the Government of Karnataka and post it. Fill in the blanks to complete the letter. Choose the words from those given in brackets.
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 17
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 18

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

2. Arrange the following in the order based on their size.
Pond, ocean, well, sea, river, lake, stream.
Answer:
‘Well – Pond – Lake – Stream – River – Sea – Ocean.
Fun with words:
A. Arrange the letters in the order.
TRFEOS
Answer:
FOREST

TETRLE
Answer:
LETTER

CLIHL
Answer:
CHILL

VRIRE
Answer:
RIVER

RWOHT
Answer:
THROW

UMPD
Answer:
DUMP

HCEOK
Answer:
CHOKE

EISHN
Answer:
SHINE

TWCAH
Answer:
WATCH

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

B. Read the following words from left to right and right to left. They read the same. Find some more such words from the dictionary.

Level, Peep, Deed
Answer:
Anna, Civic, Dad, Gadag, Gag, Madam, Mom, Mum, Noon, Nun, Poop, Pop, Refer, Rotator, Rotor, Tit, Toot, Tut.

C. Look at the pictures. From each of them frame a word that reads the same from left to right and from right to left.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 20
Answer:
dad

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 21
Answer:
Mom

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 22

Answer:
Madam

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 23
Answer:
Civic

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

D. Here are some sentences. Split them to form meaningful sentences. Read from right to left and write sentences.

a) Pullupiflpullup
Answer:
Pull up if I pull up

b) WasitaratIsaw?
Answer:
Was it a rat. I saw ?

c) livenotonevil
Answer:
Live not on evil.

Write well :

A. Look at the pictures. Write two sentences about each.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 24
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 25
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 26

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 27

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

Practise Speech :

B. Complete the dialogue by filling in the blanks. Choose the words from those given below. Say them taking roles. (strong, less, faster, more)
Answer:
Balu : Hey look! Prakash is swimming faster than George.
Somu: Yes. George is not as strong as Prakash.
Balu : Prakash is more trained than George.
Somu: But George attended less training sessions than Prakash.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 30

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

Write more

A. Read the pictures.
Write two sentences about each.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 35
Answer:
Suguna is riding a bicycle.
She is carrying a dustbin.
It is a sports cycle.
The cycle has a dyanamo.
It is having full-chain cover.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 54
Answer:
Ravi is watering plants with a pipe.
Vijaya is watering plants with a jug.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 37
Answer:
Prabhu is wearing a rain coat.
Rohini is holding an umbrella.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 38
Answer:
Katherine is driving a red car.
She is driving at 60 kms/hr

A. REDUCE, REUSE, RECYCLE.

– Meanings of some words are given. Read it and fill in the balloons with the right word.

Reduce : use less
Resue : use something again
Recycle : create something new from the old
(Glass bottles, plastic bottles, water electricity, garbage, newspaper, batteries, clothes)
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 51
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 50

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment

Play this game

– Study the given maze. Make a way to each letter. Visit a letter only once. Begin with a letter and come back to it at the end. Start with letter ‘E’ and spell a word.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 52
Answer:
ENVIRONMENT
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 3 Environment 53

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings

Students can Download Class 4 English Chapter 2 Buildings, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 2 Buildings

Listen, Recite and enjoy : “The Rooks” (Poem)
New Words :
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings 1

Speak / Read aloud :

Answer the following by saying yes or no. Then reply with a short answer.

e.g. Yes, then can.
No, they can’t.
Next say in a sentence.

1. Can the rooks build their nest ?
Answer:
Yes.
Yes, they can.
Yes, they can build their nest.

2. Do the rooks sing ?
Answer:
No.
No, they can’t sing.

3. Are they up in the morning ?
Answer:
Yes.
Yes, they’re up before the morning.

4. Are they busy all the day ?
Answer:
Yes.
Yes, they’re busy all the day.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings

5. Are their nests made of paper ?
Answer:
No.
No, their nests are made up of slender twigs and a tuft of moss.

6. Do they talk alone ?
Answer:
No.
No, they all talk “caw, caw”.

Write Well :

1. Read and take a look at the picture. They fill in the blanks.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings 2
Answers:
1. The rooks build their nests on the trees.
2. They are up before the morning.
3. They build their nest with sticks, a slender twig and a tuft of moss.
4. Their nests look round and big.
5. They all talk “caw, caw”.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings

2. Complete the following passage by choosing appropriate words from brackets. (pairs in the brackets)
Answer:
The rooks are black crow like birds. They build their nest in every spring (winter/ spring). They are up before (before/after) the break of the day. They bring many crooked (crooked/straight) sticks, slender twigs and tuft of moss to build their nest round and big (small/big). They crow caw caw (caw caw/meo meo) in the rainy weather. All the rooks talk together and they don’t wait for others to speak unlike you good children.

Sing and enjoy:

Now, read the following poem and fill in the blanks with words given below. They recite.

( top, me, sit, hops, stops, sings )
Answer:
B. When the sun shines, I can see
My shadow right in front of me.
When I walk, my shadow walks !
When I hop, my shadow hops !
When I jump, my shadow jumps
And when I stop, ny shadow stops !
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings 3

Read and enjoy : “The house of mirrors”

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings 4

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings 5
New Words :
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings 6

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings

Speak :

Read the statements given and say ‘yes’ or ‘no’. If no, then say the correct answer.

1. The village was small.
Answer:
Yes.

2. The house was of thousand dogs.
Answer:
No. It was of thousand mirrors.

3. A little dog was happy.
Answer:
Yes.

4. The little dog decided to visit the park.
Answer:
No. The little dog decided to visit the House of 1000 mirrors.

5. The first dog felt it was a wonderful place.
Answer:
Yes.

6. The second dog saw friendly dogs staring back at him.
Answer:
No. He saw the 1000 unfriendly looking dogs staring back at
him.

Write well :

A. Complete the following paragraph choosing the words from those given in brackets.

(happy, unfriendly, house, dogs)
Answer:
One day a dog entered the house of mirrors. He was happy there as he saw many happy dogs. Into the same house, entered another dog: He was not as happy as the other one. He saw many dogs. They stared back at him. They were unfriendly.

B. Match and write each question with the correct answer by going through the lesson carefully.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings 7
Answers:
1 – (5),
2 – (4),
3 – (1),
4 – (4),
5 – (2).

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings

Practise Speech:

B. Now, complete the following dialogue with the words
given below. (left, can you, thank you, straight)
Answer:
Girl: Excuse me, can you please tell me where the Roshan Clinic is ?
Man : Yes. It is beside the city court.
Girl: But I am new to this place. I don’t know where the city court is.
Man : Go straight, take a left turn. There you will see city court and beside it, is the Roshan Clinic.
Girl : Ok. Thank you.
Man : You are welcome.

Read, Imagine and write:

A story has been given below. Read the first part of the story. Complete the story with the help of pictures and clues given.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 2 Buildings 8

The Ant and the Dove:
On his way home, an ant saw a sparkling fountain. He crawled on to its wall to take a closer look.
Suddenly he slipped and fell into the water. He cried and waved his legs in the air.
“Help! can’t swim,” he shouted in pain.
At that time luckily a pigeon was flying over the fountain. It saw the ant crying for help. The pigeon lifted ant by its beak and helped it out. Thus the pigeon became the life saviour of the ant.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

Students can Download Class 4 English Chapter 1 Household Articles, Notes Pdf, KSEEB Solutions for Class 4 English helps you to revise the complete Karnataka State Board Syllabus and score more marks in your examinations.

Karnataka State Syllabus Class 4 English Chapter 1 Household Articles

Speak / Read aloud :

B. Read the following sentences :

i) Say whether they are true or false by ticking onyes/no.
ii) Then, give a short answer for each of them.


KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 0
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 00
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 1

Read, Speak and Write :

A. Fill in the blanks correctly choosing the words from the stars.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 2
1. The clock stops _____ or ____

2. Losing wealth is ____ but losing health is sadder still
3. The loss of _____ cannot be restored.
Ans:
1. late and early
2. sad
3. time

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

B. A picture of a house is given. Write the names of the household articles in the right column.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 3

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 4
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 5

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 6

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

C. Fill in the blanks using clues given in brackets :
(cooking, washing, grinding, sweeping, eating)

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 7
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 8
LISTEN AND SAY ALOUD

1. Identify the pictures and say their names aloud.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 9
Answers:
1. door
2. Bath tub
3. spoons
4. Ceiling fan
5. Bed
6. Head-pin
7. Stool
8. Goat
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 10
Now identify the words with long vowel and words with short vowel and put them in the two boxes provided.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 11
Answer:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 12

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

Pick out suitable words from the brackets and fill in the blanks :

1. Mother warned Sham not to – on the driver’s ___ (seat, sit)
Answer:
Mother warned Sham not to sit on the driver’s seat.
2. I saw a huge ___ with a flock of ___ sailing to Srilanka. (ship, sheep)
Answer:
I saw a huge ship with a flock of sheeps sailing to Srilanka.
3. A ___ feels that this world is ___ of fools. (full, fool)
Answer:
A fool feels that this world is full of fools.
4. Grandma broke her ____ when she fell down on the __ of stones. (hips, heap)
Answer:
Grandma broke her hips when she fell down on the heap of stones.
5. Buy shoes that ____ your ___ (feet, fit)
Answer:
Buy shoes that fit your feet.

Here is another rhyme, first read it silently and fill in the blanks using picture with their names as clues given below.
[car, moon, cake, cup, fridge, ring]
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 13
Answers:
This is a word which rhymes with bridge,
I’m very cold because I’m a fridge.
This is a word which rhymes with up,
You can pour into me and drink. I’m a cup.
I’m good for journey when you’re going far,
I need lots of petrol because I’m a car.
This is a word which rhymes with spoon,
I shine at night because I’m a moon.
This is a word which rhymes with bake,
I’m tasty to eat because I’m a cake.
I’m a circle, a bright shiny thing,
It’s on my fourth finger and I’m a ring

Fill in the boxes. Pictures are given as clues.

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 14
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 15

Read and enjoy : “The Naughty Onion”
New Words :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 16

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

Match the following words with the words given in list ‘A’ with the words in list ‘B’ :

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 17
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 18

Fill in the blanks with the words and say the sentences aloud.

1. Gopu bought onions. Some were ___ and some were ___
Answer:
Gopu bought onions. Some were red and some were white.
2. He took a ___ knife.
Answer:
He took a sharp knife.
3. Gopu was very ___
Answer:
Gopu was very tired.
4. The onions spoke in a ___ voice.
Answer:
The onions spoke in a soft voice.

Write well :

Answer these questions orally and then write them. :

1. What did Gopu buy from the market ?
Answer:
Gopu bought onions from the market.

2. What do the naughty onion ask the others to do ?
Answer:
The naughty onion told the other onions to jump out of the packet.

3. The onions were found in ____
a) ____
b) ____
c) ____ (fill in the blanks)
Answer:
(a) the cupboard,
(b) a corner,
(c) the dustbin.

4. Why do you think the dinner was a bit late ?
Answer:
The dinner was a bit late because of the naughty onions as some of them went under the cupboard, some went into a corner and some hid behind the dustbin. Gopu took a long time in collecting all the onions.

Fun with words :

Write sentences using the words given in brackets.
(bright, happy, loaded, large, flying, pretty, round)
e.g.: The sun is bright.
1. The children are ____
Answer:
The children are happy.
2. The bucket is large.
3. The bird is flying.’
4. She is a pretty girl.
5. The table is round.

Write Well :

Look at the pictures. Choose correct question words given in brackets. (what, who, how many, which, where, when, whose, why, how).
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 19
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 20

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles

C. An Evening at home :

Look at the picture given below. Frame at least five questions on it.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 21
Answers:
1. What is the girl doing ?
2. What is the grandfather doing ?
3. What is the girl doing ?
4. What is the grandmother doing ?
5. What is the mother doing ?

Write more :
A. Some pictures are given below, the descriptions are given under them. Match the pictures with the descriptions and rewrite in the form of a paragraph.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 22

KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 23
a. She called the fireman.
b. She ran towards the kitchen and closed the door.
c. Fortunately for her the fireman had come and with the help of a ladder got him out of the house.
d. Ashwini was watching T.V. when suddenly she heard a blast from the kitchen.
e. She wanted to escape through the window. But it was risky.
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 24
Ashwini was watching T.V. when suddenly she heard a blast from the kitchen(d). She ran towards the kitchen and closed the door (b). She called the firemen(a). She wanted to escape through the window. But it was risky(e). Fortunately for him the fireman had come and with the help of a ladder got her out of the house(c).

B. Some advertisements are given below. Match the right advertisement to be used for the products from the box given below.
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 25
Answers:
KSEEB Solutions for Class 4 English Chapter 1 Household Articles 26